Monday , May 20 2024

Aurel Olărean își poate prelua mandatul în Consiliul Local rădăuțean

Curtea Supremă a respins marți contestația procurorilor DNA la hotărârea judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj, ce îi permitea lui Olărean, fostul primar al Rădăuțiului, inculpat și multă vreme arestat într-un dosar de corupție, să își exercite calitatea de ales pe listele PMP drept consilier local și să ia legătura cu colegii săi din această structură deliberativă locală
Aurel olarean septembrie 2013 [800x600]

Inalta Curte de Casație și Justiție a respins marți ca nefondată contestația Parchetului General – Direcția Generală Anticorupție împotriva deciziei judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj din 17 iulie a.c., prin care s-a admis cererea formulată de către fostul primar al municipiului Rădăuți, Aurel Olărean, prin care s-a dispus încetarea parțială a obligației impuse acestuia prin încheierea penală nr. 264/16.06.2015 a judecătorului de cameră preliminară a Curții de Apel Cluj, în sensul de a nu lua legătura cu personalul Primăriei Municipiului Rădăuți, precum și cu foștii consilieri locali ai Consiliului Local Rădăuți.
Potrivit sentinței instanței de la Cluj, se încuviințează ca Aurel Olărean să poată participa la ședințele Consiliului Local al Municipiului RădăuțI, precum și să ia legătura cu mai mulți consilieri locali care au făcut parte din Consiliul Local al Municipiului Rădăuți anterior alegerilor locale din data de 05 iunie 2016. Este un câștig pentru fostul primar rădăuțean, care va putea să se manifeste vocal în noul consiliu local rădăuțean, unde a fost ales consilier pe listele Partidului Mișcarea Populară (PMP), spre deranjul celor care l-ar fi dorit la o distanță cât mai mare posibil. Pe de altă parte, trebuie menționat că la Curtea Supremă s-a mai judecat o contestație a DNA, legată de faptul că alți doi inculpați din același dosar de corupție în care este inculpat și Aurel Olărean – fostul procuror Dumitru Dâmbu și omul de afaceri Constantin Babiuc – s-au întâlnit pe terasa unui restaurant din Rădăuți, încălcând astfel regulile controlului judiciar.
Si această contestație a fost respinsă ca nefondată. Pentru ziua de astăzi, Inalta Curte de Casație și Justiție are programate încă două dosare asociate celui trimis spre judecată de procurorii DNA București și înregistrat la Curtea de Apel Cluj în octombrie 2014 cu numărul 1262/33/2014. Este vorba despre dosarele asociate cu numerele de identificare a54 și a57. Dacă în dosarul asociat 1262/33/2014/a54 se va analiza confirmarea sau nu a îndreptării unei erori materiale, în cel cu numărul 1262/33/2014/a57, ICCJ va trebui să analizeze dacă sentința dată de Curtea de Apel Cluj, privind revocarea măsurii preventive a controlului judiciar față de toți inculpații din dosar rămâne valabilă. Procurorii DNA au contestat decizia, judecătorii Curții Supreme urmează să hotărască ce statut vor avea cei care fac parte din “Lotul Dîmbu”, de azi încolo. Aurel Olărean și-a câștigat deja dreptul de a intra în Primărie și de a participa la ședințele de consiliu local rădăuțean.
Anterior, instanța clujeană le-a permis inculpaților importanți din dosar derogări, în sensul că li s-a acceptat să plece în concedii la munte sau la mare și să nu mai fie obligați să dea cu subsemnatul în mod regulat, la organele de poliție, în perioada vacanței. Mai mult, dosarul ținut mai bine de un an și jumătate în analiză la judecătorul de cameră preli­minară de la Curtea de Apel Cluj a fost restituit procurorilor DNA, pentru completarea cercetărilor. Chiar judecătorul de cameră preliminară de la instanța clujeană a ținut la păstrare acest dosar complicat, invocând excepții de neconstituționalitate. Pe acest fond, se așteaptă astăzi un răspuns definitiv de la Inalta Curte de Casație și Justiție în cele două spețe ce le mai are de judecat în “lotul Dâmbu” în actuala formulă. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Patru medalii de aur pt USV, la International Innovation Summit E-NNOVATE, în Polonia

În perioada 16-18 mai a.c., Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a participat la cea …