Friday , April 26 2024

Apă cu mâl la robinetele rădăuţenilor

IMG_0546

Primarul Olărean cunoaşte  situatia şi pasează problema la ACET. Directorul agenţiei ACET Rădăuţi, Costel Florea, dă vina pe conductele vechi şi sparte u din lipsă de bani, acestea nu vor fi înlocuite decât cel mai devreme, până în martie 2015 


Un mesaj care fost transmis pe adresa ziarului “Obiectiv” de către un cetăţean din municipiul Rădăuţi aduce din nou în discuţie calitatea apei “potabile” furnizată de ACET în judeţ. Rădăuţeanul ne-a pus la dispoziţie şi câteva fotografii cu borcane de apă recoltată de la robinetele prin care se furnizează contra cost apă considerată potabilă de către ACET Rădăuţi. Data de pe fotografii certifică faptul că au fost făcute ieri după amiază. Mesajul este acesta: “Numele meu este Cusaci Mihai şi sunt din Rădăuţi. Vă trimit două fotografii cu apa potabilă de astăzi 02 .07.2013 ora 13.30, pe care o folosim zi de zi şi pentru care plătim pe metrul cub 2,65 lei conform preţurilor ACET Rădăuţi. Din această apă au băut copii mei (până am descoperit ce calitate avea aşa zisa apă potabilă) şi o folosim şi pentru spălatul vaselor, al hainelor şi bineînţeles la igiena intimă a fiecăruia.
Nu e prima dată când pe ţevile de apă curge ceva ”maro” şi probabil nici ultima dată. De asemenea aceasta aşa zisă ”apă” intră şi în centrala termică care are de suferit prin impurităţile lăsate în ea. Dar mai presus de toate sănătatea mea şi a familiei mele, de ea cine răspunde? ACET-ul? Nu cred.”IMG_0547
Primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean spune că este la curent în ceea ce priveşte astfel de situaţii, care nu sunt puţine dar pune starea de fapt pe lucrările ce se fac şi pe conductele vechi. “Am fost sesizat de mai multe ori şi am transmis celor de la ACET aceste sesizări. Ei au răspuns că au avarii. Instalaţia fiind învechită, ciuruită, intră în conducte apa din pânza freatică, de aceea apa are impurităţi”, şi-a dat cu părerea primarul Aurel Olărean.
Explicaţiile inginereşti ale directorului ACET Rădăuţi
Directorul agenţiei ACET Rădăuţi, Costel Florea, a oferit la rândul său o explicaţie pentru fenomenul semnalat de cetăţeanul Mihai Cusaci. El a arătat că atunci când se întâmplă câte o avarie la reţeaua de apă, conductele fiind foarte vechi, se mai desprinde când este reluată furnizarea apei câte ceva de pe conductă. “Nimeni nu e bucuros, se lucrează la înlocuirea conductelor vechi de 30 de ani, care se mai crapă. Este vorba despre situaţii accidentale”, a explicat directorul Florea. Cât priveşte cantităţile de apă pe care rădăuţenii trebuie să le lase să curgă la canal până când apa devine limpede cât de cât, dar care trec prin apometre şi sunt plătite de consumatori, Costel Florea opinează că nu este vorba despre “sute de metri cubi”, atfel încât, aceştia ar trebui să fie mai domoli cu reclamaţiile. “Ca apa să redevină curată curg maxim zece litri. Nu este o gaură în cer.”, consideră directorul ACET Rădăuţi.
Intr-adevăr, în municipiul Rădăuţi sunt efectuate lucrări de înlocuire a vechilor reţele de alimentare cu apă, ACET fiind responsabil de investiţie. Dar directorul Florea a oferit ieri încă o veste tristă pentru locuitorii oraşului – lucrările de reabilitare a reţelei de apă potabilă din localitate, care ar fi trebuit să fie finalizate în anul 2014, nu se vor termina decât cel mai devreme în martie, 2015, din lipsă de finanţare. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Aur sau argint? Suceveanca Lăcrimioara Perijoc s-a calificat în finala Europenelor de Box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc s-a calificat joi, 25 aprilie, în finala categoriei 54 kg a …