Saturday , May 18 2024

Modulul de aselenizare Peregrine aflat în drum spre Lună, afectat de o ”anomalie”

O ”anomalie” a survenit în zbor la modulul de alunizare privat american care a decolat luni dimineaţă, a anunţat compania dezvoltatoare Astrobotic, care a precizat că lucrează “în timp real” pentru a rezolva problema, transmite AFP.


“Din păcate, a apărut o anomalie care a împiedicat Astrobotic să realizeze o orientare stabilă în faţa Soarelui”, a declarat start-upul Astrobotic.

Modulul de alunizare, primul dispozitiv american care încearcă să se plaseze pe Lună după o pauză de peste 50 de ani, include panouri solare care trebuie îndreptate spre Soare “pentru a permite o producţie maximă de electricitate”, conform companiei.

Racheta Vulcan Centaur a grupului industrial ULA, din care fac parte Boeing şi Lockheed Martin, având la bord modulul de alunizare, a realizat primul său zbor în spaţiu de la baza Cape Canaveral după ce s-a desprins de pe rampa ei de lansare luni la ora locală 02:18 (07:18 GMT).

Modulul de alunizare plasat la bordul rachetei se numeşte Peregrine şi a fost dezvoltat de start-upul Astrobotic cu sprijinul NASA, care i-a atribuit acestei companii private sarcina de a transporta materiale ştiinţifice pe Lună în baza unui contract de 108 milioane de dolari.

Lansarea de luni a inaugurat o serie de misiuni susţinute de agenţia spaţială americană, care doreşte să se bazeze parţial pe sectorul privat pentru programul său lunar.

În cazul în care modulul construit de Astrobotic reuşeşte să se plaseze pe Lună aşa cum era prevăzut, la 23 februarie, atunci acest start-up ar putea deveni prima companie privată din lume care reuşeşte o astfel de performanţă.

În ultimii ani, companii private israeliene şi japoneze au încercat să plaseze module de asolizare pe Lună, însă misiunile lor s-au încheiat cu prăbuşiri ale vehiculelor trimise în spaţiu.

Locul ales pentru asolizare se afla pe faţa vizibilă a Lunii, în proximitatea unor domuri misterioase formate din lavă pe care oamenii de ştiinţă nu reuşesc încă să le explice.

Misiunile care studiază mediul lunar au menirea de a permite pregătirea revenirii astronauţilor americani pe Lună, un obiectiv pe care NASA intenţionează să îl atingă prin intermediul programului său Artemis.

Până în prezent, doar Statele Unite, fosta Uniune Sovietică, China şi India au reuşit să plaseze cu succes vehicule spaţiale pe suprafaţa Lunii.

O misiune a agenţiei spaţiale japoneze (JAXA) va încerca la rândul ei să plaseze un modul de asolizare pe Lună peste aproximativ două săptămâni. În schimb, Rusia a ratat o astfel de alunizare în vara anului trecut. AGERPRES 

Vezi si

Premierul slovac Fico își amintește fiecare moment al atentatului asupra sa

Premierul slovac, Robert Fico, îşi aminteşte tot ce s-a întâmplat în timpul atacului suferit miercuri …