Saturday , June 22 2024

Mai întâi Fico, acum Raisi: Putin rămâne fără aliați

Moartea președintelui Iranului, Ebrahim Raisi, și tentativa de asasinat asupra prim-ministrului Slovaciei, Robert Fico, au reprezentat un regres sever pentru președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, care are mare nevoie de aliați pe fondul presiunilor venite din partea Occidentului, scrie miercuri EFE într-un comentariu citat de Agerpres.


“Ca un adevărat prieten al Rusiei, el (Raisi – n.r.) a adus o contribuție personală neprețuită la dezvoltarea relațiilor de bună vecinătate între țările noastre și a făcut eforturi mari pentru a le transforma într-un parteneriat strategic”, a spus Putin în telegrama sa de condoleanțe către Teheran.
În mai puțin de o săptămână, Putin și-a pierdut doi prieteni – Fico este în afara oricărui pericol, dar va avea nevoie de timp pentru a-și reveni – în lupta împotriva sancțiunilor economice occidentale și care se opuneau cu fermitate sprijinului NATO pentru Ucraina.

Iranul, furnizor de arme

În ultimii ani, Iranul a devenit principalul furnizor de drone pentru Rusia, aspect în care Moscova este cu mult în urma Kievului, care lovește în ariergarda rusă după bunul său plac cu dispozitive fără pilot cu aripă fixă.
În schimb, temutele drone Shahed, din care Teheranul a furnizat mii de unități Moscovei de la începutul războiului din Ucraina, au făcut ravagii în posturile de comandă, infrastructura energetică și, de asemenea, în orașele ucrainene.
Potrivit presei occidentale, Teheranul ar fi furnizat armatei ruse inclusiv rachete balistice, contract încheiat cu ocazia recentei vizite în Iran a ministrului apărării rus de la acea vreme, Serghei șoigu.
Un alt regim neagreat de Occident, dar aliat al Moscovei și Teheranului, Coreea de Nord, s-a alăturat efortului militar rus la jumătatea anului 2023 cu diferite echipamente, în principal muniție și proiectile de artilerie.

Aliați în Orientul Mijlociu

Ceea ce a început ca o căsătorie din interes între Putin și lideri precum fostul președinte iranian Hassan Rohani a devenit o relație strategică cu Raisi. Putin a călătorit în Iran în urmă cu doi ani, iar Raisi a vizitat Moscova de două ori din ianuarie 2022.
În ultima lor întâlnire de la sfârșitul anului trecut, ambii lideri au convenit să denunțe utilizarea disproporționată a forței împotriva palestinienilor de către Israel, care răspundea la atacul brutal al Hamas din 7 octombrie 2023.
Raisi, a cărui țară oferă adăpost și finanțare grupării islamiste palestiniene Hamas, a denunțat la Moscova situația gravă din enclava palestiniană Gaza, unde “un copil moare la fiecare zece minute”.
Iranul joacă un rol vital în planurile lui Putin de a deveni un arbitru în Orientul Mijlociu și o voce pentru țările nealiniate cu Occidentul, în special în lumea musulmană, unde Moscova a creat relații bune și cu Turcia și Arabia Saudită.
De aici reticența de a da vina pe fundamentalismul islamic pentru atacul jihadist din martie împotriva unei săli de concerte de la periferia Moscovei și insistența de a da vina pe Ucraina fără a prezenta vreo dovadă.
Desigur, Kremlinul nu vrea să-și facă Israelul dușman și, în fapt, într-o convorbire telefonică în aprilie, Raisi i-a promis lui Putin că nu este interesat de o escaladare în Orientul Mijlociu și că atacul lansat de Iran asupra Israelului la jumătatea lunii aprilie a avut “un caracter limitat”. Atacul lansat de Iran asupra Israelului s-a dorit a fi un răspuns la atacul asupra consulatului iranian din Damasc din 1 aprilie, atribuit Israelului.

Noi centre de influență

Cele două țări, posibil cele mai sancționate din lume, au semnat în decembrie anul trecut o declarație comună împotriva sancțiunilor occidentale, după ce schimburile comerciale s-au prăbușit în 2023, după o creștere de 20% în 2022.
Rusia a susținut întotdeauna reluarea negocierilor pe teme nucleare cu Republica Islamică, a criticat dur renunțarea de către SUA la acordul la care se ajunsese asupra programului nuclear iranian, iar ingineri ruși construiesc două noi reactoare la centrala nucleară din Bushehr, pe țărmul Golful Persic.
În cadrul creării de noi centre de influență la nivel mondial, așa cum le numește Kremlinul, Iranul s-a alăturat grupului BRICS al țărilor emergente, în ianuarie anul trecut. și, nu fără ajutorul Moscovei, în iulie 2023 iranienii au aderat și la Organizația de Cooperare de la Shanghai.

Fico, adeptul lui Orban

Puțin contează că Rusia a refuzat mereu să-l considere pe Fico, la fel ca în cazul premierului ungar Viktor Orban, un politician prorus, ci mai degrabă un lider care apără suveranitatea țării sale împotriva ingerințelor externe.
De la revenirea la putere, Fico s-a opus sancțiunilor europene împotriva Rusiei, aprovizionării Kievului cu arme și, de asemenea, apartenenței Ucrainei la NATO, deoarece, conform propriilor sale declarații, aceasta ar însemna declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial.
Iar în ianuarie, Fico a declarat fără ocolișuri că Ucraina este o țară subordonată dictatului SUA și a îndemnat-o să facă concesii teritoriale, considerând totodată că este nerealist să se ceară Rusiei să renunțe la controlul asupra peninsulei ucrainene Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, și asupra Donbasului, regiune în estul Ucrainei.  (Agerpres)

Vezi si

Turiștii nu vor mai putea închiria apartamente pe termen scurt în Barcelona

Barcelona vrea să pună capăt închirierii apartamentelor turistice până în 2029 pentru a facilita accesul …