Tuesday , December 6 2022

Zona euro, oficial in recesiune. A doua oara in ultimii trei ani

Cele 17 state din zona euro au intrat oficial în recesiune în al treilea trimestru al acestui an, pentru a doua oară în ultimii trei ani, conform celei de-a doua estimări publicate joi de Oficiul de statistică al UE (Eurostat).

Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro a înregistrat o scădere de 0,1% în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, după o scădere de 0,2% în trimestrul al doilea. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a PIB-ului.

Datele arată diferenţe semnificative între statele zonei euro: Germania şi Franţa au înregistrat o creştere economică de 0,2% în trimestrul trei din 2012 comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce Portugalia (minus 0,8%), Spania (minus 0,3%), Italia (minus 0,2%) rămân în recesiune. Datele privind evoluţia economiei Greciei în trimestrul trei din 2012 comparativ cu precedentele trei luni nu sunt disponibile. În ritm anual, Grecia a înregistrat un declin al economiei de 7,2% în perioada iulie-septembrie 2012.

În schimb, Uniunea Europeană (UE 27) a evitat recesiunea graţie unei creşteri modeste de 0,1% în trimestrul al treilea după o scădere de 0,2% în trimestrul al doilea.

Conform datelor Eurostat, Produsul Intern Brut al României, a scăzut în perioada iulie-septembrie 2012 cu 0,5% comparativ cu trimestrul anterior. Faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 0,8%.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană şi-a revizuit în jos estimările de creştere pentru zona euro şi UE. Executivul comunitar estimează că zona euro va înregistra o contracţie a Produsului Intern Brut de 0,4% în acest an şi un avans timid de 0,1% în 2013. În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Bruxelles-ul mizează pe un recul al PIB de 0,3% în acest an, urmat de o creştere de 0,4% în 2013. Situaţia ar urma să se îmbunătăţească abia în 2014 când se estimează o creştere de 1,6%.

Vezi si

Ministrul Cadariu: Execuția bugetară a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului în primele 11 luni a fost de 85%

Execuția bugetară a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT) în primele 11 luni ale anului 2022 …