Thursday , May 2 2024

Italia intră în recesiune economică

Italia a intrat în recesiune la sfârșitul anului 2018, după un an de turbulențe politice, costuri mai mari ale împrumuturilor și tensiuni fiscale care au afectat economia.

Producția a scăzut cu 0,2% în cele trei luni până în decembrie, după un declin de 0,1% în trimestrul precedent, a comunicat joi agenția de statistică a acestei țări, ISTAT. Contracția de la sfârșitul anului a fost mai mare decât era de așteptat și va exercita presiuni suplimentare asupra guvernului de coaliție, potrivit Bloomberg.com.

A fost anticipată o contracție, mai ales după ce premierul Giuseppe Conte a declarat miercuri că se așteaptă ca scăderea PIB-ului în al patrulea trimestru.

Cifre separate au arătat că economia zonei euro a crescut cu 0,2% la sfârșitul anului 2018, ajungând la cea înregistrată în trimestrul anterior, dar mai lent decât ritmul înregistrat în prima jumătate a anului.

Euro s-a schimbat puțin față de dolar, la 1,1481 dolari la ora 11 la Roma. Investitorii au urmărit cu fermitate performanța economică a Italiei după luni de negocieri cu Uniunea Europeană asupra bugetului guvernului care a împins randamentele obligațiunilor. În timp ce recesiunea se poate dovedi de scurtă durată, veștile proaste pot fi un test al piețelor privind programul de expansiune economică a Guvernului pentru 2019.

Valorile economiei italiene pentru al patrulea trimestru sunt mai slabe decât prognoza mediană de 0,1%. ISTAT a învinuit în parte o “înrăutățire marcată” în afacerile din industrie și a declarat că activitatea serviciilor a stagnat.

Economia a crescut cu 0,1% față de același trimestru al anului 2017, în timp ce creșterea pe tot parcursul anului a fost de 0,8%, ajustat cu numărul de zile lucrate.

Atât Banca Italiei, cât și Fondul Monetar Internațional prevăd o creștere de 0,6% din PIB în Italia în acest an, mai puțin de jumătate din ritmul prognozat al zonei Euro. În Spania, economia a înregistrat o creștere de 0,7% în al patrulea trimestru, potrivit cifrelor publicate joi dimineață.

Roma și Bruxelles au convenit asupra unui plan de cheltuieli revizuit ca urmare a tensiunilor dintre cele două părți. Aceasta a inclus un obiectiv mai mic al deficitului de 2019, în timp ce Italia a menținut o vârstă mai mică de pensionare pentru unii lucrători și sprijin pentru cei săraci.

digi24.ro

Vezi si

Peste 1.800 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primul trimestru al acestui an

Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă în primul trimestru …