Saturday , February 4 2023

Grecii ar putea primi ajutor umanitar din partea zonei euro: Nu putem sa ii abandonam

referendum

Liderii din zona euro, care se vor reuni marti la Bruxelles intr-un summit extraordinar, vor discuta, fara indoiala, si problema unui “ajutor umanitar” pentru Grecia, a declarat luni vicecancelarul german Sigmar Gabriel.
“Oamenii, acolo (in Grecia), au nevoie de ajutor si noi nu trebuie sa-l refuzam doar pentru ca nu suntem multumiti de rezultatul referendumului” de duminica, a afirmat social-democratul Sigmar Gabriel, ministru al economiei in guvernul Merkel, potrivit AFP.
“Nu putem sa abandonam Grecia, toate tarile trebuie sa fie pregatite sa acorde ajutor umanitar. (…) Presupun ca acesta va fi discutat maine (marti – n.red.) la Bruxelles”, a mai declarat el, fara a preciza insa natura acestui eventual sprijin.
Pe de alta parte, intr-un interviu publicat luni in cotidianul Tagesspiegel, vicecancelarul german considera ca orice noi negocieri cu Grecia privind un nou acord de asistenta financiara sunt “greu de imaginat”, dupa ce grecii au respins prin referendum ultimele propuneri ale creditorilor internationali.
“Dupa respingerea regulilor de joc ale zonei euro (…), negocieri asupra unor programe de asistenta in valoare de miliarde (de euro) sunt greu de imaginat”, afirma Sigmar Gabriel in interviul mentionat, citat de AFP, adaugand ca premierul grec Alexis Tsipras a “taiat ultimele punti” intre tara sa si Europa.
Mai multi oficiali de la Atena au declarat insa ca guvernul grec doreste sa reia imediat negocierile cu creditorii internationali (UE si FMI) si sa ajunga cat mai repede la un acord cu acestia pentru un nou program de asistenta financiara.

Vezi si

Ministrul Mediului: Trebuie să avem o reglementare specială pentru Via Transilvanica. Va dura câteva luni

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat, vineri, că în câteva luni cel …