Monday , May 20 2024

Toate firmele din România ar putea fi obligate să plătească o contribuție pentru promovare. Miza controversatului proiect de lege

Camera de Comerț și Industrie a României, un ONG cu o istorie de 157 de ani care are ca scop sprijinirea intereselor mediului de afaceri, ar putea încasa 22 de milioane de euro pe an de la firme dacă un proiect depus în Parlament devine lege.

O inițiativă parlamentară prevede ca toate persoanele juridice din România (PFA-uri, microîntreprinderi, IMM-uri și firme mari) să plătească anual o taxă către Camera de Comerț și Industrie a României, cuprinsă între 10 și 100 de euro, în funcție de dimensiunea companiei.

Proiectul de lege a stârnit controverse mari în mediul de business, dar și în rândul unor politicieni, care contestă aplicarea unor noi taxe pentru companii.

Potrivit unui calcul al ZF, prezentat de Mediafax,  pe baza datelor de la Registrul Comerțului, dacă inițiativa legislativă se aprobă și devine lege, atunci Camera de Comerț ar încasa anual peste 22 de milioane de euro de la cele peste 800.000 de firme și 400.000 de persoane fizice autorizate din România.

Spre comparație, în 2021, Camera de Comerț și Industrie a României a avut venituri de 1,93 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe.

Din potențiala nouă taxă colectată de la companii, Camera de Comerț și Industrie a României ar finanța Catalogul firmelor, un produs deja existent elaborat de instituție pe baza datelor de la Registrul Comerțului.

”Pentru înregistrarea inițială, pentru înregistrarea modificărilor și, respectiv, pentru menținerea actualizată a informațiilor în Catalogul firmelor, profesioniștii achită Camerei Naționale o contribuție anuală diferențiată, constând în echivalentul în lei, la cursul comunicat de Banca Națională a Românei, din ziua efectuării plății, corespunzătoare încadrării acestora în categoria întreprinderilor mici și mijlocii, potrivit Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, după cum urmează: (i) 100 euro/an pentru întreprinderile mari; (ii) 75 euro/an pentru întreprinderile mijlocii; (iii) 50 euro/an pentru întreprinderile mici; (iv) 20 euro/an pentru microîntreprinderi; (v) 10 euro/an pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale”, arată proiectul de lege din Senat pentru modificarea Legii nr. 335/2007 a camerelor de comerț din România.

 

Vezi si

România, a patra lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, …