Sunday , May 19 2024

România a redus semnificativ deficitul guvernamental în trimestrul al treilea, dar a fost pe primele locuri la creșterea datoriei

Deficitul guvernamental ajustat sezonier în Uniunea Europeană și zona euro a scăzut în trimestrul al treilea al anului trecut până la 2,8% din PIB, de la un nivel de 3% din PIB în trimestrul al doilea, iar cea mai mare reducere a fost înregistrată de România, potrivit cifrelor publicate luni de Eurostat și prezentate de Agerpres.

Conform acestor date, care sunt provizorii, deficitul guvernamental al României a fost de 4,2% din PIB în trimestrul al treilea, semnificativ mai mic față de unul de 7,6% din PIB în trimestrul al doilea.
În schimb, când vine vorba de datoria guvernamentală, România este una dintre țările membre cu cea mai mare creștere a raportului datorie-PIB în trimestrul al treilea din 2023, comparativ cu trimestrul al doilea. În perioada menționată, doar nouă dintre cele 27 de state membre UE au înregistrat o creștere a raportului datorie-PIB și cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Belgia (2,1 puncte procentuale), Letonia (1,9 puncte procentuale), Slovenia (un punct procentual) și România (0,8 puncte procentuale).
În cazul României, cifrele provizorii ale Eurostat arată că datoria guvernamentală a crescut de la 48,2% din PIB în trimestrul al doilea, până la 48,9% din PIB în trimestrul al treilea.
În ritm anual, trimestrul al treilea din 2023 comparativ cu trimestrul al treilea din 2022, opt state membre au înregistrat o creștere a raportului datorie-PIB. și în acest caz România este printre țările cu cea mai mare creștere a datoriei (plus un punct procentual), alături de Belgia (2,5 puncte procentuale), Estonia (2,3 puncte procentuale), Finlanda (două puncte procentuale), Letonia (1,3 puncte procentuale), Slovacia și Luxemburg (ambele cu un avans de un punct procentual). În cazul României, cifrele Eurostat arată că datoria guvernamentală a crescut de la 47,9% din PIB în trimestrul al treilea din 2022, până la 48,9% din PIB în trimestrul al treilea din 2023.
Statele membre UE cele mai îndatorate sunt Grecia (165,5% din PIB), Italia (140,6% din PIB), Franța (111,9% din PIB), Spania (109,8% din PIB), Belgia (108% din PIB) și Portugalia (107,5% din PIB). La polul opus, cel mai mic raport datorie-PIB se înregistrează în Estonia (18,2%), Bulgaria (21%), Luxemburg (25,7%), Suedia (29,7%) și Danemarca (30,1%).

Vezi si

România, a patra lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, …