Monday , May 20 2024

Preturile terenurilor agricole s-au dublat în ultimii ani, dar ramân de 3-7 ori mai mici decât în UE

~n zonele de Nord-Est [i Sud-Est ale ]\rii pre]ul mediu de vânzare a terenurilor agricole este de circa 1.500-1.600 de euro pe hectar, în timp ce în zonele de lâng\ Bucure[ti ajunge la 2.200-2.700 euro pe hectar

Pre]urile terenurilor agricole din România sunt de 3 pân\ la 7 ori mai reduse decât în majoritatea statelor europene, de[i s-au dublat în perioada 2007-2011, ajungând la o medie de 1.972 euro pe hectar, potrivit unui studiu al companiei DTZ Echinox, care estimeaz\ men]inerea trendului ascendent.
În România, pre]urile terenurilor agricole difer\ foarte puternic între regiuni. În zonele de Nord-Est [i Sud-Est pre]ul mediu de vânzare a terenurilor agricole este de circa 1.500-1.600 de euro pe hectar, în timp ce în zonele de lâng\ Bucure[ti ajunge la 2.200-2.700 euro pe hectar, se arat\ în cel mai recent studiu al companiei. DTZ estimeaz\ un avans al pre]urilor în urm\torii trei ani pân\ la aproape 3.000 de euro pe hectar.
Astfel, pre]ul mediu la nivel na]ional era în 2011 de 1.972 de euro pe hectar, fa]\ de 927 de euro în 2007 [i 1.700 de euro în 2010.
România are 14,7 milioane de hectare de teren agricol, din care 10 milioane de hectare sunt folosite ca teren arabil. Cele mai recente studii arat\ c\ 6,8 milioane de hectare sunt neutilizate.
“Suprafa]a de teren disponibil\ spre vânzare în prezent în România este estimat\ la 500.000 de hectare. În general, este aproape imposibil s\ g\se[ti parcele mari de teren de vânzare. Sunt disponibile foarte multe terenuri de 0,1-10 hectare rezultate din mai multe diviz\ri, genera]ii dup\ genera]ii. Suprafe]ele mari sunt foarte rare. În aceste condi]ii, este posibil\ achizi]ia unor suprafe]e mari de teren printr-un proces de consolidare a mai multor buc\]i sau prin cump\rarea unui teren deja comasat. În acest caz, ofertele sunr rare [i foarte scumpe”, se men]ioneaz\ în raport.
Valoarea de pia]\ a unei suprafe]e mari de teren este în general cu 50% mai mare decât cea a loturilor de dimensiuni mai mici.
“Comasarea terenurilor mici în loturi mai mari în scopul cre[terii productivit\]ii [i a eficacit\]ii a devenit o oportunitate de afaceri pentru investitorii din domeniul agricol”, apreciaz\ sursa citat\.
În ceea ce prive[te terenul forestier, în România acesta are o suprafa]\ de [ase milioane de hectare (25% din aria ]\rii), din care circa patru milioane de hectare sunt de]inute de stat. În Europa, media terenurilor forestiere este de 32% din suprafa]a total\ a ]\rii.
Pre]ul p\durilor din România este cuprins între 2.000 [i 5.000 de euro pe hectar, iar cel mai ieftin tip de lemn, cel pentru foc, este vândut în România cu circa 70 de euro pe metru cub.
În aceste condi]ii, anali[tii DTZ apreciaz\ c\ investitorii sunt din ce în ce mai interesa]i de terenurile agricole din România, având în vedere c\ în celelalte ]\ri europene are loc o rea[ezare a pre]urilor pe acest segment.

Vezi si

Transportatorii cer Camerei Deputaţilor să renunțe la amendamentele privind coplata pentru despăgubirile RCA

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) solicită Camerei Deputaţilor să renunţe la votarea …