Friday , April 26 2024

Klaus Iohannis retrimite la reexaminare Legea darii in plata

Presedintele Klaus Iohannis va retrimite in Parlament Legea darii in plata, asteptata de foarte multi datornici la banci.

iohannis

Astfel, potrivit unor surse din Administratia Prezidentiala, seful statului ar urma ca vineri sa retrimita spre reexaminare aceasta lege.

Legea a ajuns pe masa presedintelui Romaniei la inceputul lunii decembrie. Aceasta permite oricarei persoane fizice titulara a unui credit imobiliar sa stinga datoria catre banca definitiv si fara executarea altor garantii suplimentare prin cedarea imobilului ipotecat in favoarea bancii printr-o simpla procedura notariala la care banca nu este parte.

Legea ar urma sa se aplice nu numai contractelor viitoare, cat si celor aflate in derulare la momentul intrarii sale in vigoare.

In expunerea de motive a actului normativ, deputatul liberal Daniel Zamfir apreciaza ca in acest fel riscul scaderii valorii proprietatii este partajat intre creditor si debitor: “Darea in plata reprezinta o solutie echitabila atat pentru debitor, cat si pentru creditor care, la momentul acordarii creditului, a apreciat ca imobilul adus ca garantie acopera valoarea acordata”.

Desi in expunerea de motive este invocata situatia “in care debitorul nu mai poate sa efectueze platile”, in lege nu este impusa nicio conditie pentru a uza de aceasta procedura. Deci o vor putea folosi atat cei aflati in reala dificultate, cat si cei care dintr-un motiv sau altul, desi pot plati in continuare, vor considera ca sunt mai avantajati de cedarea bunului imobilar.

Ca urmare, BNR invoca posibile pierderi intre 2 si 4 miliarde de lei pentru sistemul bancar, dar si un risc de majorare pana la 50% a avansului cerut de banci pentru acordarea unui credit.

Astfel, BNR si BRD au enuntat motivele pentru care reprezentantii acestora nu sunt de acord cu Legea darii in plata, ba chiar BNR i-a cerut lui Iohannis sa nu promulge legea, subliniind aca aceasta va avea “consecinte dramatice”.

In plus, avocatul Gabriel Biris considera ca legea are chiar probleme de natura constitutionala. Si Radu Gratian Ghetea, presedintele onorific al Asociatiei Romane a Bancilor, si-a exprimat speranta ca legea sa nu fie promulgata.

Vezi si

Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%

Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă …