Sunday , December 4 2022

Guvernatorul Băncii Angliei: 2013 ar putea fi un an al războaielor valutare între marile economii

Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei

Unele economii mari ar putea încerca în 2013 să-şi deprecieze şi mai mult monedele, pentru a susţine creşterea economică, a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King.

“Cred că 2013 va fi un an dificil, în care mai multe state vor încerca să-şi deprecieze monedele. O astfel de perspectivă produce îngrijorare. Vor reacţiona şi alte ţări la fel? Ce se va întâmpla?”, a declarat King, citat de Wall Street Journal.

Devalorizarea în scopuri competitive a fost folosită de marile economii în ultimii ani pentru a contracara impactul crizei şi încetinirea la nivel global. Politicile monetare relaxate şi alte măsuri, precum achiziţiile de active financiare de către băncile centrale, au condus la deprecierea unor valute importante.

O monedă ieftină face, teoretic, exporturile mai ieftine şi mai competitive, ajutând astfel activitatea economică. Acest instrument ar putea fi preferat de tot mai multe ţări în următoarele luni, în contextul încercărilor de a genera creştere economică, a afirmat guvernatorul, într-un interviu pentru Wall Street Journal.

Economia globală are nevoie “disperată” ca ţările cu surplusuri comerciale mari, precum Germania, Olanda şi China, să stimuleze cererea, însă acestea au puţine motive să acţioneze astfel, a spus el. Statele cu deficite comerciale majore trebuie să ia repede măsuri pentru stimularea creşterii, însă au puţine opţiuni.

O serie de ţări, inclusiv Elveţia, Japonia şi Brazilia, au dificultăţi în a-şi tempera aprecierea propriilor monede, astfel încât să nu piardă beneficiile aduse de exporturi, a spus el.

Problema este agravată de faptul că instrumentele tradiţionale folosite de băncile centrale pentru stimularea creşterii, dobânzile scăzute de politică monetară, au fost împinse aproape de limită, a declarat King. Ratele dobânzilor în SUA, Europa, Japonia şi alte ţări sunt aproape de zero.

Vezi si

Creditorii Cineworld analizează varianta vânzării lanţului de cinematografe Cinema City, inclusiv a celor din România

Creditorii operatorului britanic de cinematografe Cineworld Group au purtat discuţii pe tema divizării grupului şi …