Monday , December 4 2023

Franks: Modificarea Ordonanţei 50 privind creditele populaţiei este o condiţie pentru acordarea următoarei tranşe

Modificarea OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populaţiei într-o formă “satisfăcătoare” va reprezenta o condiţionalitate pentru eliberarea următoarei tranşe din acordul stand-by, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

“Trebuie să avem o ordonanţă satisfăcătoare, altfel nu vom putea continua. Nu este vorba numai de noi, ci şi de Comisia Europeană (…) Da, este o condiţionalitate”, a răspuns Franks întrebat dacă OUG 50/2010 este o condiţie pentru eliberarea următoarei tranşe.

Surse oficiale au declarat miercuri pentru MEDIAFAX că FMI a transmis băncilor comerciale, prin intermediul BNR, un formular tip, în care fiecare instituţie de credit va trece pierderile potenţiale calculate în cazul în care ar aplica strict prevederile OUG 50/2010.

Franks a avut joi o întâlnire cu preşedintele Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, pe tema Ordonanţei 50/2010.

La finalul întâlnirii, Viorel Ştefan a anunţat că FMI ar putea condiţiona acordarea următoarei tranşe din acordul stand-by de modificarea OUG 50/2010 până la data de 15 decembrie, unul dintre amendamente vizând eliminarea referirilor la contractele în derulare.

OUG 50/2010 a fost votată de Senat în forma aprobată de Guvern şi se află în prezent la avizare în Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, cameră decizională.

Vioerl Ştefan declara la începutul acestei săptămâni că aprobarea OUG 50 în plenul Camerei ar putea avea loc cel mai devreme într-o lună, adică spre finele lunii noiembrie.

Reprezentanţii ANPC au susţinut, marţi, în faţa delegaţiei FMI că aplicarea OUG 50 la creditele în derulare nu va distorsiona relaţia client-bancă şi au transmis oficialilor Comisiei Europene că actul normativ respectă legislaţia comunitară.

La fel ca şi şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, Cerbulescu a caracterizat discuţia ca fiind una “fructuoasă”, cu un “intens schimb de păreri”, însă celelalte declaraţii ale celor doi oficiali arată clar poziţii divergente.

Preşedintele ANPC a arătat că le-a explicat reprezentanţilor instituţiilor internaţionale că în România există foarte multe litigii privind creditele acordate în perioada anterioară, în anumite situaţii cu condiţii abuzive.

Cerbulescu le-a transmis oficialilor FMI şi CE că numai ANPC are 160 de dosare pe rol cu băncile, iar în spatele acestor procese sunt peste 7.000 de sesizări de la clienţi.

Oficialul ANPC a arătat că va mai avea o discuţie cu premierul Emil Boc pe marginea observaţiilor făcute de FMI şi CE, dar că instituţia susţine aplicarea OUG 50 şi la creditele în derulare, pe anumite amendamente care au fost preluate de către grupul parlamentar PDL.

Anterior, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a afirmat că oficialii instituţiei financiare internaţionale sunt îngrijoraţi în privinţa aplicării directivei Comisiei Europene privind creditele populaţiei şi la contractele aflate în derulare, întrucât ar putea duce la apariţia unor “efecte negative pentru România”, şi au cerut reprezentanţilor ANPC să găsească o soluţie.

Potrivit Departamentului pentru Afaceri Europene, autorităţile române vor transmite CE că aplicarea prevederilor directivei europene pentru creditele aflate în derulare reprezintă o opţiune naţională, fără a avea legătură cu transpunerea reglementărilor Uniunii Europene.

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia românească Directiva Europeană 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.

Totuşi, ANPC a extins prevederile directivei europene astfel încât noile reglementări să se aplice şi contractelor de creditare aflate în vigoare, ceea ce a obligat băncile să modifice un număr foarte mare de contracte încheiate cu clienţii.

Vezi si

53.491 firme au fost radiate în primele zece luni din 2023

Un număr de 53.491 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele zece …

One comment

  1. Diavolul are multe fete. Asta e doar una din ele.