Monday , May 20 2024

Confederația Patronală Concordia: Deficitul nu scade, ci crește, ceea ce este îngrijorător

Deficitul bugetar nu scade, ci crește, după primul trimestru al acestui an, ceea ce este îngrijorător, în condițiile în care, deși veniturile s-au majorat cu 17% ca urmare a pachetului fiscal de anul trecut, cheltuielile statului au crescut și mai mult, cu 27%, consideră Radu Burnete (foto), directorul Confederației Patronale Concordia.

Reprezentanții Concordia s-au întâlnit marți cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. “Concordia a avut o discuție cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Dincolo de multiple probleme sectoriale, am abordat dinamica îngrijorătoare pe care o vedem în continuare în finanțele publice ale României după primul trimestru al acestui an. Deși veniturile au crescut cu 17% ca urmare a pachetului fiscal de anul trecut, cheltuielile statului au crescut și mai mult, cu 27%. În acest condiții, deficitul nu scade, ci crește, ceea ce este îngrijorător”, a subliniat Burnete, într-o declarație transmisă Agerpres.

În cadrul discuției cu ministrul Finanțelor, oamenii de afaceri au vrut să vadă în ce măsură sistemele recent implementate de ANAF au dus la scăderea evaziunii fiscale. Președintele Concordia a amintit că, deși Guvernul s-a angajat ca redresarea fiscală să fie făcută jumătate pe partea de cheltuieli publice și jumătate prin noi taxe, momentan doar partea de taxare suplimentară pare să se materializeze.
“Am vrut să aflăm și cât din noile venituri publice vin din taxele suplimentare ale celor care erau deja buni plătitori, și cât de la cei care până acum încălcau legea. I-am adus aminte ministrului Finanțelor că, anul trecut, Guvernul s-a angajat ca redresarea fiscală să fie făcută jumătate pe partea de cheltuieli publice și jumătate prin noi taxe, dar că deocamdată doar partea de taxare suplimentară pare să se materializeze. Am discutat cu ministrul Boloș și cu echipa sa și despre stimularea cercetării, problemele practice din implementarea e-factura și e-transport, întârzierea unor plăți către mediul privat sau transpunerea unor directive. Am agreat că ne vom revedea cel mai târziu la finalul trimestrului doi pentru evaluarea execuției bugetare și direcției deficitului bugetar”, a arătat Burnete.
Ulterior întâlnirii de marți cu reprezentanții Concordia, ministrul Finanțelor a scris pe pagina sa de Facebook că aprilie a însemnat o lună record de încasări la buget – 47 miliarde lei brut la nivelul ANAF.
“În primele luni din 2024 am lucrat la modulele antifraudă, prin intermediul cărora firmele fantomă de pe lanțul de aprovizionare sunt depistate mai ușor de către inspectorii Antifraudă. Deja ne folosim de primele rezultate: am început să îi notificăm pe cei care nu folosesc modulul E-factura, pe cei care înregistrează diferențe între decontul de TVA și TVA deductibilă, decontul de TVA și TVA colectată. Sunt câteva dintre măsurile incipiente care anunță schimbarea managementului riscului fiscal. Vom vorbi despre o altfel de paradigmă în momentul în care modulele antifraudă vor fi pe deplin operaționale. În ceea ce privește formele de sprijin pentru antreprenori, am făcut deja toate demersurile pentru operaționalizarea IMM Plus, care înseamnă că antreprenorii au acces 12,5 miliarde lei credite pentru proiectele de investiții. De asemenea, zilele trecute am publicat ghidul pentru schema de 2,25 miliarde lei pentru stimularea dezvoltării regionale prin investiții majore, al cărei start îl dăm la 29 iulie”, a scris Boloș, marți, pe pagina de socializare.
Potrivit datelor publicate în 26 aprilie de Ministerul Finanțelor, deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de lei, față de 28,99 miliarde de lei sau 1,67% din PIB după primele două luni.
Veniturile totale au însumat 132,16 miliarde lei în primul trimestru al anului 2024, înregistrând o creștere de 15,8% în ritm anual, iar cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 168,04 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 22,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. (Agerpres)

Vezi si

Transportatorii cer Camerei Deputaţilor să renunțe la amendamentele privind coplata pentru despăgubirile RCA

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) solicită Camerei Deputaţilor să renunţe la votarea …