Tuesday , June 25 2024

Analiștii financiari văd o creștere economică de 1,9% în 2024 și un deficit bugetar de 5,7%

Analiștii financiari din cadrul asociației CFA România estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,0719 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflației va înregistra o valoare medie de 5,73%, în creștere de la 5,33% în exercițiul anterior.


Datele colectate de CFA în luna aprilie 2024 mai arată că, pentru orizontul de 6 luni, aproape 88% dintre analiștii financiari incluși în sondajul lunar anticipează un curs valutar de 5,0172 lei/euro, scrie Ziarul Financiar.

În ceea ce privește indicatorul de încredere macroeconomică al CFA, acesta a scăzut în luna aprilie cu 12,3 puncte până la valoarea de 47,1 puncte, pe fondul scăderii ambelor componente ale indicatorului.

„După corecția înregistrată în lunile anterioare de către componenta de anticipații, și componenta de condiții curente a scăzut substanțial. Astfel, atât indicatorul de încredere, cât și componentele sale, au ajuns la valorile înregistrate în noiembrie anul anterior. Aceste corecții vin pe fondul încetinirii economiei, în pofida impulsului fiscal semnificativ, a anticipațiilor de majoare a deficitului bugetar precum și a anticipațiilor de majorare a fiscalității în 2025”, spune Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România.

secretarasite

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipațiilor) la 5,7% în creștere de la 5,4% față de exercițiul anterior, iar anticipațiile de creștere economică s-au redus față de exercitiul anterior cu 0,8 pp pana la valoarea de 1,9%.
Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor varia¬bile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 5,94% în următoarele 12 luni.

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, cea mai mare parte dintre participanti, 53% anticipează o scădere în următoarele 12 luni în timp ce 23.5% anticipează o majorare a prețurilor iar restul de 23.5% stabilitate. De asemenea 70% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 30% consideră că acestea sunt corect evaluate.
Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 55% în următoarele 12 luni. (Mediafax)

Vezi si

Austeritate. Numărul bugetarilor crește constant, pe tăcute 

Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era, în aprilie 2024, de …