Tuesday , April 30 2024

Pedepse micşorate de magistraţii Curţii de Apel Suceava pentru ucigaşii valutistului Cristi Căjvănean

Spatariu - ucigajul lui Cajvanean
Iulian Spatariu a primit 22 de ani în loc de 28 de ani de închisoare

Ucigaşilor valutistului Cristi Căjvănean le-au fost micşorate pedespele de Curtea de Apel Suceava. Iulian Spatariu a primit 22 de ani în loc de 28 de ani de închisoare, Constantin Lungu 19 în loc de 25 de ani de detenţie, Platoc s-a ales cu 13 ani de închisoare cu şapte ani mai puţin decât la Tribunalul Suceava, în timp ce Crasi a primit 10 în loc de 12 ani de închisoare. Doar Alin Novac a rămas cu pedeapsa dată de Tribunalul Suceava de 15 ani de închisoare. Cei şase sunt acuzaţi că în luna iulie 2009 l-au tâlhărit şi omorât pe omul de afaceri Cristi Căjvănean, luându-i acestuia suma de 417.682 de lei 

Ieri, Curtea de Apel Suceava le-a admins apelurile ucigaşilor valutistului Cristi Căjvănean, împotriva sentinţei penale din data de 6 aprilie 2012 a Tribunalului din Suceava. Astfel, în rejudecare magistraşii suceveni l-au condamnat pe Iulian Ioan Spatariu, de 29 ani, din Adâncata, la 22 de ani de închisoare în loc de 28 de ani, pentru săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav. Constantin Lungu, de 31 ani, din Suceava, s-a ales şi el cu o pedeapsă mai mică, 19 ani de închisoare în loc de 25 de ani pentru complicitate la tâlhărie şi constituire de grup infracţional organizat. Cel de-al treilea inculpat, Florin Daniel Platoc zis „Caşuba”, de 34 ani, din Suceava, a primit 13 ani de închisoare, în loc de 20 de ani cât primise la Tribunalul Suceava pentru comiterea infracţiunii de complicitate la tâlhărie şi constituire de grup infracţional organizat. Vasile Ion Crasi zis „Lică”, de 28 ani, din Ipoteşti, s-a ales cu o pedeapsă cu doi ani mai mică, după ce i-a fost micşorată de la 12 la 10 ani de închisoare pentru complicitate la tâlhărie şi grup infracţional organizat. Alin Novac, de 27 ani, din Dumbrăveni, şoferul bandei de ucigaşi a rămas cu pedeapsa de 15 ani de închisoare pentru complicitate la tâlhărie şi constituire de grup infracţional organizat.
Instanţa a admis şi acţiunile părţilor civile, inculpaţii fiind obligaţi în acest sens la plata mai multor despăgubiri. Astfe, rudele lui Cristi Căjvănean au de primit 15.000 de lei daune materiale şi 30.000 de lei daune morale. De asemenea, inculpaţii trebuie să achite în solidar către SC Casa CID Exchange SRL suma de 417.682,48 de lei cu titlu de despăgubiri materiale, aceasta fiind de fapt suma pe care cei şase şi-au însuşit-o în urma tâlhăriei. De menţionat că din banii respectivi, au fost recuperaţi doar 63.535 de lei, suma rezultând prin instituirea de sechestre asiguratorii asupra bunurilor inculpaţilor. Decizia Curţii de Aple Suceava nu este definitivă şi poate fi atacată prin recurs în termen de 10 zile de la comunicare.
N cum a fost omorât valutistul Cristi Căjvănean
Tâlhăria urmată de crimă s-a produs în data de 20 iulie 2009. Spre seară, Cristi Căjvănean se întorcea acasă, când a fost atacat, cu o bâtă de baseball de către Iulian Spatariu. Tânărul om de afaceri sucevean a fost deposedat de suma de 417.682 de lei şi lăsat apoi, într-o baltă de sânge, în plină stradă. A fost transportat de urgenţă la spital, însă, din nefericire, a încetat din viaţă câteva zile mai târziu.
In urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că în asasinarea lui Căjvănean au fost implicaţi şase indivizi. Lungu şi Platoc au fost cei care au strâns date despre ţinta lor, de pe la începutului lunii iulie 2009 şi au comunicat aceste informaţii celorlalţi, respectiv lui Vasile Ioan Crasi şi Alin Novac. Ulterior, Gheorghe Viorel Anton şi Iulian Ioan Spatariu, după care au elaborat planul de tâlhărire. Florin Daniel Platoc şi Constantin Lungu şi-au asumat ca principale sarcini identificarea victimei, supravegherea sa şi a domiciliului acesteia, precum şi a punctului de lucru – casa de schimb valutar de pe strada Mihai Viteazu nr. 1. Aceste activităţi au fost cele în baza cărora s-a reuşit o cunoaştere la perfecţie a victimei şi a programului lui Cristian Căjvăneanu. Cei doi, la diferite intervale de timp, i-au condus în arealul de domiciliu al victimei pe ceilalţi membri ai grupării, Vasile Ioan Crasi, Gheorghe Viorel Anton, Iulian Ioan Spatariu şi Alin Novac, pentru a le indica toate elementele şi datele obţinute de ei anterior. Platoc şi Lungu erau cei care în permanenţă îi mobilizau şi controlau pe ceilalţi membri ai grupării.
Vasile-Ioan Crasi şi-a asumat la rândul său un rol la fel de important, acela de a supraveghea imobilul în care locuia victima, parcarea din spatele acestuia precum şi cele două căi principale de acces spre imobilul 12B, pe care le urma Cristian Căjvăneanu atunci când pleca sau venea la domiciliu. Crasi avea efectiv rolul de a primi de la naşul său Platoc şi de la Constantin Lungu semnalul plecării victimei, de a supraveghea parcarea şi cele două căi de acces denumite de inculpaţi traseul nr. 1 şi traseul nr. 2 şi de a transmite executanţilor – Iulian Ioan Spatariu şi Gheorghe Viorel Anton – toate datele şi indiciile în vederea executării agresiunii.
Cel care l-a lovit practic pe Cristi Căjvănean a fost Iulian Spatariu, acesta agresându-şi victime, cu o bâtă de baseball. Alin Novac şi-a asumat, în cadrul grupării, un rolul de a evacua pe principalii executanţi ai agresiunii din perimetrul comiterii faptei. Cei şase s-au întâlnit apoi pe un teren situat în extravilanul comunei Ipoteşti, judeţul Suceava în trei locaţii diferite, în două dintre acestea, având loc împărţirea între ei a sumelor în lei şi valută luate de la victimă. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Probleme în echipa PSD pentru Consiliul Local Suceava

Consilierul local social-democrat Gabriel Buciac a depus o cerere la biroul electoral pentru retragerea candidaturilor. …

One comment

  1. Rusine acelor magistrati!!