Monday , May 20 2024

Cinci trucuri simple pentru a fi binedispus

 


Dac\ ai nevoie s\ te binedispui, nu este nevoie s\ a[tep]i s\ mergi într-un loc exotic sau s\ câ[tigi la loterie. O revizuire a micilor obiceiuri din timpul zilei î]i poate aduce fericirea, sunt de p\rere realizatorii unui studiu australian, publicat de revista Prevention.
Începe ziua într-o manier\ s\n\toas\, este îndemnul exper]ilor. Persoanele care consum\, în medie, patru ce[ti de ceai verde în fiecare zi, sunt mai pu]in predispuse la depresie decât acelea care nu au acest obicei. În acest caz, responsabil\ cu buna dispozi]ie este teanina, un compus al ceaiului verde care are rolul de a gr\bi eliberarea serotoninei, un neurotransmi]\tor prezent în diverse organe, incluzând sistemul nervos central, cu rol important în prevenierea apari]iei depresiei [i a anxiet\]ii.
Ziua trebuie s\ continue cu un prânz de detoxifiere, sunt de p\rere autorii studiului. A[a c\, de pe mas\ nu trebuie s\ lipseasc\ legumele [i fructele proaspete, care s\ completeze un meniu cu pe[te [i cereale integrale. De asemenea, trebuie limitat consumul de alimente procesate, de dulciuri sau pr\jeli. Acestea nu trebuie consumate decât foarte rar [i în cantit\]i mici, sugereaz\ nutri]ioni[tii australieni. Persoanele care m\nânc\ frecvent astfel de alimente manifest\ adesea st\ri depresive, spun ei.
Dup\-amiezele sunt pentru sport, consider\ speciali[tii. Aceasta pentru c\ endorfinele, eliberate în urma exerci]iilor fizice, contribuie semnificativ la cre[terea st\rii de bine a unei persoane. În acest sens, o simpl\ sesiune de sport – aproximativ 20 de minute – poate spori starea de bine pentru cel pu]in jum\tate de zi.
Seara se m\nânc\ fier. Este recomandat ca, la cin\, s\ fie consumate alimente bogate în fier, spun autorii cercet\rii. Pentru o mai bun\ absorb]ie, mai ales în cazul femeilor aflate la menopauz\ – pân\ la 16% dintre ele au deficit de fier – speciali[tii în nutri]ie recomand\ suplimentele cu fier. Acela[i studiu australian arat\ c\ femeile care obi[nuiesc s\ consume suplimente de fier sunt mai binedispuse decât acelea care recurg la medicamentele placebo.
P\streaz\ numai ce este bun – este sfatul speciali[tilor care recomand\ ca, seara, înainte de culcare, s\ v\ aminti]i cel pu]in trei lucruri pozitive petrecute în ziua respectiv\, indiferent cât de nesemnificative ar putea p\rea acestea.
Un sondaj realizat de compania Coca Cola, numit “Fericirea Global\”, arat\ c\, în realitate, 39% dintre oameni consider\ c\ momentele petrecute seara, al\turi de cei dragi, sunt cele mai frumoase clipe ale unei zile.

 

Vezi si

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de …