Sunday , May 19 2024

Groapa de gunoi de la Moara nu va fi finalizata mai repede de un an si jumatate

Desemnarea c=[tig\torului licita]iei organizat\ la finele lunii aprilie pentru lucr\rile de la etapa a doua de la rampa de de[euri de la Moara va fi f\cut\, `n cel mai bun caz, `n luna curent\ iar lucr\rile sunt planificate a dura 18 luni n data `nceperii lucr\rilor este incert\ deoarece nu se [tie dac\ dup\ desemnarea ofertei c=[tig\toare nu vor fi depuse contesta]ii, a[a cum s-a mai f\cut cu alte ocazii

Rampa de de[euri de la Moara nu va putea fi dat\ `n folosin]\ mai devreme de finale anului 2013 sau `nceputul anului 2014 iar aceasta este o prognoz\ destul de optimist\, din care sunt scoase din calcul contesta]iile la licita]ia organizat\ de Consiliul Jude]ean Suceava [i eventualele `nt=rzieri `n ceea ce prive[te ritmul de lucru. Cu alte cuvinte, de[i la ora actual\, pe teritoriul comunei Moara, `n apropiere de satul Vornicenii Mari, este s\pat\ o groap\ imens\, pe o suprafa]\ de aproape [apte hectare, ce pe alocuri are aspectul unei r=pe, `n zona aceasta nu se pot depozita de[euri pentru c\ sunt alte lucr\ri care trebuie neap\rat a fi realizate [i `n lipsa c\rora nu poate fi autorizat\ depozitarea gunoaielor.
Groapa de gunoi se face, `n cea mai mare parte, cu fonduri europene [i guvernamentale nerambursabile, numai c\ fiind inclus\ `ntr-un proiect mai amplu la nivelul `ntregului jude], `n sum\ de peste 60 de milioane de euro, a necesitat mai multe aprob\ri ca `n mod obi[nuit de la Uniunea European\. ~n plus, s-au mai ad\ugat o `n[iruire larg\ de probleme de la demararea efectiv\ a finan]\rii la tot felul de contesta]ii [i de clarific\ri cerute de firmele participante, ca de altfel [i ritmul de lucru. Analiza documenta]iilor depuse la licita]ii a luat foarte mult timp [i, nu `n ultimul r=nd, `ntocmirea unor proiecte a prelungit termenul de organizare a procedurilor de licita]ie [i, implicit de demarare a lucr\rilor.
Abia spre finele anului trecut, dup\ multe dificult\]i `nt=mpionate, a fost dus\ la cap\t o prim\ etap\ de realizare a primei celule de depozitare a de[eurilor, pe un teren viran de la Moara. Era vorba, `n linii mari, de escavarea p\m=ntului de pe o suprafa]\ de aproape [apte hectare de teren pentru a realiza, `n acest fel, una din celulele de depozitare a de[eurilor, dar [i realizarea unei „membrane” cu rol de a `mpiedica p\trunderea unor substan]e toxice rezultate din de[eurile ce vor fi depuse. Estimarea lucr\rilor a fost, ini]ial, spre 30 de milioane de lei, dar `n urma licita]iei a rezultat o sum\ de aproape 19 milioane de lei.
n sta]ia de tratare a levigatului, cea mai grea pies\ din proiectul de la Moara
Greul `ns\ a `nceput abia acum, deoarece etapa a doua de amenajare a spa]iului de depozitare a de[eurilor este esen]ial\. Ea include `n primul r=nd o sta]ie de tratare a levigatului (lichidul care rezulta din putrefac]ia gunoaielor menajere), o sta]ie de sortare a de[eurilor, re]ele de utilit\]i `n permiterul unde va fi groapa de la Moara, o cl\dire administrativ\, un sistem de c=nt\rire a de[eurilor, o re]ea de drumuri interne, un centru de colectare a de[e[urilor voluminoase cum ar fi mobila.
Documenta]ia tehnic\ a fost f\cut\ de firma german\ C&E, numai c\ unul dintre inconveniente era acela c\, potrivit cerin]elor Ministerului Mediului, pachetul de jude]e unde trebuia f\cut\ documenta]ia tehnic\ la proiectele de gestionare a de[eurilor includeau [i jude]ele Boto[ani, Olt, Vaslui [i C\l\ra[i. Asta `nseamn\ c\ a durat mai mult p=n\ s\ fie puse cap la cap detaliile de execu]ie.
~ntr-un final, dup\ ce foarte multe poten]iale firme interesate de lucrarea de groapa de la Moara au cerut tot felul de clarific\ri, a urmat [i licita]ia propriu zis\, fiind pe Sistemul Electronic de Achizi]ii Publice (SEAP), dar [i `n Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, fiind vorba despre o lucrare dintr-un proiect amplu, de peste 50 de milioane de euro.
Licita]ia a avut loc la finele lunii aprilie, potrivit celor afirmate de Gheorghe Ign\tescu, [eful Unit\]ii de Implementare a Proiectului (UIP) din cadrul Consiliului Jude]ean Suceava, numai c\ au fost depuse foarte multe oferte [i p=n\ acum nu s-a finalizat analiza acestora. Conform sursei citate, nu mai pu]in de [ase oferte au fost depuse, toate fiind din partea unor asocieri de c=te trei sau chiar patru firme, la care se mai adaug\ [i eventuali subcontracatori. De regul\, firmele care au depus ofertele sunt din str\in\tate iar unii din asocia]i sau din subcontractori sunt din Rom=nia. Toate documentele depuse trebuie s\ fie analizate, printre aspectele care trebuie luate `n vedere s\ fie [i cel cu privire la datoriile la bugetul de stat sau la insolven]\.
{eful UIP din cadrul Consiliului Jude]ean Suceava este de p\rere c\ ar fi posibil ca analiza tuturor ofertelor s\ fie f\cut\ p=n\ la finele acestei luni, `n cel mai bun caz, astfel `nc=t mai departe s\ fie `ncheiat contractul de execu]ie al lucr\rilor `n luna iulie. Asta `n cazul `n care nu vor fi depuse contesta]ii, a[a cum a mai fost la alte proiecte.
Valoarea estimat\ doar pentru lucr\rile de la etapa a II-a de la Moara ar fi de 32 de milioane de lei, f\r\ TVA, `ns\ este posibil ca `n urma licita]iei s\ rezulte o sum\ ceva mai mic\, a[a cum a fost `n prima etap\ de construc]ie a rampei de depozitare a de[eurilor.
Termenul de execu]ie a luc\rilor din cea de-a doua etap\ de la groapa de la Moara ar fi de 18 luni. Asta ar `nsemna c\, mai devreme de finala anului 2013 sau de `nceputul anului 2014, depozitarea de[eurilor din municipiul Suceava la Moara nu va fi posibil\, cel pu]in `n baza prevederilor legale actuale.
Cea mai important\ lucrare `n `ntreg angrenajul de la Moara ar fi legat\ de cea de la sta]ia de tratare a levigatului. ~n lipsa acesteia, nu poate s\ fie permis\ depozitarea gunoiului. De asemenea, levigatul nu poate fi transportat nici la sta]ia de epurare de pe apa Sucevei deoarece aceasta nu face fa]\ `n raport de parametrii ceru]i pentru tratarea corespunz\toare a levigatului. De asemenea, timp de [ase luni dureaz\ numai probele la sta]ia detratare a levigatului.
n date generale despre `ntregul proiect de gestionare a de[eurilor `n jude]ul Suceava
Uniunea European\ finan]eaz\ prin Programul Operational Sectorial (POS) „Mediu” (POS Mediu) – Axa Prioritar\ 2, Domeniul Major de Interven]ie 1 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al degeurilor [i reabilitarea siturilor istorice contaminate”, proiectul „Sistem Integrat de Management al De[eurilor (SMID) `n Judelul Suceava”, care se deruleaz\ pe o perioad\ de 56 de luni cu finalizare la data de 31 decembrie 2014.
Componentele incluse `n cadrul proiectului sunt colectarea selectiv\ a de[eurilor cuprinz=nd platforme de colectare, dotate cu pubele [i euro-containere pentru colectarea separat\ a de[eurilor reziduale [i a materialelor reciclabile, precum [i unit\]i de compostare individual\ `n gospod\rii pentru de[eurile biodegradabile; construirea a dou\ depozite conforme, un depozit la Moara (prima celul\, cu o capacitate de 1,75 milioane mc) [i un depozit la Pojor`ta (o celul\ cu capacitatea de 0,16 milioane mc); construirea unei sta]ii de sortare cu capacitatea de 23.780 t/an laMoara; construirea a trei sta]ii de transfer la F\lticeni, R\d\u]i [i C`mpulung Moldovenesc, [i redimensionarea sta]iilor de transfer Vatra Dornei [i Gura Humorului prin construc]ia platformelor publice de colectare; `nchiderea [i reabilitarea a [apte depozite urbane neconforme din municipiile Suceava, F\lticeni, R\d\u]i, Vatra Dornei [i C`mpulung Moldovenesc, dar [i din ora[ele Gura Humorului [i Siret; asisten]\ tehnic\ pentru supervizarea lucr\rilor [i a contractelor de furnizare; verificarea Proiectelor Tehnice; suport consultan]i pentru UIP [i con[tientizare public\; asisten]\ tehnic\ pe durata execu]iei. Practic, groapa de gunoi de la Moara, de[i este o lucrare important\, nu ar fi dec=t o mic\ parte din `ntregul proiect.
Proiectul este implementat de Consiliul Jude]ean Suceava [i are o valoare total\ de 218.045.617 de lei, f\r\ TVA, din care valoarea eligibil\ conform POS Mediu este de 188.394.213 de lei, f\r\ TVA iar din aceasta o sum\ de 184.626.330 de lei este valoarea eligibi\ nerambursabil\ din Fondul European de Dezvoltare Regional\ [i din bugetul de stat (98%), iar 3.767.813 lei reprezint\ contribu]ia de la bugetul local adic\ 2%. C=t prive[te cheltuielile care nu sunt eligibile, conform POS Mediu, acestea sunt de 29.651.404 de lei, f\r\ TVA.
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a de[eurilor cu reducerea impactului asupra mediului `n jude]ul Suceava prin `mbun\t\]irea serviciului de gestionare a de[eurilor [i reducerea num\rului de depozite neconforme existente, `n conformitate cu practicile [i politicile Uniunii Europene.
Obiective specifice sunt conformarea cu cerin]ele Directivei de depozitare a degeurilor cu privire la de[eurile biodegradabile; protejarea s\n\t\]ii popula]iei [i a mediului prin `imbun\t\]irea colect\rii [i depozit\rii de[eurilor, precum [i prin implementarea de m\suri de `nchidere a [apte depozite urbane neconforme; introducerea [i extinderea sistemelor de colectare separat\ `n vederea promov\rii recicl\rii de[eurilor din ambalaje biodegradabile; `nt\rirea capacit\]ii tehnice [i manageriale a autorit\]ilor din jude]ul Suceava `n ceea ce prive[te implementarea [i operarea unui proiect de management integrat al de[eurilor cu finan]are extern\; sprijinirea autorit\]ilor locale `n realizarea unei strategii eficiente `n domeniul tarifelor, factur\rii [i colectirii acestora. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Gheorghe Flutur, la lansarea candidatului PNL la Preutești: „100% la alegeri viitorul primar va fi Daniel Mihăilă”

Duminică, 19 mai, a avut loc lansarea candidaturii la funcția de primar al comunei Preutești …