Monday , May 20 2024

~ncepand de astazi vor fi evaluate competentele digitale ale candidatilor examenului de Bacalaureat

5.455 de absolven]i suceveni vor sus]ine `n perioada 18- 22 iunie, proba de evaluare a competen]elor digitale N proba este sus]inut\ `n laboratoarele de informatic\ ale liceelor, elevii av=nd la dispozi]ie 90 de minute pentru a rezolva cerin]ele propuse N absolven]ii care de]in un certificat de tipul ECDL (European Computer Driving Licence), pot echivala proba D cu acest certificat de competen]e
5.455 de candida]i ai sesiunii din var\ a bacalaureatului sus]in, `ncep=nd de ast\zi, proba de evaluare a competen]elor digitale, prob\ ce se desf\[oar\ pe parcursul a cinci zile. Sus]inerea acestei probe este o condi]ie necesar\ pentru participarea la probele scrise, indiferent de calificativul ob]inut.
Graficul de desf\[urare al acestei probe a fost stabilit de fiecare unitate [colar\, `n func]ie de num\rul de elevi `nscri[i din cadrul fiec\rui liceu [i de num\rul calculatoarelor de care dispune institu]ia. Dac\ `n cazul mai multor colegii [i licee din jude] sunt necesare toate cele cinci zile pentru sus]inerea probei D, o serie din liceele sucevene vor termina de evaluat competen]ele digitale ale candida]ilor `n doar dou\ zile, asta [i datorit\ faptului c\ mare parte din elevii acestor licee au promovat examenul ECDL.
Competen]ele care sunt evaluate de c\tre comisie au `n vedere utilizarea computerului, verificarea unor concepte de baz\ privind sistemele de calcul, organizarea fi[ierelor, sistemele de operare, baze de date, re]eaua de internet sau procesoare de texte. ~ntr-o prim\ faz\, elevii au acces `n laboratoarele de informatic\, unde se face un scurt instructaj privind desf\[urarea probei. Ace[tia vor avea acces la internet doar `n primele 30 minute ale examenului, timp `n care sunt nevoi]i s\ rezolve subiectele care solicit\ aceast\ facilitate.
Fiecare cerin]\ rezolvat\ de candidat va fi punctat\ conform unei grile iar `n func]ie de punctajul ob]inut, se va stabili nivelul de competen]\ digital\ a candidatului, dup\ cum urmeaz\: ‚utilizator `ncep\tor’ (0-25 puncte), ‚nivel mediu’ (26- 50 p.), ‚avansat’ (51- 74 p.) [i ‚experimentat’ (75- 100 p.).
Elevii nu vor mai trebui s\ sus]in\ proba de competen]e `n informatic\ la Bacalaureat, daca au sus]inut [i promovat deja un examen interna]ional, proba urm=nd a fi echivalat\ printr-un certificat de competen]e. Echivalarea se face pentru certificate de tipul ECDL (European Computer Driving Licence). Elevii pot descarca de pe site-ul MECTS metodologia de echivalare a examenelor.
Totodat\, elevii care promoveaz\, pe parcursul `nv\]\m=ntului preuniversitar, examene cu recunoa[tere interna]ional\ pentru certificarea competen]elor lingvistice `n limbi str\ine, au dreptul la recunoa[terea [i echivalarea rezultatelor ob]inute la aceste examene.
Astfel cei care au promovat examenul de IELTS sau TOEFL (pentru limba englez\), DALF, DELF, TCF [i TEF (pentru francez\) sau alte certificate recunoscute (pentru german\, italian\, spaniol\ sau portughez\) nu vor mai fi nevoi]i s\ sus]in\ probele de evaluare a competen]elor `ntr-o limb\ str\in\.
Dup\ evaluarea competen]elor digitale, `n perioada 25- 27 iunie, elevii se vor aduna în s\li pentru a sus]ine evaluarea competen]elor lingvistice într-o limb\ modern\- proba C.
N niciun elev sucevean nu va sus]ine probele orale ale bacalaureatului `n condi]ii speciale
Pentru prima sesiune a bacalaureatului din acest an, pentru probele de evaluare a competen]elor nu s-a semnalat nicio situa]ie privind elevi care nu au putut sus]ine probele examenului `n condi]ii normale. “Deocamdat\, pentru probele de evaluare a competen]elor, Inspectoratul Jude]ean nu a fost sesizat cu privire la existen]a vreunui caz care s\ necesite sus]inerea acestor probe `n condi]ii speciale”, a declarat Gheorghe Laz\r, inspector [colar `n cadrul I{J Suceava.
N 114 absen]i la proba de evaluate a competen]elor de limb\ rom=n\
6.760 de candida]i s-au `nscris pentru a sus]ine prima prob\ a Bacalaureatului, cea de evaluare a competen]elor lingvistice de comunicare oral\ în limba român\, 114 dintre ace[tia neprezent=ndu-se pentru a fi examina]i. 111 dintre absen]i au absolvit ciclul liceal `n anul 2012 iar trei apar]in seriilor anterioare. ~n cadrul primei probe, 3.933 de elevi au fost evalua]i cu calificativul de ‘utilizator experimentat’, 1.903 au fost aprecia]i ca fiind ‘utilizatori avansa]i’ iar 786 au ob]inut cel mai slab calificativ, respectiv ‘utilizator mediu’.
Din cei 19 bacalaurea]i care au sus]inut proba de evaluare a competen]elor de limb\ ucrainean\, 12 au ob]inut calificativul de ‘utilizator experimentat’ iar [apte au primit ‘utilizator avansat’. (Adelina TALPALARIU)

Vezi si

Meci de Liga V-a întrerupt după o încăierare generală între jucători și spectatori

Cazul meciului dintre Polul Nord Brodina și Unirea Salcea va ajunge miercuri pe masa Comisiei …