Monday , May 20 2024

Profesorii suceveni solicita tot mai des ajutoare financiare din partea sindicatelor

~n condi]iile `n care statul le-a diminuat serios veniturile, `n ultimii ani, dasc\lii suceveni sunt nevoi]i s\ solicite tot mai des sindicatelor din educa]ie sprijin financiar atunci c=nd au evenimente fie triste, fie fericite `n via]a de familie N ajutor de spitalizare, pensionare, `n caz de boal\, ajutor de na[tere, de `nmorm=ntare sunt doar c=teva din formele de sprijin financiar solicitate tot mai des de dasc\lii suceveni

Faptul c\ lefurile pe care le `ncaseaz\ cei care stau `n spatele catedrei sunt mai mult dec=t ne`ndestul\toare, determin\ lunar, sute de cadre didactice s\ bat\ la u[a sindicatelor din `nv\]\m=nt pentru sprijin financiar.
Constr=n[i de lipsurile financiare, oamenii [colii caut\ cu înfrigurare [i, uneori, g\sesc solu]ii pentru a rezista în confruntarea cu salariul de bugetar. Chiar dac\ sumele pe care sindicatele din `nv\]\m=ntul preuniversitar le pot oferi ca ajutor, nu sunt foarte mari comparativ cu nevoile colegilor lor, acestea sunt binevenite `n situa]ii deosebite.
Pentru a beneficia de sprijin financiar din partea sindicatelor la care sunt afilia]i, profesorii invoc\ motive de s\n\tate, pensionare, na[tere sau chiar deces.
Potrivit lui Gheorghe {orodoc, liderul Sindicatului din ~nv\]\m=ntul Preuniversitar „Bucovina- R\d\u]i”, „aproximativ 20% din bugetul sindicatului se `ntoarce anual c\tre membrii, prin ajutoare de diferite forme”. „Ajutoarele pe care le acord\ „Bucovina- R\d\u]i” sunt cele prev\zute `n statutul sindicatelor, dar pe l=ng\ acestea exist\ [i o serie de ajutoare pe care alte sindicate, `n mod normal, nu le acord\. Este vorba despre compensa]ii `ntre 50 [i 100% pentru concediile medicale, premiu la na[tere [i la c\s\torie, premiu la pensionare sau premierea profesorilor care ob]in rezultate notabile la olimpiadele na]ionale sau interna]ionale. Totodat\, sindicali[tii mai pot solicita ajutor de `nmorm=ntare sau ajutoare excep]ionale `n caz de boal\ sau calamit\]i naturale”, a explicat Gheorghe {orodoc.
~n cursul anului 2011, cele mai multe solicit\ri au fost f\cute `n vederea primirii de ajutoare excep]ionale pentru boal\, pentru compensa]iile concediilor medicale [i pentru premiile de na[tere.
„Solicit\ri pentru ajutorul de sindicat sosesc mereu la noi, sunt la ordinea zilei, `ns\ v=rful de sarcin\ a fost atins at=t la inunda]iile din 2008, c=t [i la cele din 2010. ~n 2008, pentru oamenii din Ulma, Nisipitu, Fr\t\u]ii Vechi, Fr\t\u]ii Noi, Brodina Falc\u, Straja, Bilca am distribuit ajutoare `n valoare de 680 de milioane de lei. ~n 2010, au fost ajuta]i sucevenii din Iaslov\], Arbore, Mili[\u]i, Dorne[ti [i Fr\t\u]ii Vechi cu peste 400 de milioane de lei”, a mai explicat Gheorghe {orodoc.
Pentru a beneficia de ajutoarele de sindicat, dasc\lii trebuie s\ achite lunar contribu]ia c\tre sindicat, `n caz contrar ace[tia nu mai beneficiaz\ de sprijin material. „Principiul dup\ care func]ioneaz\ sindicatul este acela de a ne ajuta reciproc. Sunt grupe de profesori care contribuie pu]in la fondul de cotiza]ie, `ns\ au beneficiat de foarte multe ajutoare. Totodat\, sunt cadre care au cotizat lunar cu sume mai mari de bani dar nu au solicitat vreo form\ de sprijin. Este o compensare care ne permite s\ supravie]uim”, a explicat {orodoc.
N la „Spiru Haret” cele mai solicitate sunt ajutoarele de `nmorm=ntare
Sindicatul Jude]ean „Spiru Haret” acord\, de mul]i ani, sprijin financiar dasc\lilor [i familiilor lor atunci cand trec prin clipe grele, iar acestea par a nu fi deloc pu]ine ]in=nd cont c\ cei mai mul]i profesori solicit\ sindicatului ajutor de `nmorm=ntare. „Din cotiza]iile membrilor, aproape 40% se `ntorc `napoi `n organiza]ie, suma fiind cheltuit\ de comun acord cu membrii. ~n func]ie de for]a noastr\ financiar\, ajutoarul de `nmorm=ntare poate ajunge `n jurul sumei de 400 de lei, acestea fiind cel mai solicitate. La fel de solicitate sunt [i ajutoarele `n caz de spitalizare `n cazul `n care un membru se confrunt\ cu o maladie sau trebuie s\ treac\ printr-o opera]ie complicat\. Totodat\, [i colegii no[tii care se pensioneaz\ sunt recompensa]i de c\tre sindicat”, explic\ Dumitru Irimia, vicepre[edintele Sindicatului Jude]ean din ~nv\]\m=nt „Spiru Haret” Suceava.
Dac\ nu se adreseaz\ sindicatelor `n vederea ob]inerii unui sprijin finaciar, cadrele didactice `[i suplimenteaz\ veniturile prin contractarea unor `mprumuturi, adres=ndu-se Caselor Ajutor Reciproc, ei prefer=nd acest tip de `mprumut `n detrimentul institu]iilor bancare datorit\ condi]iilor mai lejere de acordare a creditului. Lunar, circa 250 de profesori suceveni solicit\ împrumuturi pentru diverse necesit\]i, de la nevoia de a-[i sus]ine copiii în [coli, activit\]i agricole, renov\ri de locuin]e, probleme medicale [i pân\ la plata facturilor curente sau chiar a medicamentelor pentru pensionari
N `n continuare, liderii de sindicat vor str=nge cotiza]iile membrilor “la m=n\”
Curtea de Apel a respins cererea federa]iilor sindicale din `nv\]\m=nt de anulare a ordinului prin care nu se mai re]ineau cotiza]iile din salariile profesorilor. ~n aprilie, Federa]ia Sindicatelor Libere din ~nv\]\m=nt (FSLI) a cerut Guvernului s\ reintroduc\ `ncasarea cotiza]iilor sindicale ale cadrelor didactice pe statele de plat\ `n `nv\]\m=ntul preuniversitar.
O dat\ ce cotiza]ia nu a mai fost re]inut\ pe statul de plat\, membrii sindicatelor nu au avut alt\ posibilitate decât s\ pl\teasc\ în numerar banii direct liderilor lor. Ace[tia au fost obliga]i s\ taie mii de chitan]e pentru fiecare sum\ încasat\.
O solu]ie spre care s-au `ndreptat sindicali[tii suceveni o reprezint\ `ntocmirea de conven]ii cu b\ncile, iar acestea mai departe cu angaja]ii, astfel `nc=t cotiza]iile s\ fie re]inute direct de pe card, m\sur\ care `ns\ nu va veni [i `n sprijinul profesorilor care predau `n mediul rural [i care `nc\ `[i primesc salariile `n m=n\.
“Procesul pe care l-am intentat e `n continuare pe rol, `ns\ nu-mi fac mari speran]e. ~n schimb, am realizat contracte de direct debit cu mai multe b\nci iar membrii no[tri au fost ruga]i s\-[i lase cotiza]ia pe card pentru a fi debitat\. ~n mediul rural, acolo unde cadrele didactice nu `[i ridic\ salariul de la bancomat [i nu au un card `n acest sens, vom str=nge cotiza]ia “la m=n\”, a explicat Gheorghe {orodoc, liderul Sindicatului din ~nv\]\m=ntul Preuniversitar Bucovina- R\d\u]i. (Adelina TALPALARIU)

Vezi si

Lucian Harșovschi: Noi creșe și grădinițe, spații de joacă, infrastructură sportivă și o nouă bază sportivă, proiecte realizabile, de care se vor bucura toți copiii noștri

Viceprimarul Lucian Harșovschi, candidatul PNL la funcția de primar al Sucevei, a declarat, din nou, …