Friday , June 14 2024

USV preconizeaza o concurenta ridicataa pentru specializarile Nutritie si diabet si Balneofiziokinetoterapie

~n urma unor studii de pia]\ realizate, reprezentan]ii USV se a[teapt\ la solicit\ri numeroase din partea absolven]ilor pentru `nscrierea `n cadrul noului Departament de S\n\tate [i Dezvoltare Uman\ N admiterea `n cadrul noului departament va consta `ntr-o prob\ scris\, respectiv test gril\, la alegere dintre disciplinele biologie sau chimie organic\ N cel care va coordona `ntreaga activitate a celor dou\ noi specializ\ri va fi cercet\torul de renume mondial, Mihai Cova[\

Dou\ noi specializ\ri- Nutri]ie [i diabet [i Balneofiziokinetoterapie- vor func]iona din toamn\ `n cadrul Universit\]ii „{tefan cel Mare”, pentru fiecare din cele dou\ programe de studiu ale Departamentului de S\n\tate [i Dezvoltare Uman\, universitatea sucevean\ urm=nd s\ pun\ la b\taie c=te 30 de locuri, parte din ele subven]ionate total de la bugetul de stat, parte din ele subven]ionate par]ial.
Reprezentan]ii USV afirm\ c\ se a[teapt\ ca `n cadrul sesiunii de admitere organizate de institu]ie `n aceast\ var\, num\rul absolven]ilor de liceu care vor opta pentru una din cele dou\ specializ\ri ale nou `nfiin]atului departament s\ fie unul `nsemnat. „Estim\m c\ cererea pentru cele dou\ specializ\ri s\ fie una foarte mare [i asta datorit\ unor studii de pia]\ pe care le-am realizat [i a c\ror rezultate ne-au indicat un num\r `nsemnat de doritori. Chiar dac\ va fi concuren]\, universitatea sucevean\ va pune la dispozi]ia absolven]ilor zece locuri subven]ionate integral de la bugetul de stat, zece locuri subven]ionate par]ial (cu 50%) [i zece locuri cu tax\”, a explicat prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul universit\]ii sucevene. Admiterea `n cadrul Departamentului de S\n\tate [i Dezvoltare uman\ se va face pe baz\ de concurs ce va consta `ntr-o prob\ scris\, respectiv test gril\ la alegere dintre disciplinele biologie sau chimie organic\.
De[i `n primii [apte ani de func]ionare, indiferent de performan]ele ob]inute de absolven]i, finan]area din partea MECTS va fi minim\, conducerea USV se bazeaz\ pe o finan]are suplimentar\ din partea Ministerului. Este vorba despre o serie de fonduri pe care MECTS le aloc\ universit\]ilor `n scopul dezvolt\rii institu]ionale.
N noul departament va fi condus de Mihai Cova[\, cercet\tor de renume mondial
Cercet\torul Mihai Cova[\, de]in\tor al celui mai înalt grad didactic de profesor la Universitatea din Versailles [i la Universitatea din California va fi cel care va coordona `ntreaga activitate a Departamentului de S\n\tate. Pentru a veni la conducerea noului departament [i, totodat\, pentru a dezvolta noile specializ\ri, profesorul va fi remunerat cu suma de 1.200 de dolari americani net, plafonul maxim permis de legisla]ia din Rom=nia. Acesta va renun]a la postul din California în favoarea pred\rii `n cadrul USV.
„Mihai Cova[\ este un nume de referin]\ în nutri]ia mondial\ având numeroase apari]ii în cele mai populare reviste din domeniu. L-am informat c\ singurul avantaj pe care îl poate avea în România din punct de vedere financiar este faptul c\ poate câ[tiga proiecte de cercetare care sunt bine finan]ate [i care aduc o completare consistent\ a veniturilor. Mihai Cova[\ a transmis deja o aplica]ie c\tre Consiliul care finan]eaz\ cercetarea în România [i sunt destul de optimist c\ va primi un grant de cercetare substan]ial, pentru c\ are un CV imbatabil pentru România, dar [i pentru Europa”, a apreciat Valentin Popa. Departamentul de S\n\tate [i Dezvoltare Uman\ va func]iona `n incinta cl\dirii care a g\zduit hotelul Clasic, spa]iu `n care vor fi instalate mai multe laboratoare- dou\ de nutri]ie [i dou\ de balneo-fizio-kinetoterapie. Reprezentan]ii USV `nc\ nu au f\cut public\ valoarea taxelor de `nscriere, `nmatriculare [i [colarizare propuse de metodologiile de admitere pentru cele dou\ noi specializ\ri. (Adelina TALPALARIU)

Vezi si

Tânăr de 20 de ani, depistat conducând prin Suceava o motocicletă cu numere false

Joi seara, la orele 22.50, polițiștii au oprit pe bd. 1 Mai din munnicipiul Suceava …

error: