Friday , May 17 2024

~nalta Curte a decis extradarea lui Vasilica Puscasu

Vineri sear\, judec\torii de la ~nalta Curte de Casa]ie [i Justi]ie au respins, dup\ aproape dou\ s\pt\m=ni de tergivers\ri, recursul formulat de Vasilic\ Pu[ca[u `mpotriva deciziei Cur]ii de Apel Suceava n magistra]ii Cur]ii Supreme au dispus astfel punerea imediat\ `n aplicare a mandatului european de arestare emis pe numele lui Vasilic\ Puca[u de c\tre autorit\]ile austriece n afaceristul sucevean nu a fost prezent la termenul de ieri, acesta fiind `n continuare internat la Spitalul Jude]ean Suceava n Pu[ca[u este `nvinuit de faptul c\ `n aprilie 2005 a jefuit dou\ b\nci din Austria, reu[ind s\ creeze un prejudiciu de peste 330.000 euro
Dup\ dou\ luni `n care afacristul sucevean acuzat de jafuri armate `n Austria a tras c=t a putut de mult s\ prelungeasc\ [ederea sa `n Rom=nia, ~nalta Curte de Casa]ie [i Justi]ie (~CCJ) a decis, ieri, punerea `n aplicare de `ndat\ a mandatului european de arestare. Astfel, judec\torii au respins recursul inculpatului ca nefondat, de[i au am=nat contesta]ia acestuia de dou\ ori. S\pt\m=na trecut\, Vasilic\ Pu[ca[u a cerut prin intermediul avoca]ilor s\i acordarea unui nou termen pentru a se `nf\]i[a [i el la Bucure[ti la judecarea recursului. Magistra]ii au acceptat aceast\ propunere pentru a asigura un cadru procesual corect [i au acordat termen pentru vineri, 16 martie.
La [edin]a de ieri – supriz\ `ns\ – Vasilic\ Pu[ca[u nu a fost prezent, el refuz=nd deplasarea, acuz=nd `n continuare probleme de s\n\tate. Astfel, ~CCJ nu a mai a[teptat `ns\n\to[irea afaceristului sucevean, dispun=nd predarea acestuia c\tre autorit\]ile din Austria.
Pu[ca[u a ajuns la ~nalta Curte dup\ ce `n urm\ cu dou\ s\pt\m=ni, mai precis pe data de 1 martie, Curtea de Apel Suceava a dispus punerea `n executare a mandatului european de arestare emis pe numele s\u. Cu alte cuvinte, judec\torii suceveni au parafat predarea lui Vasilic\ Pu[cau `n Austria.
~n ceea ce prive[te extr\darea efectiv\ a inculpatului, acest lucru nu mai ]ine de autotit\]ile rom=ne ci strict de cele din Austria. Este de a[teptat `ns\ ca pentru austrieci transportul rom=nului s\ fie doar o simpl\ formalitate ce va fi `ndeplinit\ `n doar c=teva ore, f\r\ tergivers\ri [i am=n\ri peste am=n\ri.
De-a lungul procesului, avoca]ii lui Vasilic\ Pu[ca[u au venit cu tot soiul de cereri de am=nare, cu scopul de a `nt=rzia c=t mai mult cu putin]\ predarea acestuia. Astfel, s-a invocat c\ inculpatul este foarte bolnav [i din aceast\ cauz\ nu poate fi extr\dat. ~n acest sens, instan]a a dispus efectuarea unei expertize medico-legale la Institutul de Medicin\ Legal\ Ia[i. Aceast\ expertiz\ s-a l\sat a[tepat\ mult timp, fiind responsabil\ de `nghe]area procesului timp de aproape dou\ luni.
N Vasilic\ Pu[ca[u s-a `mboln\vit subit, imediat dup\ ce a fost arestat
Omul de afaceri sucevean, prin avoca]ii s\i, a reclamat faptul c\, av=nd afec]iuni importante la coloana vertebral\, certificate anterior de medici, a suferit `n timpul transportului de la Bucure[ti spre arestul IPJ Suceava, cu mijloacele de transport ale Ministerului Administra]iei [i Internelor (MAI) agrav\ri ale afec]iunilor de care sufer\. Astfel, `n data de 24 ianuarie a.c., Pu[ca[u a efecutat o examinare de tip RMN din care rezult\ c\ acesta sufer\ de “hernie discal\ median\ [i paramedian\ st=ng\, la vertebrele L4 – L5, ce exercit\ compresiune important\ asupra sacului dural [i r\d\cinilor L5, itracanalar, mai ales pe partea st=ng\”. Medicii au mai stabilit c\ exist\ un fragment discal rupt de la nivelul discului L4 –L5, polar inferior.
Avoca]ii lui Pu[ca[u au sus]inut `n num\rate r=nduri c\ boala de care sufer\ acesta a fost agravat\ din cauza tratamentului la care a fost supus `n calitate de arestat.
~n urm\ cu o lun\ [i jum\tate, Pu[ca[u a fost internat la Spitalul Jude]ean „Sf=ntul Ioan cel Nou”, sec]ia Neurochirurgie, fiind p\zit de poli]i[ti. Apoi, medicii au considerat c\ pacientul trebuie supus unei interven]ii chirurgicale, fiind astfel operat la coloana vertebral\.
N acuzat c\ a jefuit `n 2005 dou\ b\nci din Austria
Vasilic\ Pu[ca[u este suspectat de autorit\]ile judiciare din Austria c\ ar fi spart dou\ b\nci, una la Leobersdorf [i alta la Klagenfurt. Conform documentelor trimise din Austria Parchetului [i Cur]ii de Apel Suceava, `n noaptea de 7 aprilie 2005, `n Leobersorf, `mpreun\ cu o alt\ persoan\, Pu[ca[u [i-a `nsu[it sume importante din dou\ b\nci austriece. Conform mandatului european de arestare emis pe numele s\u, Vasilic\ Pu[ca[u, “prin constr=ngerea unor persoane [i punerea `n pericol real a integrit\]ii corporale sau a vie]ii, cu inten]ia ca prin `nsu[irea acestora s\ se `mbog\]easc\ pe cale nejust\, prin faptul c\ a intrat prin efrac]ie `n filiala institu]iei Sparkasse Leobersdorf”. Ajuns acolo, Pu[ca[u [i complicele s\u au a[teptat sosirea angaja]ilor [i apoi i-a constr=ns amenin]=ndu-i cu un pistol, s\ deschid\ seiful [i s\-i predea suma de 262.105 euro.
~nvinuitul este de asemenea suspect c\ ar fi ob]inut `n noaptea de 1 aprilie 2005, suma de 70.000 de euro, jefuind de aceast\ dat\ o banc\ din Klagenfurt. Pentru aceste infrac]iuni, autorit\]ile austriece au emis un mandat european de arestare care a fost preluat de Curtea de Apel Suceava.
~nainte de a fi arestat, la sf=r[itul lunii ianuarie, Vasilic\ Pu[ca[u a sus]inut c\ acuza]iile ce `i sunt aduse din partea autorit\]ilor austriece nu sunt conforme cu realitatea, fiind vorba de o confuzie pe care abia a[teapt\ s\ o clarifice, pentru a nu mai plana asupra sa suspiciunea c\ ar fi autorul infrac]iunilor de care este `nvinuit [i pentru care s-a emis pe numele s\u mandatul european de arestare. (Paul BONDAR)

Vezi si

Protest spontan la Agenția pentru Protecția Mediului Suceava, împotriva discriminării salariale

Salariații din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Suceava  au întrerupt activitatea, joi, 16 mai 2024, …

No comments

  1. Eu nu inteleg un lucru: toti care sunt cu probleme politisti (panzariu), hoti(cusnir) si tapari (puscasu) trec pe la acelasi doctor si-i tot opereaza, le da medicale si-i scoate din sistem basma curata. Oare cati bani dau? Chiar sufera sau le cauta de boli. Daca vezi o statistica in orasul Suceava 75% dintre persoanele de 40-45 de ani(ceauseii) au probleme cu coloana, cervicala si retul. Dar ei merg la munca,sa-i faca salariu si camara plina la dom`doctor si dom`comisar, nu au timp de prostii si gaguri. Oare pe acest domn doctor nu-l intreaba nimeni de sanatate. Poate sponsorizeaza ceva in Moldova lui natala? Acea comisie de expertiza ce face????? DNA dormi? Dar tu ANI?