Monday , May 20 2024

Fostul viceprimar din Fratautii Noi, condamnat de Curtea de Apel la cinci ani de `nchisoare

Curtea de Apel Suceava a respins ieri apelul formulat de Mihai {tefan B\b\lean, acesta r\m=n=nd cu pedeapsa dictat\ de prima instan]\ – cinci ani de `nchisoare n al\turi de B\b\lean, tot `n acest dosar, Radu Gheorghe P`slar s-a ales [i el cu cinci ani de arest, `n vreme ce Domnica Galan a sc\pat cu trei ani de `nchisoare cu suspendare n cei trei au de pl\tit statului `n solidar peste 13 miliarde de lei vechi, reprezent=nd contravaloarea prejudiciului adus de contrabanda cu ]ig\ri
Mihai {tefan B\b\lean, fostul viceprimar din comuna Fr\t\u]ii Noi, nu a sc\pat de `nchisoare. ~n cursul zilei de ieri, magistra]ii Cur]ii de Apel Suceava au confirmat decizia Tribunalului de la sf=r[itul lunii octombrie, anul trecut. De[i CA a admis `n parte apelurile inculpa]ilor, pedepsele aplicate acestora au r\mas neschimabate. Singurul c=[tig pentru B\b\lean este acela c\ instan]a a dispus ridicarea sechestrului asigurator asupra automobilului marca Dacia Logan ce fusese confiscat la `nceputul cercet\rilor.
Fostul viceprimar din Fr\t\u]ii Noi a fost, `n luna octombrie a anului trecut, condamnat la dou\ pedepse de c=te cinci ani de `nchisoare pentru s\v=r[irea infrac]iunilor de constituire de grup infrac]ional organizat [i contraband\. De asemenea, la `nceputul anului 2009, {tefan Mihai B\b\lean a fost condamnat [i pentru dare de mit\, la patru ani de `nchisoare. ~ns\, conform legilor `n vigoare din cei 14 ani de `nchisoare, inculpatul are de executat doar pedeapsa cea mai mare, [i anume cea de cinci ani. Radu Gheorghe P`slar s-a ales tot cu cinci ani de `nchisoare `n urma contopirii pedepselor. Acesta a fost g\sit vinovat pentru s\v=r[irea infrac]iunilor de constituire de grup infrac]ional organizat, contraband\ `n form\ continuat\, trafic de influen]\ [i dare de mit\.
Ce-a de-a treia persoan\ g\sit\ vinovat\ `n acest dosar, Domnica Galan, a fost [i ea la r=ndul ei condamnat\, `ns\ a sc\pat mult mai ieftin dec=t primii doi, ea primind pedeapsa de trei ani de `nchisoare, cu suspendare. Judec\torii au considerat c\ aceasta se face vinovat\ de s\v=r[irea infrac]iunilor de aderare [i sprijinire a unui grup infrac]ional organizat, [i contraband\ `n form\ continuat\.
N obliga]i la plata a 13 miliarde de lei vechi, reprezent=nd prejudiciul adus statului prin contrabanda cu ]ig\ri
~n latura civil\ a acestei cauze ce a fost disjuns\ [i care s-a judecat separat, judec\torii au decis ca inculpa]ii s\ achite `n solidar suma de 13 miliarde de lei vechi. La `nceputul lui decembrie anul trecut, judec\torii au admis ac]iunea formulat\ de partea v\t\mat\ – parte civil\ ANAF – Autoritatea Na]ional\ a V\milor – Direc]ia Regional\ pentru Accize [i Opera]iuni Vamale Ia[i împotriva inculpa]ilor B\b\lean {tefan Mihai, Pîslar Radu Gheorghe [i Galan Domnica Nadia. Astfel, cei trei au fost obliga]i la plata `n solidar a sumei de 1.371.281 lei, cu titlu de prejudiciu cauzat bugetului de stat, const=nd `n 406.320 lei – taxe vamale, 680.154 lei – accize, [i 284.807 lei – T.V.A. De asemenea, la aceste sume se mai adaug\ [i accesoriile aferente, constând în dobânzi [i penalit\]i de întârziere datorate.
Amintim faptul c\ `n urm\ cu cinci ani, pe data de 13 decembrie 2006, sub coordonarea procurorilor DIICOT Suceava, s-a reu[it prinderea în flagrant a unui grup de contrabandi[ti, constituit din cet\]eni români [i ucraineni, chiar în momentul în care treceau peste frontiera verde mai multe baxuri de ]ig\ri, de provenien]\ Ucraina. Contrabandi[tii introduseser\ în ]ar\ 200 de baxuri de ]ig\ri, adic\ 100.000 de pachete, cu men]iunea c\ `nc\ 140 de baxuri au r\mas în camionul cu care fuseser\ aduse în apropierea grani]ei. Cinci ucraineni, care, în momentul interven]iei, se aflau pe teritoriul ]\rii lor [i ajutau la transportul [i înc\rcarea ]ig\rilor, au re[it s\ fug\. Ulterior, autorit\]ile din ]ara vecin\ au re]inut pe trei dintre ace[tia. Mai apoi a fost identificat [i re]inut fostul viceprimar al comunei Fr\t\u]ii Noi, care, pe timpul transportului ]ig\rilor peste frontier\, supraveghea drumul, folosind un autoturism de teren, proprietatea lui Radu Gheorghe Pîslar. De men]ionat c\ cei doi, B\b\lean [i P`slar, au mituit un poli]ist de frontier\ pentru a-i l\sa s\ intre nestingheri]i cu ]ig\rile `n ]ar\.
Astfel, pe baza unui denun] formulat de un lucr\tor al Poli]iei de Frontier\, s-a probat faptul c\ ace[tia au oferit poli]istului suma de 3.000 de dolari [i 5.500 de lei, în scopul facilit\rii introducerii peste frontiera verde a m\rfii. Concomitent cu ac]iunea de prindere în flagrant, ofi]erii DIICOT [i poli]i[tii de frontier\, sprijini]i de cadre ale Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Suceava, au organizat mai multe perchezi]ii, fiind g\site [i ridicate aproximativ 100.000 pachete de ]ig\ri, dar [i cantit\]i importante de cafea [i alcool. Din monitorizarea contrabandi[tilor, a rezultat c\, anterior flagrantului, ace[tia au mai introdus în ]ar\, peste frontiera verde, circa 200.000 pachete de ]ig\ri „Saint George” [i „Ronson”.
Decizia Cur]ii de Apel Suceava nu este definitiv\, inculpa]ii mai av=nd o [ans\ `n cazul `n care vor formula recurs, ce se va judeca la ~nalta Curte de Casa]ie [i Justi]ie. (Paul BONDAR)

Vezi si

Patru medalii de aur pt USV, la International Innovation Summit E-NNOVATE, în Polonia

În perioada 16-18 mai a.c., Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a participat la cea …