Friday , May 17 2024

Spitalul Judetean Suceava se judeca anual cu sute de agresori si vinovati de accidente rutiere


Spitalul Jude]ean de Urgen]\ Suceava este parte civil\ `n sute de procese anual, pentru a-[i recupera cheltuielile de spitalizare ale victimelor agresiunilor [i accidentelor rutiere n acestea nu sunt decontate de CAS, [i variaz\ `ntre 400 [i 3000 lei pentru fiecare pacient, `n func]ie de durata spitaliz\rii [i de sec]ia `n care a fost necesar\ internarea n astfel, sute de mii de lei formeaz\ lunar o gaur\ `n bugetul propriu al unit\]ii [i trebuie pl\ti]i de cei g\si]i responsabili

Peste 6 miliarde de lei vechi este suma medie pe care Spitalul Jude]ean de Urgen]\ Suceava trebuie s\ o recupereze `n fiecare an de la p\r]ile implicate `n cazuri medico-legale, pentru victimele internate. Cheltuielile pentru spitalizarea victimelor accidentelor rutiere [i ale agresiunilor nu sunt decontate de c\tre Casa de Asigur\ri de S\n\tate Suceava, acestea trebuind s\ fie suportate de cei care sunt g\si]i vinova]i [i care au adus `n acest fel prejudicii inclusiv furnizorului de servicii medicale.
Conform informa]iilor puse la dispozi]ie de purt\torul de cuv=nt al Spitalului Jude]ean, Tiberiu Br\d\]an, de la `nceputul anului p=n\ `n prezent au fost `nregistrate 347 de astfel de cazuri medico-legale pentru care cheltuielile de spitalizare trebuie recuperate `ntr-un mod sau altul. “De la 1 ianuarie 2011, `n Spitalul Jude]ean Suceava au fost interna]i 347 de pacien]i, victime ale accidentelor rutiere [i ale agresiunilor. Sumele cheltuite pentru spitalizare s-au recuperat `n 165 de cazuri. ~n func]ie de num\rul zilelor de spitalizare, de gravitatea afec]iunilor [i de sec]ia pe care au fost interna]i pacien]ii respectivi, sumele variaz\ `ntre 400 [i 3000 lei”, a declarat Br\d\]an. Acesta a explicat c\ restul cazurilor medico-legale care se afl\ `n eviden]a departamentului juridic al spitalului se constituie `n procese care se afl\ pe rol sau `n preg\tire pentru a fi impuse pe rol, cele mai recente nefiind `nc\ trimise `n instan]\. La o medie a cheltuielilor de 1900 lei, sumele care au fost deja recuperate de spital se ridic\ undeva la peste 300.000 lei.
“Spitalul Jude]ean de Urgen]\ Suceava are `n permanen]\ zeci de `nf\]i[\ri lunare `n instan]\ ca parte civil\. Procesele sunt de obicei c=[tigate, `ns\ m\sura `n care reu[im s\ ne recuper\m [i banii este o alt\ problem\, `n func]ie de cum hot\r\[te instan]a s\ fie efectuat\ plata, `n rate sau integral, sau la ce interval de timp, put=nd fi vorba [i de ani de zile”, a completat purt\torul de cuv=nt al unit\]ii spitalice[ti. Banii cheltui]i cu spitalizarea victimelor de accidente [i agresiuni pot fi recupera]i `n mai multe moduri. Ace[tia sunt, `n prim\ instan]\, solicita]i victimei. ~n cazul `n care persoana implicat\ `n agresiune se `n]elege cu f\ptuitorul sau cel g\sit vinovat, pl\te[te spitalizarea [i `[i recupereaz\ banii de la acesta. ~n astfel de cazuri se poate `nt=mpla ca `n]elegerea b\neasc\ pe care o fac cei implica]i s\ nu acopere cuantumul sumei datorate spitalului [i care trebuie, totu[i, pl\tit\ de c\tre victima care a acceptat `n]elegerea. Dac\ nu exist\ un acord `ntre cei doi, victima poate merge `n instan]\ `mpotriva f\ptuitorului, urm=nd s\ recupereze de la acesta banii pe care `i datoreaz\ spitalului pentru serviciile medicale primite. O alt\ situa]ie explicat\ de purt\torul de cuv=nt al spitalului este aceea `n care victima refuz\ s\ pl\teasc\ spitalizarea, de obicei pe motiv c\ nu are banii necesari. Din punct de vedere legal aceasta nu poate fi obligat\ s\ achite desp\gubirile impuse, iar `n acest caz Spitalul Jude]ean de Urgen]\ intenteaz\ proces celui g\sit responsabil, urm=nd s\-[i recupereze banii direct de la acesta prin hot\r=re judec\toreasc\.
La momentul actual `nc\ 182 de cazuri, numai din acest an, sunt pe rol sau urmeaz\ s\ fie aduse `n instan]\. Pentru acestea, Spitalul Jude]ean de Urgen]\ Suceava ar urma s\-[i recupereze peste trei miliarde lei vechi `n bugetul propriu, cheltuieli care nu sunt decontate de Cas\. (Andreea DIACONU)

Vezi si

Protest spontan la Agenția pentru Protecția Mediului Suceava, împotriva discriminării salariale

Salariații din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Suceava  au întrerupt activitatea, joi, 16 mai 2024, …