Monday , May 20 2024

Firma care detine Galleria Mall risca sa nu poata plati `mprumuturile

GTC `nchiriaz\ spa]iile comerciale pe care le de]ine mallurile Galleria din Suceava, Buz\u, Piatra Neam] cu 5 euro/mp, iar valoarea lor a sc\zut cu 13% `n trei luni n cele trei mall-uri au `nchirat\, `n medie, doar 11.1% din suprafa]\
Semnalele privind declinul celor de la Galleria Mall se `nte]esc tot mai mult `n ultima perioad\ de timp. Proiectele Galleria de pe pia]a local\ au fost dezvoltate cu ajutorul unui credit de la Banca European\ de Reconstruc]ie [i Dezvoltare. Cei de la Ziarul Financiar sus]in c\ recenta sc\dere foarte abrupt\ a valorii de pia]\ a centrelor comerciale Galleria, de]inute de compania israelian\ GTC `n Buz\u, Piatra Neam] [i Suceava, a provocat nerespectarea raportului „loan to value” `ntre valoarea creditelor bancare accesate pentru dezvoltare [i cea a activelor, evaluate la 47 milioane de euro, sub costul de dezvoltare. Cu alte cuvinte, `mprumuturile luate pentru dezvoltarea unor proiecte au ajuns s\ fie mai mari dec=t valoarea final\ a proiectelor actuale.
~n aceste cazuri este necesar\, de regul\, rambursarea anticipat\ a unor p\r]i din credit pentru ca acesta s\ nu intre `n „default”, caz `n care banca poate cere executarea garan]iilor. „~n prezent sunt cinci `mprumuturi care nu se `ncadreaz\ `n acordurile de creditare: proiectul de birouri Francuska, trei centre comerciale din Rom=nia, Avenue Mall Osijek, Galleria Varna [i Galleria Stara Gora”, spun reprezentan]ii GTC, cita]i de ZF, `n prezentarea raportului financiar pentru primele nou\ luni ale anului.
Men]ion\m c\ valoarea mall-urilor Galleria din Suceava, Buz\u [i Piatra Neam], de]inute de compania GTC, a cobor=t cu aproape 13% `n doar trei luni, pe fondul gradului mic de ocupare [i a sc\derii valorii chiriei estimate, `n condi]iile `n care dezvoltatorul a redus chiria medie de la 12 euro la o medie de 5 euro/mp/lun\. Chiar dac\ suma poate p\rea un chilipir, `n continuare prin Galleria Mall Suceava bate v=ntul, num\rul chiria[ilor, dar mai ales al clien]ilor fiind foarte mic. Asta `n condi]iile `n care mare parte din persoanele care calc\ `n acest centru comercial vin s\ fac\ cump\r\turi pe la Penny Market sau la magazine de haine [i `nc\l]\minte.
Astfel, cele trei mall-uri erau evaluate la 47 de milioane de euro la sf=r[itul lunii septembrie, cu 7 milioane de euro mai pu]in dec=t `n luna iunie. Fa]\ de sf=r[itul anului trecut, valoarea centrelor comerciale a sc\zut cu peste 20%, de la 58,9 milioane de euro. Cele trei proiecte au `n total 25.900 metri p\tra]i [i, totu[i, un randament mediu de 11,1% `n cre[tere de la 10,6%, `n iunie [i de la 9,5% `n decembrie. (D.P.)

Vezi si

Patru medalii de aur pt USV, la International Innovation Summit E-NNOVATE, în Polonia

În perioada 16-18 mai a.c., Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a participat la cea …

No comments

  1. Pacat ca are probleme.Isi dau toata silinta cei de acolo,organizeaza evenimente pentru cei mici -gratis spatiul de joaca,dar totusi multi vin ca la muzeu din bun simt pentru organizatori ar trebui sa cumpere macar un suc.
    La Kaufland asa o bataie de joc nu ai unde lasa un copil sa faci cumparatiri ,totul este pentru bani.Marfa proasta dar are vad foarte bun.In schim constructi aKAUF ESTE O COSMELIE fara investitie mare pe cand Galleria e constructie solida unde s-au investit bani dar pozitia este mai defavorabila.Pacat.