Wednesday , May 15 2024

Care sunt produsele atestate ca fiind "traditionale din Bucovina"

Ministerul Agriculturii [i Dezvolt\rii Rurale a eliberat, `ncep=nd cu anul 2005, atestate pentru 115 produse tradi]ionale din jude]ul Suceava (lactate-29, b\uturi nealcoolice-3 [i produse din carne- 83), acestea fiind valabile doar pe plan na]ional, niciunul din produsele tradi]ionale din ]ar\ nefiind recunoscute la nivelul Uniunii Europene n Obiectiv v\ prezint\ lista cu o parte din cele mai cunoscute astfel de produse, `nregistrate de produc\torii suceveni `n ultimii ani la Ministerul Agriculturii ca fiind “tradi]ionale”
Trendul m=nc\rii ‚eco’, a alimenta]iei “bio” [i n\v\lirea pe pia]\ a unor alimente ticsite de E-uri [i conservan]i i-au f\cut pe mul]i dintre suceveni  s\ se `ndrepte spre preparatele tradi]ionale din buticurile sau t=rgurile de produse tradi]ionale care au devenit din ce `n ce mai vizibile [i `n jude]ul nostru .
Conform paginii electronice a Ministerului Agriculturii [i Dezvolt\rii Rurale, `n primul semestrului al anului 2011, `n Rom=nia s-au atestat 552 de produse tradi]ionale, de aproape trei ori mai multe fa]\ de aceea[i perioad\ a anului trecut, iar num\rul operatorilor economici tradi]ionali a urcat la 85 de la 55. ~n ciuda afluxului mare de cerereri de atestare `nregistrate de ministerul de resort, la nivelul jude]ului Suceava `n anul 2011 a fost `naintat\ o singur\ cerere de atestare a unui produs tradi]ional, num\rul acestora oricum sc\z=nd progresiv de la an la an, `ncep=nd cu 2009.
„Ministerul Agriculturii [i Dezvolt\rii Rurale a eliberat atestate pentru 115 produse tradi]ionale din jude]ul Suceava (lactate-29, b\uturi nealcoolice-3 [i produse din carne- 83), acestea fiind valabile doar pe plan na]ional, niciunul din produsele tradi]ionale din ]ar\ nefiind recunoscute la nivelul Uniunii Europene. {tiu c\ s-au `naintat cereri pentru ob]inerea protec]iei denumirii `n U.E. a Magiunului de prune de Topoloveni, a C=rna]ilor de Ple[coi [i a Novacului afumat din }ara B=rsei”, a declarat Doina Antonesei, consilier `n Cadrul Direc]iei Agricole Suceava.
Aceasta a mai declarat c\ promovarea produselor tradi]ionale cu caracteristici specifice poate fi un atu important pentru economia rural\ [i nu numai, `n special `n zonele defavorizate, prin cre[terea venitului agricultorilor.
~n Suceava, cele mai multe produse tradi]ionale au fost atestate `n anii 2005 [i 2006. Ponderea cea mai mare a produselor atestate este reprezentata de produsele din carne, urmate de produsele din lapte, p=ine [i zaharoase. Printre produsele tradi]ionale `nregistrate `n 2005 se num\r\  br=nza de Horodniceni, Ca[caval de Izvorul Alb, Ca[cavalul de Ca[vana, Ca[cavalul de R\d\[ani, Br=nza de burduf de St=ni[oara, Urda de Poiana M\rului, C=rna]ii/ Leb\rul/ Toba/ Salamul de vit\ de Ude[ti sau Pastrama afumat\ de Bosanci.
~n perioada 2006- 2009 s-au `nregistrat aproape 90 de produse tradi]ionale dintre care Ca[ul afumat/ Ca[cavalul/ Urda de Rar\u, Ca[cavalul de Vulture[ti, C=rna]ii de R\d\u]i, C=rna]ii/ Toba/ Leb\rul/ Caltabo[ii cu hri[c\/ S=ngeretele de Bucovina, Leb\rul de Ude[ti, Berea C\limani, Berea Bermas [i Berea “Suceava Clasic”.
~n anul 2009 doar dou\ produse tradi]ionale au fost atestate [i anume Br=nza s\rat\ [i Ca[cavalul de Boroaia. ~n anul 2010 s-au atestat [apte produse lactate [i din carne- Ca[ul/ Ca[cavalul/ Br=nza de burduf [i Urda de Delu], Caltabo[ul [i C=rna]ii de cas\ afuma]i de Horodnic [i P\str\vul Afumat de Bucovina.
Pentru a figura `n registrul de atestare a produselor tradi]ionale, produsul trebuie s\ fie fabricat din materii prime tradi]ionale, s\ prezinte o compozi]ie tradi]ional\ sau un mod de produc]ie [i prelucrare autentic.
~n general produsele alimentare din carne provin `n zona de vest a jude]ului, iar lactatele din din zona de sud [i sud-est.
N 322 de produse tradi]ionale atestate `n zona Moldovei
~n Boto[ani sunt atestate 65 de produse din carne [i 33 de produse lactate. ~n jude]ul Neam] sunt `nregistrate trei m\rci de panifica]ie, 15 produse din carne, 12 produse lactate [i cinci tipuri de conserve de legume sau fructe.
~n Vaslui sunt atestate doar 11 produse din carne, iar `n Ia[i sunt `nregistrate 13 produse lactate [i 15 produse de panifica]ie. ~n total, la nivelul Moldovei sunt atestate 322 de produse tradi]ionale, majoritatea pentru preparate din carne. (Adelina TALPALARIU)

Vezi si

Amendă și lemn confiscat în urma unui control la un gater din satul Chiril

Luni, 13 mai, lucrătorii de poliție din cadrul Postului de Poliție Crucea, însoțiți de lucrători …

No comments

  1. Produsul traditional romanesc ”Magiun de prune Topoloveni” detine certificarea de Indicatie Geografica Protejata la nivel european din 8 aprilie 2011. Vedeti va rog Jurnalul oficial al Comisiei Europene, L 94/21 din 8.4.2011: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:094:0021:0022:FR:PDF si comunicatul Comisiei Europene: http://ec.europa.eu/agriculture/newsroom/28_en.htm.
    Chiar si pe site-ul MADR exista informatia: http://www.madr.ro/pages/view_presa.php?id=3991.