Tuesday , April 30 2024

Importanța iubirii de sine din perspectiva psihologică

“Îndrăzniți să vă iubiți ca și cum ați fi un curcubeu cu aur la ambele capete”.  Aberjhani

A te iubi pe tine însuți poate părea o dovadă de egoism, dar realitatea este alta.

Există multe concepții greșite când vine vorba despre iubirea de sine.

Dacă sunteți genul de persoană care nu are nicio problemă în a vorbi deschis despre acest subiect, este posibil să întâmpinați reacții ale unor persoane care încă nu și-au accesat acea parte a ființei lor și să vă perceapă în mod greșit.

Nu trebuie să lăsați să vă afecteze acest lucru, cu toții ne “deschidem aripile” la momentul potrivit.

Din păcate trăim într-o societate care promovează falsa impresie de duritate. În sensul că dacă ești perceput ca fiind vulnerabil, ești automat văzut și tratat ca un om slab.

Tocmai acele elemente care fac individul un întreg sunt stigmatizate sau denigrate.

Oamenii au  tendința de a reacționa, de multe ori, prin frică. Tocmai de aceea când un individ întâlnește o situație, un tipar comportamental sau o altă persoană care îl face să iasă din zona lui de confort,  va reacționa în mod negativ.

Oamenilor nu le place sub nicio formă să își vadă fricile sau vulnerabilitățile materializate. De multe ori acest lucru se poate materializa în alte persoane.

Vedem la cei din jur lucrul de care ne este frică la noi, ce am dori să schimbăm sau ce ne displace la propria persoană.

Cu toții avem frici, este perfect natural.

Este important, însă, să nu ne lăsăm dominați de acestea, pentru a nu ajunge într-o “pânză de păianjen” din care nu mai putem ieși.

În  momentul în care întâlniți oameni care vă judecă, evitați să îi judecați și dumneavoastră. Anumite persoane nu doresc să acceseze anumite laturi ale ființei lor din diverse considerente.

Iubirea de sine nu trebuie confundată cu superficialitatea sau cu aroganța.

Să te iubești pe tine însuți înseamnă în primul rând să arăți respect față de persoana ta.

Semnifică să ai grijă de tine atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere mental, sufletesc.

Să ajungi în punctul în care poți spune cu adevărat că te iubești pe tine însuți nu este un drum lipsit de piedici.

Câteodată vei simți deznădejde sau neîncredere în propria persoană. În acele momente amintește-ți de reușitele tale, de aptitudinile și calitățile tale și de modul în care ai reușit să schimbi viața celor din jur prin prezența ta.

Vei observa că poți face o listă întreagă de lucruri pozitive dacă te străduiești.

Iubirea îndreptată către propria persoană poate fi egală cu sentimentul de eliberare deoarece într-o anumită măsură scapi de “balastul” emoțional acumulat dacă îți acorzi mai multă grijă, îți pui mai des propriile nevoi pe primul loc și te ocupi de îndeplinirea lor.

O expresie pe care sigur am auzit-o cu toții este: ” Nu ai cum să iubești pe cineva dacă nu te iubești pe tine însuți.”

Cu alte cuvinte, nu poti avea grijă de cineva cu adevărat  și nu te poți simți bine alături de o altă persoană dacă nu te simți bine cu tine însuți.

Dacă ești în situația în care simți că doar petrecerea timpului cu alte persoane îți creează bucurie și gândul de a petrece timp singur îți creează o stare de anxietate/stres, acest fapt poate indica că nu te vezi la adevărata valoare.

Iubirea de sine NU trebuie să țină cont de vârstă, culoarea pielii, aspectul fizic, rasă, religie, nivelul de cultură sau educație.

Ideea că “trebuie” să arăți într-un anumit fel sau trebuie să fii într-un anumit fel ca să “meriți” să fii iubit sunt concepte implementate de către oameni și care din nefericire pe parcursul istoriei au creat multe tensiuni la nivel socio-cultural.

În momentul în care ajungi să te iubești cu adevărat, aceste lucruri nu te mai afectează, standardele cu privire la cum “ar trebui” să arăți sau să fii se disipă (a nu se confunda cu aspectele negative sau patologice – la acestea este necesară intervenție specializată).

Când simți iubire față de propria persoană și o exprimi, începi să emani o energie pozitivă în jurul tău, o căldură sufletească care va fi percepută imediat.

A te iubi nu înseamnă să devii imun la lucrurile negative, dar poți trece mai ușor peste acestea, nu te mai afectează atât de tare, devii mai relaxat din punct de vedere  psihologic. (Raluca NICOLAE)

 

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …