Saturday , April 27 2024

Medicii de familie trag un semnal de alarmă: Scăderea bugetului va însemna aflux mai mare de pacienți către Urgențe

Statul a decis ca în 2024 să taie cu 25% bugetul acordat cabinetelor de medicină de familie, iar decizia va avea consecințe negative pentru întregul sistem de sănătate, inclusiv un aflux mai mare de pacienți către urgențe, susțin medicii de familie.

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) a transmis un comunicat în care atrage atenția asupra noilor măsuri fiscale luate de CNAS, inclusiv scăderea bugetului cu 25% față de 2023.

”Această nouă măsură fiscală luată de CNAS va genera un aflux mai mare de pacienți către Unitățile de Primiri Urgențe din cadrul spitalelor unde, se știe deja, costurile asigurării asistenței medicale sunt mai ridicate”, au transmis sindicaliștii.

Situația creată de CNAS vine în contextul în care deja există un deficit major de medici de familie, iar noile măsuri fiscale vor duce la creșterea și agravarea acestui deficit.

”Din datele SNMF, reiese că 25% din medicii de familie au vârsta peste 65 de ani. În viitorul nu prea îndepărtat se așteaptă la un val masiv de pensionări ale medicilor de familie, ceea ce va crește semnificativ deficitul menționat mai sus.

Nu trebuie uitat că medicina de familie a fost supusă subfinanțării mulți ani de zile. Medicina de Familie, după cum se știe, este și o medicină preventivă. Cu situația creată de către CNAS, prin reducerea drastică a resurselor financiare, va duce și la scăderea acestui rol important al medicinei de familie.

Valoarea punctului pentru o consultație la medicul specialist din ambulator pentru anul 2023 a fost de 4,5 lei, iar pentru anul 2024 va fi 3,3”, au mai transmis sindicaliștii.

O scădere a fost aplicată de către CNAS și pentru sumele bugetare alocate cabinetelor medicilor specialiști din ambulator. și aici veniturile acestor cabinete medicale vor scădea anul acesta.

”De asemenea, nu suntem de acord cu măsura luată de către guvernați că din data de 1 ianuarie 2024 angajații români vor beneficia de sume mai reduse în cazul perioadelor de concediu medical.

Executivul a decis impunerea unei contribuții de 10%, reprezentând procentul pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) asupra indemnizațiilor pentru concedii medicale. Rezultă că, începând cu luna ianuarie anul acesta, angajații români vor primi sume mai mici pentru perioadele în care se află în concediu medical”, au mai transmis sindicaliștii.

Vezi si

Premierul Ciolacu își cere scuze după declarațiile privind Moldova: „A fost o glumă”

Premierul Marcel Ciolacu a explicat, referitor la afirmaţia pe care a făcut-o, joi la Timişoara, …