Monday , May 20 2024

Decizia unei instante poate tergiversa sau grabi asfaltarea unor strazi din Suceava

N 5 mai este termenul fixat pentru judecarea unui dosar `n care Prim\ria Suceava a contestat solu]ia dat\ de Consiliul Na]ional de Solu]ionare a Contesta]iilor cu privire la o licita]ie de reabilitare a 14 str\zi din ora[, finan]area fiind `n cea mai mare parte din fonduri europene nerambursabile
Poim=ine s-ar putea decide chestiunea legat\ de reabilitarea cu fonduri europene a 14 str\zi din municipiul Suceava. Procesul dintre Prim\rie [i Consiliul Na]ional de Solu]ionare al Contesta]iilor (CNSC) este pe rolul Cur]ii de Apel Suceava, termenul fixat fiind data de 5 mai a.c.. Instan]a se va pronun]a asupra deciziei CNSC de reluare a licita]iei electronice, decizie adoptat\ de aceast\ institu]ie ca urmare a uneia din contesta]iile depuse de una din firmele care au ofertat la licita]ia organizat\ de Prim\rie.
Este vorba despre lucr\rile prev\zute `n ultimul dintre cele cinci proiecte din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urban\ (PIDU), finan]ate prin Programul Opera]ional Regional (POR). Dac\ Prim\ria va c=[tiga ac]iunea, atunci sunt [anse mari de a se scurta demersurile birocratice ce preced semnarea acordului privind derularea unor lucr\ri importante pentru infrastructura Sucevei. Pe de o parte, conducerea Prim\riei sper\ ca „sarabanda contesta]iilor” s\ se `ncheie mai reprede [i `n favoarea municipalit\]ii, ac]iunea trebuind s\ fie solu]ionat\ „cu celeritate”, dup\ cum se precizeaz\ `n lege.
Pe de alt\ parte, firma care a depus contesta]ia la CNSC [i care a fost par]ial admis\ `n sensul relu\rii doar a fazei electronice a licita]iei – SCCF Group Colas Ia[i, are interesul ca hot\r=rea Cur]ii de Apel s\ fie `n defavoarea Prim\riei [i, `n acest fel, s\ se reia faza electronic\.
~n acest fel se poate tergiversa reabilitarea str\zilor pentru c\ Prim\ria, dup\ cum anun]ase primarul Ion Lungu, descalificase oferta celor de la SCCF Ia[i `nainte de faza electronic\ propriu – zis\. ~n acest fel era foarte dificil din punct de vedere juridic ca la reluarea fazei electronice s\ fie luat\ `n calcul oferta celor de la SCCF din moment ce aceasta fusese descalificat\ `nainte de faza electronic\. De altfel, o alt\ problem\ de ordin juridic avut\ `n vedere de cei de la Prim\rie a fost cea a faptului c\ firma cu care SCCF se asociase la licita]ie – Calcarul Pojor=ta – se retr\sese `ntre timp, renun]=nd [i la contesta]ie.
~n condi]iile `n care Prim\ria nu ar fi luat `n calcul, la reluarea fazei electronice a licita]iei, oferta celor de la SCCF, a[a cum de altfel inten]iona s\ o fac\, risca s\ se confrunte cu alte contesta]ii la CNSC. De aceea, a optat pentru varianta unui proces. Solu]ionarea cu celeritate a procesului `n favoarea Prim\riei Suceava ar avea avantajul de a putea permite o desf\[urare mai rapid\ a lucr\rilor pentru a fi reabilitate str\zile. ~nt=rzierea solu]ion\rii cauzei sau respingerea cererii Prim\riei de c\tre Curtea de Apel va avea ca efect o tergiversare a lucr\rilor.
Reamintim c\ `n urm\ cu circa dou\ luni, SCCF Grup Colas Ia[i [i Calcarul Pojor=ta s-au adresat la CNSC, cer=nd anularea licita]iei de atribuire a lucr\rilor de modernizare a 14 str\zi principale din municipiul Suceava. Aceasta dup\ ce oferta SCCF `n asociere cu Calcarul Pojor=ta a fost descalificat\, comisia fiind cea care a apreciat c\ este o ofert\ financiar\ subevaluat\, adic\ de sub 60% din pre]ul de pornire, `n condi]iile `n care legisla]ia rom=n\ cere un minim de 80%. La licita]ie a fost declarat\ c=[tig\toare, `n urma fazei electronice, asocierea de firme SUCT SA Suceava & Transporturi Auto SA Boto[ani, pentru suma de 46,380 milioane lei, respectiv 84% din pre]ul de pornire al licita]iei, surclas=nd oferta ce a fost depus\ de asocierea firmelor Con Buvovina Suceava & Cominco Frasin, de 46,391 milioane lei.
Preciz\m c\ cele 14 str\zi `nsumeaz\ peste 12 kilometri de drumuri din ora[, `n care se num\r\ [i strz\i importante cum ar fi Ana Ip\tescu, Calea Unirii, Calea Burdujeni, {tefan cel Mare, 1 Mai, 1 Decembrie 1918 [i Mitropoliei. La acestea se adaug\ [i alte str\zi din cartierul I]cani [i din Burdujeni sat cum ar fi Pleveni sau Mitoca[ului. Pe majoritatea acestor drumuri sunt gropi ap\rute fie `n aceast\ prim\var\, fie chiar din anii trecu]i, ca urmare a unor lucr\ri de amploare la re]elele de utilit\]i, exemple `n acest sens fiind `ndeosebi Calea Unirii, Ana Ip\tescu [i {tefan cel Mare. Alte str\zi, cum ar fi Mitropoliei, urmeaz\ s\ fie l\rgite cu o band\. Lucr\rile erau de mult\ vreme a[teptate, dar p=n\ la aceast\ dat\ nu au fost demarate din cauza procedurilor care blocheaz\ o finan]are european\. (D. P.)

Vezi si

Meci de Liga V-a întrerupt după o încăierare generală între jucători și spectatori

Cazul meciului dintre Polul Nord Brodina și Unirea Salcea va ajunge miercuri pe masa Comisiei …