Sunday , May 19 2024

Reforma sistemului sanitar in Suceava, plina de incertitudini

N situa]ia celor trei spitale sucevene propuse pentru comasare va r\m=ne nel\murit\ p=n\ c=nd se va realiza clasificarea spitalelor pe categorii n [eful DSP a explicat c\ aceste spitale vor dori, apoi, din proprie inti]iativ\ comasarea cu spitale de grad superior, pentru a putea beneficia de o finan]are mai bun\ n func]ionarea unui echipaj de interven]ii de urgen]\ `n Solca nu va fi posibil\ prea cur=nd, dac\ Prim\ria Solca nu asigur\ un spa]iu corespunz\tor

Spitalul de psihiatrie din C=mpulung Moldovenesc, cel de acela[i profil din Siret, spitalul din Gura-Humorului [i spitalul de cronici din Solca au, toate patru, destine incerte la momentul actual. {eful Direc]iei de S\n\tate Public\ Suceava, dr. Ludovic Abi]ei, a declarat c\ `n ceea ce prive[te primele trei spitale, propuse pentru comasare cu unit\]ile sanitare mai importante ale jude]ului, procedurile sunt `n stand-by: “se a[teapt\ clasificarea spitalelor. ~n termen de dou\ luni se vor depune cererile de `ncadrare `n grad [i, `n func]ie de rezultat, administratorii acestor spitale `[i vor da seama c\ pentru a beneficia de o finan]are serioas\ vor trebui s\ solicite unificarea cu spitale de grad superior. Din moment ce cele 30 de zile de discu]ii publice legate de proiectul clasific\rii spitalelor sunt pe sf=r[ite, de la o zi la alta se a[teapt\ s\ apar\ hot\r=rea de Guvern. Administratorii spitalelor care se vor `ncadra la grade inferioare – cum ar fi cel din R\d\u]i, superior unui spital de categoria 2, dar `nc\ incapabil de a `ndeplini condi]iile pentru categoria 3 – se vor convinge singuri de necesitatea comas\rii, care le poate asigura o finan]are conform\ cu nevoile”.
Cu alte cuvinte, mai devreme sau mai t=rziu cele trei spitale vor trebui s\ `nceap\ s\-[i fac\ verific\rile [i s\ se catalogheze din timp ca spitale de o anumit\ categorie, pentru ca procedurile necesare s\ poat\ fi demarate [i finan]area de care pot beneficia s\ nu fie am=nat\. “Ei trebuie s\ se conving\ c\ aceste lucruri se vor `nt=mpla `n realitate”, a mai declarat dr. Abi]ei. Mai mult, o colaborare cu consiliile locale ar fi mai mult dec=t recomandabil\. ~n urma unei auto-evalu\ri, anumite spitale ar putea s\ realizeze care le sunt nevoile pentru a avea [anse mai mari s\ se `ncadreze `ntr-o categorie mai bun\ [i administra]ia local\ ar putea investi `n aparatur\ medical\ sau `n personal de specialitate.
C=t despre Spitalul de Boli Cronice din Solca, lucrurile par s\ se fi `nt=mplat conform acestui scenariu dramatic – cel pu]in pentru angaja]i -, `n care persoanele implicate nu au realizat din timp c\ institu]ia va r\m=ne cu adev\rat f\r\ finan]are din partea CNAS. ~n condi]iile `n care, conform spuselor [efului DSP, spitalul avea deja comportamentul unei institu]ii de asisten]\ social\, cu 67 de salaria]i la 70 de paturi [i cu o rat\ de ocupare de 80-85% `n cursul unui an de zile, era de a[teptat s\ fie propus\ o solu]ie de eficientizare a costurilor. Iar dac\ reprofilarea `n c\min de b\tr=ni ar fi f\cut posibil\ men]inerea unui num\r de 35 de angaja]i (cu mai multe posturi pentru infirmiere [i mai pu]ine pentru personalul auxiliar), refuz=nd aceast\ op]iune, Consiliul Local “a decis, de fapt, ca to]i cei 67 de angaja]i s\ r\m=n\ pe drumuri”, a explicat dr. Abi]ei.

Locuitorii din Solca, f\r\ spital [i f\r\ echipaj de interven]ie
La momentul actual, DSP Suceava mai are la dispozi]ie [i ziua de ast\zi pentru a l\muri situa]ia angaja]ilor care au depus cereri de redistribuire la unit\]ile sanitare din jude]. Dr. Ludovic Abi]ei a precizat c\ mai mult de jum\tate dintre salaria]i [i-au depus cererile, iar rezultatele sunt a[teptate `nc\ pentru cea mai mare parte dintre ei. 21 de asisten]i, 14 infirmieri, 3 `ngrijitori [i un medic pneumolog ar putea lucra la spitalele din R\d\u]i sau Gura-Humorului. Personalul auxiliar nu va fi redistribuit [i multe infirmiere vor r\m=ne f\r\ loc.
La Suceava, 6 dintre asisten]i [i-au g\sit deja un loc de munc\ `n Serviciul de Ambulan]\. Ei [i-au depus dosarele de angajare [i urmeaz\ s\ fie instrui]i timp de aproximativ o lun\, pentru a putea asigura interven]ii de urgen]\. Directorul Medical al Serviciului de Ambulan]\ Suceava, dr. Mihaela Ab\la[ei, a explicat c\ cei [ase asisten]i nu vor forma un echipaj de interven]ie care va func]iona `n zona Solca, din moment ce au fost angaja]i pe posturi vacante din substa]ii diferite din jude]. Astfel `nc=t, `n ciuda `ncuraj\rilor oferite de Ministrul S\n\t\]ii, Cseke Attila – c\ `n [ase localit\]i `n care unit\]ile sanitare au fost desfiin]ate, printre care [i Solca, vor fi distribuite 6 echipaje de urgen]\ pentru cel pu]in 3 luni de zile, 24 de ore din 24 -, situa]ia de pe teren r\m=ne `n incertitudine [i din acest punct de vedere.
La momentul actual, administra]ia local\ Solca ar trebui s\ gr\beasc\ o ini]iativ\ prin care s\ ofere un spa]iu de func]ionare unui echipaj de interven]ie. De asemenea, Ministerul S\n\t\]ii ar trebui s\ asigure o autospecial\ `n zon\. Numai apoi se va putea vorbi despre un echipaj de interven]ie. (Andreea DIACONU)

Vezi si

Cherestea, bușteni și lemn de foc în valoare de peste 15.000 lei confiscate de către polițiști

În ultimele zile, polițiștii au continuat activitățile de verificare și control în ceea ce privește …