Friday , May 10 2024

De la inceputul anului, 19 minori suceveni au dorit sa se casatoreasca

N concubinajul este cel mai frecvent motiv pentru care minori peste 16 ani au depus dosarele la DGASPC Suceava de la `nceputul acestui an, urmat de cazurile de sarcin\ [i de cazurile motivate etnic [i religios

Minorii cu v=rste peste 16 ani care doresc s\ se c\s\toreasc\ `n mod legal, nu pot face acest lucru dec=t dac\ au acordul familiilor [i o autoriza]ie eliberat\ de Direc]ia General\ de Asisten]\ Social\ [i Protec]ia Copilului. De la `nceputul anului 2011, DGASPC Suceava a eliberat 19 astfel de autoriza]ii de `ncheiere a c\s\toriei. Conform informa]iilor oferite de purt\torul de cuv=nt al institu]iei, Liviana Enea, [ase dintre solicit\ri au fost motivate de sarcini `n evolu]ie sau de existen]a unor copii deja n\scu]i, opt au fost cazuri de concubinaj (uniune consensual\), iar patru – solicit\ri pe baza etniei rrome sau a religiei penticostale.
Tot de la `nceputul acestui an, Direc]ia a emis dou\ dispozi]ii de autoriza]ie a `ncheierii c\s\toriei pentru 2 minore din sistemul de protec]ie. Este vorba despre o t=n\r\ care a beneficiat `mpreun\ cu copilul ei de serviciile Centrului Maternal Suceava [i care s-a c\s\torit dup\ ce copilul a fost recunoscut de c\tre tat\. Al doilea caz se refer\ la o t=n\r\ care se afla `n plasament la o familie f\r\ grad de rudenie (`n asisten]\ maternal\).
Minorii care au `mplinit v=rsta de 16 ani pot ob]ine o autoriza]ie de `ncheiere a c\s\toriei din partea DGASPC Suceava dac\ au dosarul complet cu toate actele necesare, cum ar fi `ncuviin]area legalizat\ a p\rin]ilor, copii legalizate ale certificatelor de na[tere ale viitorilor so]i, avizul medical eliberat de medicul de familie, din care s\ rezulte starea de s\n\tate [i gradul de maturizare fiziologic\, psihic\ [i intelectual\ a minorului, ancheta social\ `ntocmit\ de prim\ria de la domiciliul minorului.
O dat\ cu eliberarea autoriza]iei [i cu `ncheierea c\s\toriei, minorul dob=nde[te capacitate deplin\ de exerci]iu, motiv pentru care aceste cazuri nu mai sunt ulterior monitorizate de c\tre Direc]ia General\ de Asisten]\ Social\ [i Protec]ia Copilului. (Andreea DIACONU)

Vezi si

CNAIR pregătește reabilitarea drumului de la Suceava până la noul pod de la Zvoriștea

19 kilometri din drumul național care leagă Suceava de Dorohoi vor fi reabilitați, dar vestea …