Wednesday , May 15 2024

Universitatea va trebui sa incheie contract cu o firma specializata de salubrizare

N Consiliul Local al municipiului Suceava [i-a `nsu[it propunerea Prim\riei de a nu mai finan]a `n acest an cheltuielile de salubrizare

Prim\ria municipiului Suceava `[i men]ine inten]ia de a nu mai finan]a cheltuielile de cur\]enie [i de salubrizare necesare a fi efectuate la cl\dirile care apar]in Universit\]ii „{tefan cel Mare”. O decizie final\ `n acest sens s-a luat la [edin]a de ieri a Consiliului Local Suceava c=nd s-a prezentat [i dezb\tut o infomare pe aceasta tem\. Chiar dac\ unii consilieri cum ar fi Niculai Barb\, de altfel cadru universitar, au `ncercat s\ arate c\ ar fi mai potrivit s\ se g\seasc\ modalit\]i de a sus]ine `n continuare de la bugetul local activit\]ile de salubrizare, `n final s-a luat decizia ca Universit\]ii „{tefan cel Mare” s\ nu i se mai acorde finan]are, ci s\ i se recomande `ncheierea `n perioada urm\toare a unui contract `n acest sens cu o firm\ specializat\.
Primarul Ion Lungu a insistat asupra faptului c\ austeritatea va fi [i an acest an la bugetul local [i de aceea nu se mai pot sus]ine activit\]i de acest gen. Primarul a mai spus c\ `n]elege s\ sus]in\ alte demersuri ale universit\]ii sucevene, dar nu e de p\rere c\ plata serviciilor de salubrizare ar trebui s\ fie inclus\ printre acestea. Din punctul de vedere al primarului, ar fi preferabil ca s\ se continue finan]area unor activit\]i care s\ fie reprezentative pentru universitate [i s\ aduc\ un plus de imagine, d=nd ca exemplu aici presta]ia echipei de handbal.
Universitatea sucevean\ a solicitat prelungirea termenului `n baza c\ruia se pot acoperi de la bugetul local cheltuielile de salubrizare. De asemenea, s-au mai formulat [i solicit\ri `n vederea continu\rii finan]\rii cheltuielilor cu prestarea acesrtor servicii c\tre Universitatea „{tefan cel Mare” de la bugetul local al Prim\riei municipiului Suceava. ~n demersul s\u, universitatea sucevean\ a ar\tat c\ ar trebui s\ aib\ egalitate de tratament `n ceea ce prive[te neplata taxei de ecologizare, la fel ca [i celelalte unit\]i de `nv\]\m=nt preuniversitar care au o astfel de facilitate [i nu pl\tesc niciun ban pentru salubrizare, nici `n raport cu num\rul de elevi [i nici `n raport cu num\rul de salaria]i. ~n replic\, Ion Lungu a spus c\ facilit\]ile pentru mediul preuniversitar se pot acorda doar dac\ acele unit\]i sunt `n sobordinea administra]iei locale, dar universitatea nu se afl\ `n raport de subordonare fa]\ de Prim\rie.
Discu]ii mai vechi pe aceasta tema au fost [i nu doar la nivelul celor doua institu]ii direct implicate – Prim\ria [i, respectiv, Universitatea – ci [i la nivelul Prefecturii Suceava. Universitatea recunoa[te ca `n continuare exista o ne`n]elegere cu privire la taxa de ecologizare [i la modul de plata al serviciilor de salubrizare, dar a cerut ca „p=na la solu]ionarea definitiva sa se continue desf\[urarea activit\]ilor de colectare, transport [i selectare a de[eurilor menajere `n acelea[i condi]ii ca [i `n prezent”. Prim\ria nu a fost de acord [i, ini]ial, a avizat doar cererea de prelungire p=na la data de 15 martie a sus]inerii serviciilor de salubrizare c\tre Universitate, scopul fiind cel de a organiza propriul serviciu de colectare a de[eurilor. Potrivit viceprimarului Lucian Har[ovschi, termenul care ar fi `nc\ valabil este data de 15 aprilie, urm=nd ca apoi s\ fie pus\ `n aplicare varianta `ncheierii de c\tre Universitate a unui contract de salubrizare cu o firm\ specializat\ [i acreditat\.
Men]ion\m c\ Prim\ria a ar\tat c\ „nu s-a stabilit prin Hot\r=rea de Consiliul Local o tax\ de ecologizare pentru unit\]ile de `nv\]\m=nt superior de stat sau particulare”, dar `n acela[i timp „Prim\ria nu poate presta serviciul de colectare, selectare [i transport al de[eurilor `n mod gratuit pentru Universitatea „{tefan cel Mare” din taxa colectat\ de la persoanele fizice [i persoanele juridice din municipiul Suceava”. Astfel, decizia de a nu mai suporta aceste cheltuieli de la bugetul local a fost luat\ ca urmare a faptului c\ universitatea nu are doar finan]are de la bugetul de stat, ci `[i finan]eaz\ activitatea [i din taxele percepute de la studen]i. ~n replic\, reprezentantul universit\]ii sucevene a spus c\ taxele percepute de la studen]i reprezint\, `n medie, 40% din suma alocat\ de stat pentru un loc bugetat [i, prin urmare, cei de la Universitatea „{tefan cel Mare” au interpretatv c\ fac un discount de 60%.
Totu[i, argumentul c=[tig\tor a fost cel al Prim\riei Suceava care a ar\tat c\ de[i problema poate fi prezentat\ `n mai multe feluri, realitatea r\m=ne aceea c\ nu e o finan]are integral\ de la bugetul de stat, ci sunt ob]inute sume considerabile [i din taxele percepute de la studen]i – peste opt mii fiind `n aceast\ situa]ie dup\ cum au spus reprezentan]ii Prim\riei Suceava. Prin urmare, municipalitatea a  fost de p\rere c\ universit\]ii nu `i mai poate fi aplicat principiul egalit\]ii de tratament `n raport cu [colile [i liceele care sunt scutite de plata taxei de ecologizare. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Garda Forestieră Suceava a aplicat luna trecută amenzi de 762.500 lei. Fotografiile neconforme la avizele de însoțire a lemnului – 90% din contravenții

În luna aprilie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a desfășurat, în principal, atât activități de …

No comments

  1. salubrizati-l pe Barba

    Pe numitul Barba N. marele universitar cine-l salubrizeaza va rog ?