Monday , May 20 2024

Anticariatele sucevene – o afacere neprofitabila

N “O astfel de afacere nu este `n nici un caz profitabil\, `n prezent. Pe lun\, v=nz\rile se ridic\ undeva la 6-7 milioane de lei. E doar un hobby”, declar\ administratorul anticariatului situat aproape de sta]ia Policlinic\

Anticariatele reprezint\ o alternativ\ de luat `n considerare de c\tre iubitorii de lectur\, fa]\ de biblioteci sau libr\rii, atunci c=nd banii pentru achizi]ionarea unei c\r]I sunt ceva mai pu]ini.
Anticariatele sucevene nu sunt bine aprovizionate [i nici foarte populate.
Pentru doritorii de publica]ii rare sau colec]ionabile, o vizit\ la un anticariat din jude] cu siguran]\ nu-i va mul]umi prea tare, acestea nedispun=nd de astfel de volume. Comer]ul cu c\r]I vechi a devenit neprofitabil, în contextul sc\derii apetitului sau al timpului pentru citit, o dat\ cu proliferarea internetului [i a lecturilor online. Elevii [i studen]ii sunt cei care mai frecventeaz\ anticariatele pentru a-[i mai cump\ra c\r]ile obligatorii din programa [colar\. “O astfel de afacere nu este `n nici un caz profitabil\, `n prezent. Pe lun\ v=nz\rile se ridic\ undeva la 6-7 milioane de lei. ~n anii ’93, ’94, `ncas\rile erau de 22-24 de milioane lunar. E doar un hobby al patronului nostru, profesor universitar la Bucure[ti” ne-a declarat administratoarea anticariatului situat aproape de sta]ia Policlinic\.

N Jocurile de calculator [i internetul au `nlocuit c\r]ile de beletristic\
La anticariatul situat aproape de centrul ora[ului, `n sediul Uniunii Scriitorilor, situa]ia nu este foarte diferit\. Acolo, Domnica Cosmin, gestioneaz\ de zeci de ani mica ei afacere cu c\r]i vechi. “Fac asta din pl\cere, sub nici o form\ nu m\ pot descurca doar cu banii de aici. Pe zi, v=nd mai pu]in de 10 c\r]I, de[i sunt unele [i la pre]ul de doi lei. Am remarcat, `n mod surprinz\tor, sc\derea interesului cititorilor fa]\ de beletristic\, literatur\” a declarat Domnica Cosmin. Pre]urile c\r]ilor `ncep de la 50 de bani, `n cazul bro[urilor [i pot ajunge p=n\ la 50 de lei pentru albumele de art\, dic]ionare sau enciclopedii.
Un loc ceva mai cochet [i cu o atmosfer\ aparte `nt=lnim la anticariatul din strada Mihai Viteazu, din apropierea liceul Petru Rare[. Pe l=ng\ c\r]i [i edi]ii speciale, putem g\si [i obiecte vechi, monede sau bijuterii. Favorizat [i de ampasarea loca]iei, anticariatul de aici pare a fi o afacere ceva mai prosper\. ~n alte jude]e ale ]\rii, comer]ul cu c\r]I vechi este o afacere rentabil\, dar ea se desf\[oar\ sub o alt\ form\. Campaniile de `ncurajare a lecturii, paginile online, ac]iunile de promovare sunt tertipuri prin care marile anticariate din centrele universitare `ncearc\ s\-[i atrag\ clien]ii [i chiar reu[esc asta. (Adelina TALPALARIU)

Vezi si

60.000 lei amendă de la Garda de Mediu, în urma unei sesizări privind zgomotul creat de o instalație de uscare a lemnului

Urmare a unei sesizări referitoare la disconfortul creat prin zgomot de o instalație de uscare …