Saturday , May 4 2024

Iohannis: Un Guvern de dreapta, posibil aritmetic. Premierul il va da cine ma convinge ca are majoritatea in Parlament

Presedintele Klaus Iohannis a prezentat miercuri seara primele concluzii dupa ce a discutat la Cotroceni cu majoritatea partidelor care au intrat in Parlament dupa alegerile de duminica.
iohannis

Iohannis le-a transmis marilor absenti, social-democratii, care au refuzat sa participe la discutii, ca “aceasta atitudine necooperanta este nesanatoasa”.
Mai mult, desi PSD a castigat detasat alegerile, seful statului a spus ca nu este exclusa varianta unui guvern rezultat in urma unei aliante a fortelor de dreapta, inclusiv cu ALDE.
Intrebat si ce va face cu legea care prevede majorarea salariilor in Educatie si Sanatate cu 15%, declarata miercuri constitutionala de CCR, Iohannis a anuntat ca o va promulga.
De asemenea, seful statului nu a exclus varianta Dacian Ciolos – premier, insa a atras atentia ca este nevoie intai de alte consultari politice, precizand ca o noua runda de discutii va avea loc saptamana viitoare, dupa ce noul Parlament va intra in functiune.
Totodata, presedintele a spus ca niciunul dintre partidele prezente la consultari miercuri nu a inaintat vreo propunere de premier. La observatia jurnalistilor ca Traian Basescu a spus ca l-a anuntat pe presedinte ca este cea mai buna varianta, Iohannis a raspuns scurt: “Daca gaseste o majoritate sa-l sustina…”
Nu in ultimul rand, seful statului a declarat ca, desi Constitutia ii da dreptul de a propune un premier altul decat cel propus de partide, va desemna “o persoana sustinuta de o coalitie care sa aiba majoritatea in Parlament”.

Vezi si

Vreme în general frumoasă în ultima lună de primăvară 

Administrația Națională de Meteorologie anunță că va fi vreme frumoasă în România în ultima lună …