Tuesday , April 30 2024

Biblioteca din Bosanci – 115 ani de existenta

Biblioteca din comuna Bosanci a `mplinit ieri 115 ani de existen]\.  Evenimentul a fost marcat printr-o manifestare intitulat\ “File de istorie-115 ani de activitate cultural\” la care au fost invita]i s\ participe  bibliotecari din localit\]ile limitrofe comunei dar [i din Suceava, Ude[ti, Liteni, Calafinde[ti, P\ltinoasa, Ili[e[ti [i D\rm\ne[ti.
De la `nfiin]are sa din anul 1895 [i p=n\ `n prezent `n cei 115 ani de activitatea biblioteca comunal\  a cunoscut un drum continuu ascendant,din punct de vedere al `mbog\]irii patrimoniului s\u, al diversific\rii serviciilor pe cale le ofer\ popula]iei, dar mai ales `n privin]a cre[terii num\rului utilizatorilor care beneficiaz\ de acest `nsemnat act de cultur\. Primul document care atest\ existen]a bibliotecii este Cronica parorhiei din localitate, care se afl\ expus la Muzeul Na]ional al Bucovinei. ~nsemn\rile din cronic\ au fost f\cute de preo]ii din localitate,`n perioada 1894-1937. Documentele vremii arat\ c\ `n 29 ianuarie 1895, a avut loc adunarea general\ de `nfiin]are [i alegere a unui comitet de conducere a societ\ii culturale “de[teptarea”.Scopul aceste societ\]i era de a ridica nivelul cultural al s\tenilor [i de a sprijini elevii s\raci, prin mijloace.
Cel mai `n etate cititor are `mplinit\ v=rsta de 74 de ani
Mariana Barb\, bilbiotecar la {coala cu clasele I-VII din comuna Bosanci a spus c\ `n perioada comunist\, bibliotecarii au desf\[urat o activitate intens\,  fiind interesa]i de cititul c\r]ilor at=t copiii care erau `ndemna]i de profesori [i `nv\]\tori, dar [i o parte din localnicii `n v=rst\ utilizau c\r]ile din bibliotec\, eviden]iind un localnic care p=n\ la v=rsta de 99 de ani a `mprumutat c\r]i.  “~ns\ tradi]ia continu\ `n aceast\ familie [i ast\zi o avem printre noi ca cititoare pe fiica lui, Spoial\ {tefania, `n v=rst\ de 74 de ani, care s\pt\m=nal `mprumut\ [i lectureaz\ c\r]i’, a spus Mariana Barb\.
Cre[terea num\rului de volume achizi]ionate de-a lungul anilor a  `nsemnat `ns\ [i mai mult\ munc\ [i r\spundere din partea bibliotecarului. Printre cele 20 de biblioteci din jude] care beneficiaz\ de o re]ea de Biblionet prin funda]ia ”Bill [i Mirinda Gates”, din anul 2009 se num\r\ [i biblioteca din Bosanci. Primarul comunei, Anton Curic a spus c\ a sprijinit achizi]ionarea unui  soft BiblioPhil Silver, cu o capacitate de p=n\ la 15.000 de `nregistr\ri bibliografice.
Programul  suitei de manifest\ri a inclus prezentarea unor lucr\ri [tiin]ifice sus]inute de colegi de breasl\ din localit\]ile invitate. (Cristina SCOR}ARIU)

Vezi si

Probleme în echipa PSD pentru Consiliul Local Suceava

Consilierul local social-democrat Gabriel Buciac a depus o cerere la biroul electoral pentru retragerea candidaturilor. …