Friday , April 26 2024

Statele Unite ar putea fi nevoite să atace Iranul

Mahmoud Ahmadinejad, liderul iranian, este acuzat de SUA ca isi dezvolta arsenalul nuclear

Statele Unite ar putea fi nevoite să atace Iranul pentru a pune capăt ambiţiilor nucleare ale acestei ţări, dar ar putea exista şi o “confruntare” cu China din cauza politicii monetare a acestei ţări, avertizează senatorul american Lindsey Graham.

Inspirat din succesul electoral al Partidului Republican, senatorul Lindsey Graham a declarat că şi-ar dori o iniţiativă “îndrăzneaţă” în relaţia cu Iranul.

“Dacă preşedintele Barack Obama decide să aibă o atitudine dură faţă de Iran mergând dincolo de sancţiuni, cred că va primi un sprijin important din partea republicanilor pentru că nu putem permite Iranului să fabrice arme nucleare”, explică senatorul, în cursul unei reuniuni pe tema securităţii internaţionle desfăşurată în provincia canadiană Nova Scotia.

“Ultimul lucru pe care îl doresc Statele Unite este un alt conflict militar, dar ultimul lucru de care lumea are nevoie este ca Iranul să se doteze cu arme nucleare. Ideea politicii de izolare nu mai este valabilă în privinţa Iranului”, subliniază Graham.

O intervenţie împotriva Iranului ar putea fi necesară “nu doar pentru neutralizarea programului nuclear, ci şi pentru distrugerea Forţelor navale, a Forţelor aeriene şi pentru a da o lovitură decisivă Gardienilor Revoluţiei, mai precis pentru eliminarea acestui regim”, insistă senatorul republican.

La rândul său, senatorul democrat Mark Udall a insistat asupra ideii menţinerii sancţiunilor împoptriva Iranului, subliniind însă că “toate opţiunile rămân valabile”.

Lindsey Graham a avertizat şi asupra riscului unei posibile “perioade de confruntare” cu China din cauza politicii monetare “frauduloase” a acestei ţări.

Mai mulţi politivieni americani şi europeni au cerut ca moneda Chinei să fie mai puternică, în condiţiile în care SUA şi ţările europene depun eforturi pentru a ieşi din criza financiară. Conform analiştilor, yuan-ul este menţinut la o valoare minimă şi astfel se creează dezechilibre în comerţul mondial.

Mai multe ţări, din Japonia până în Columbia, au redus în ultimele săptămâni valoarea monetară pentru a creşte exporturile şi a evita încetinirea ritmului economic.

Vezi si

Război în Big Pharma. GlaxoSmithKline (GSK) a dat în judecată alianţa Pfizer-BioNTech pentru tehnologia vaccinurilor anti-COVID

Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) a dat în judecată alianţa Pfizer-BioNTech într-un tribunal federal din …