Saturday , May 25 2024

Iranul susține că nu au fost explozii la sol. Sistemul de apărare anti-aeriană ar fi distrus trei drone israeliene în aer

Israelul a lansat joi noaptea, 18 aprilie, un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute. Teheranul susține că nu sunt victime, iar pagubele sunt minime. 

Un oficial iranian a afirmat că nu a fost vorba de un atac cu rachete și că exploziile au fost rezultatul activării sistemelor de apărare aeriană ale Iranului. Televiziunea de stat iraniană a transmis că, la scurt timp după miezul nopții, „trei drone au fost observate pe cer deasupra orașului Isfahan. Sistemul de apărare aeriană s-a activat și a distrus aceste drone pe cer”. Ulterior, televiziunea a declarat că situația din Isfahan era normală și că nu au avut loc explozii la sol. Armata israeliană nu a vrut să facă niciun comentariu cu privire la aceste informații.

Agenţia de ştiri iraniană Fars a relatat că trei explozii au fost auzite în apropierea unei baze militare din oraşul Isfahan, aflat în centru. Un oficial iranian a declarat pentru Reuters că nu a fost vorba de un atac cu rachete şi că exploziile au fost rezultatul activării sistemului de apărare anti-aeriană iranian.

Televiziunea de stat iraniană a afirmat că, la puţin timp după miezul nopţii, ”trei drone au fost observate pe cer deasupra Isfahan. Sistemul de apărare anti-aeriană s-a activat şi a distrus aceste drone în aer”. Ulterior, televiziunea a afirmat că situaţia este normală la Isfahan şi că nu au avut loc explozii la sol.

Agenţia oficială iraniană IRNA a anunţat vineri, 19 aprilie, că “nicio pagubă majoră” nu a fost raportată după exploziile auzite în zori, informează AFP, citat de Agerpres.”În urma activării apărării antiaeriene în anumite regiuni ale ţării”, “nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”, a relatat agenţia, pe baza informaţiilor transmise de jurnaliştii săi. IRNA a clarificat că “nu au fost primite informaţii care să indice tiruri ale sistemelor de apărare antirachetă”.

În provincia Isfahan (centru), unde au fost auzite explozii, “instalaţiile importante, în special instalaţiile nucleare, sunt complet sigure şi acolo nu au fost raportate accidente”, a adăugat IRNA.

Principalul aeroport din Teheran își reia zborurile, care au fost oprite ca urmare a atacului israelian, a anunțat televiziunea iraniană de stat. Compania aeriană FlyDubai din Emiratele Arabe Unite a anunțat că zborurile către Teheran au fost anulate vineri, potrivit Reuters, transmite The Guardian.

Vezi si

Stoltenberg: Sprijinul Chinei pentru Rusia este crucial pentru cursul războiului din Ucraina

Sprijinul Chinei pentru Moscova este un factor crucial în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat …