Sunday , June 26 2022

Teodora Munteanu va fi debarcată din funcția de viceprimar al Sucevei

Teodora Munteanu a intrat, oficial, în dizgrația primarului Ion Lungu, care a propus încetarea mandatului ei de viceprimar al municipiului Suceava. „Divorțul” PNL de USR devine, astfel, oficial la Suceava

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a „oficializat” divorțul PNL de USR, în cursul zilei de luni, 7 noiembrie, când a convocat Consiliul Local în ședință extraordinară pentru ziua de vineri, 11 februarie. Nu este un secret faptul că edilul a avut mai multe demersuri publice în care și-a exprimat nemulțumirea vizavi de conduita USR, deși la nivelul anului 2020 încheiase un fel de „parteneriat” în vederea unei coaliții la nivel local. Asta presupunea că PNL, care avea nouă mandate de consilier local din cele 23, urma să ajute USR să obțină un mandat de viceprimar, în condițiile în care cei din urmă aveau doar trei mandate.

Se crea o majoritate în Consiliul Local, chiar dacă destul de fragilă deoarece rămâneau – în teorie, nu în practică – alți 11 consilieri de la alte trei partide politice care ar fi putut să facă o puternică opoziție. Nu era însă un impediment pentru Ion Lungu, care, de altfel, nici nu se afla la prima situație când majoritatea în deliberativ era fragilă.

Prin urmare, viceprimar al municipiului Suceava a fost aleasă Teodora Munteanu din partea USR, iar liberalii îl susținuseră – cum era de așteptat, altminteri – pe Lucian Harșovschi. Într-o primă parte a actualului mandat lucrurile păreau să funcționeze destul de decent, însă de mai bine de jumătate de an încoace s-au înmulțit situațiile tensionate în care edilul a fost pus în poziții destul de jenante. Nu o dată au fost momentele în care edilul a spus că are în calcul soluția schimbării viceprimarului de la USR, iar recent anunța în discuții neoficiale că va veni un astfel de moment pentru Teodora Munteanu.

Și momentul a venit: după ședința Consiliului Local Suceava din ianuarie, când proiectul de buget local a fost criticat „la scenă deschisă” inclusiv din partea unui consilier al USR, Dan Nichiforel. Teodora Munteanu a votat pentru proiectul de buget, însă pentru Ion Lungu s-au adunat destul de multe situații peste care a trecut și a considerat că nu mai poate conta pe USR ca partener în coaliția locală.

Matematic vorbind, lucrurile chiar stau așa pentru că la cele nouă mandate de la PNL mai este nevoie de minimum trei mandate pentru a putea încropi o majoritate fragilă. Prin urmare, este suficient ca un singur vot din cele trei de la USR să oscileze pentru ca majoritatea să nu mai fie funcțională. Cum proiectul de buget este unul din cele mai importante, dacă nu chiar cel mai important pentru un primar, devenea tot mai clar că nu mai este decât o chestiune de timp până când Teodora Munteanu va fi debarcată.

Desigur, Ion Lungu a enumerat mai multe situații, însă este limpede (mai ales că edilul este economist de profesie) că cel mai greu lucru a fost pentru el să treacă peste aspectul legat de buget. Primarul a și recunoscut, indirect, acest lucru când a arătat că și la proiectul de buget din 2021 au fost sincope de genul acesta la proiectul de buget.

Cel mai probabil, debarcarea Teodorei Munteanu se va oficializa pe data de 11 februarie; probabilitatea ca PSD să susțină pe actualul viceprimar al USR iar alături de Teodora Munteanu să fie nu doar colegii ei de partid, ci și cei de la PMP (patru mandate de consilier local din 23) este minusculă. Celălalt partid, Pro România, are doar doi consilieri și, prin urmare, în cazul acesta voturile lor contează mai mult în eventualitatea în care de la alte partide absentează unul sau doi consilieri și atunci este nevoie de o majoritate. În ceea ce privește un posibil înlocuitor pentru Teodora Munteanu, deocamdată nu se pune problema pe motiv că nu este exclus un litigiu în contencios administrativ, aspect luat în calcul de primarul Ion Lungu.

Prin urmare, Lucian Harșovschi va rămâne singurul viceprimar al Sucevei pentru o perioadă, deocamdată nedefinită. (D.P.)

Vezi si

Tot felul de ghicitoare și clarvăzătoare încă își mai încearcă norocul printre suceveni

Evenimentele religioase, culturale și artistice care se desfășoară de Zilele Sucevei generează un sentiment de …

One comment

  1. Si cu ea si fara ea, tot aia e.
    Oras cu fantani cantatoare, roata gigantica, gunoi si caini vagabonzi.