Sunday , May 19 2024

Rușii au atacat cu rachete regiunea Cernăuți

În urma bombardamentelor făcute de ruși în dimineața zilei de luni, 31 octombrie, în regiunea Cernăuți sunt mai multe pagube la infrastructura critică. Este primul atac al rușilor asupra regiunii Cernăuți soldat cu pagube, câteva sporadice fiind înregistrate în trecut, dar mereu bombele erau interceptate. De data aceasta însă, din nefericire, câteva rachete și-au atins ținta. Se pare că ar fi vorba de hidrocentrala de la Nistru, îndeosebi niște transformatoare electrice.

„În nici un caz nu faceți poze la locul exploziilor. Fiți gata pentru informațiile oficiale”, este apelul guvernatorului Ruslan Zaparaniuc. Este un apel în aceeași linie cu apelurile precedente când unele rachete trase de ruși erau interceptate deasupra regiunii Cernăuți.

De altfel, Legea marțială din Ucraina interzice efectuarea de imagini, dar limita bazinului hidrocentralei este la câțiva kilometri de granița cu Republica Moldova și, prin urmare, au fost făcute filmări de pe teritoriul Republicii Moldova arată amploarea dezastrului. Asta mai ales în condițiile în care una din rachetele doborâte au căzut pe teritoriul satului Naslavcea din raionul Ocnița, situat la granița Republicii Moldova cu Ucraina. Din fericire, nu au fost înregistrate victime pe teritoriul Republicii Moldova, ci doar câteva case avariate.

Atacul rusesc nu a afectat barajul Dnestrovsk, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean, vizate fiind transformatoarele electrice iar oficialii din Republica Moldova au precizat că nu există pericolul unor inundații. În prezent, efective ale MAI au încercuit zona căderii rachetei, pentru a evita eventuale pericole, iar un grup de documentare se află la fața locului și accesul spre sat este blocat.

Inițial, Poliția de Frontieră a Republica Moldova a anunțat despre sistarea activității a cinci puncte de trecere a frontierei. Este vorba de PTF Giurgiulești-Reni care nu funcționează din cauza deconectării energiei electrice pe partea ucraineană. Totodată, PTF Otaci, PTF Larga, PTF Unguri, PTF Briceni și-au întrerupt programul de lucru din motive de securitate, după ce autoritățile din Ucraina au interzis trecerea frontierei în contextul riscurilor de atac aerian asupra Ucrainei. Ulterior, Poliția de Frontieră anunță despre faptul că PTF Giurgiulești – Reni și-a reluat activitatea în regim normal, odată cu reconectarea energiei electrice pe partea ucraineană. Totodată, un alt punct de trecere a frontierei și-a sistat activitatea din cauza alertelor aeriene pe teritoriul Ucrainei. Este vorba de PTF Lipcani – Podvirevka (rutier local). Situația este în dinamică și, ulterior, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a anunțat redeschiderea PTF Unguri.

Ministerul Apărării de la Chișinău a venit ulterior cu o reacție la anunțul Ministerului Afacerilor Interne cu privire la căderea unor fragmente din racheta doborâtă în această dimineață de sistemul antiaerian ucrainean pe teritoriul Republicii Moldova. „În contextul incidentului respectiv, informăm că sistemele de supraveghere aeriană ale Armatei Naționale nu au detectat zboruri ilegale în spațiul aerian al Republicii Moldova”, precizează instituția respectivă într-un comunicat citat de presa de la Chișinău. Potrivit sursei citate, geniștii Armatei Naționale a Republicii Moldova se deplasează la fața locului pentru a cerceta terenul iar cel puțin până în jurul orei 11:30 fragmentele rachetei doborâte nu au fost depistate de stațiile de radiolocație „din cauza dimensiunilor și suprafeței mici de reflecție ale acestora”.

Potrivit informațiilor oficiale communicate de Administrația Militară Regională Cernăuți, la ora 07.00 a zilei de luni, 31 octombrie, ocupanții ruși au efectuat mai multe valuri de atacuri cu rachete asupra obiectelor infrastructurii critice ale Ucrainei. Peste 50 de rachete X-101/X-555 au fost trase tocmai din nordul Mării Caspice și din zona orașului Volgodonsk, situat în regiunea Rostov. 44 de rachete înaripate au fost distruse de forțele aeriene și echipamentele din zonele de responsabilitate ale Comandamentului aerian „Sud” – 18, Comandamentului aerian „Vest” al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei – 12, Comandamentului aerian „Centru” – 9, Comandamentului aerian „Est” – 5. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Gheorghe Flutur, la lansarea candidatului PNL la Preutești: „100% la alegeri viitorul primar va fi Daniel Mihăilă”

Duminică, 19 mai, a avut loc lansarea candidaturii la funcția de primar al comunei Preutești …