Sunday , May 19 2024

O singură ofertă la licitația de 13 milioane de euro pentru reabilitarea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou

La licitația organizată de Compania Națională de Investiții pentru proiectarea și executarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou, estimate la aproape 13 milioane de euro, s-a prezentat o singură asociere de firme având ca lider o cunoscută și destul de puternică firmă de construcții din județ. Cifra de afaceri de 25 de milioane de euro este una din condițiile pe care trebuie să le îndeplinească ofertanții de la licitația. În cazul fericit în care se va încheia un contract anul acesta, abia în prima parte a anului 2026 ar urma să fie încheiate lucrările.

General Construct în asociere cu Arhitectura Grafica Design, Cube Structure Engineering și Loial Impex au depus o ofertă la licitația deschisă organizată de Compania Națională de Investiții pentru atribuirea contractului privitor la proiectare, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului aferente obiectivului de investiții: „Consolidare și reabilitare ansamblu de clădiri ale Mănăstirii «Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava»”. Data limită la care, inițial, trebuiau să fie depuse eventualele oferte era cea de 18 aprilie, dar probabil că pe fondul clarificărilor care nu au întârziat să apară, autoritatea contractantă a considerat că se impune prelungirea termenului final de depunere al ofertelor până pe 29 aprilie. La acest termen o singură ofertă a fost depusă, prin urmare este singura care va fi supusă analizei și dacă propunerile tehnică și financiară vor fi considerate conforme, se va putea încheia ulterior un contract în limita sumei de 63.290.490,41 lei, fără TVA cât a fost estimată de CNI valoarea maximă a contractului, conform anunțului de participare pus pe SEAP. Este de precizat că societatea Cube Structure Engineering a venit cu subcontractanți declarați firmele ACSA Proiect și Instal Expert. Din aceeași declarație de participare rezultă că subcontractanți ai Loial Impex ar fi societățile Prodanya și Lift Service SRL, dar și NETCOM Activ figurează printre subcontractanți. Printre terți susținători figurează Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, dar și firmele BOG’ART și REMON Proiect SRL.

Criteriul de atribuire al lucrărilor este „cel mai bun raport calitate-preț” unde componenta financiară reprezintă maxim 60% din punctaj iar experiența profesională și organizarea managerială reprezintă criterii tehnice punctate cu câte 20%. Dat fiind însă faptul că există un singur competitor, nu se va mai pune neapărat problema realizării unor economii față de suma stimată, ci a îndeplinirii unor criterii mai clare. Una din condițiile care trebuie să fie îndeplinite de ofertanți este ca media cifrei de afaceri globală pe ultimii 3 trei ani – 2018, 2019, 2020 – (pentru anul 2021 rezultatele economice se pot cunoaște în vara lui 2022, după finalizarea depunerii bilanțurilor de activitate) să fie cel puțin egală cu 126.000.000 lei. Fiind vorba de o singură ofertă, se va însuma cifra de afaceri a tuturor celor care fac parte din asociere. De asemenea, ofertanții vor trebui să depună lista principalelor lucrări în ultimii 5 ani (calculați până la data limită de depunere a ofertei), cu indicarea valorilor, datelor și beneficiarilor publici sau privați, însoțită de certificări/documente constatatoare sau echivalent iar prin lista lucrărilor trebuie să se facă dovada că au fost executate lucrări similare cu o valoare totală, fără TVA, mai mare sau cel puțin egală cu 52.000.000 lei la nivelul a maximum două contracte din care cel puțin unul să fi presupus execuția unor lucrări aferente monumentelor istorice. În privința serviciilor de proiectare, lista principalelor servicii prestate trebuie să acopere cel mult ultimii 3 ani(calculați până la data limită de depunere a ofertei), cu indicarea valorilor, datelor și a beneficiarilor publici sau privați, însoțită de certificări/documente constatatoare sau echivalent iar prin listă trebuie facă dovada că a prestat și dus la bun sfârșit servicii similare cu o valoare totală, fără TVA mai mare sau cel puțin egală cu 3.000.000 lei la nivelul a maximum trei contracte. În ceea ce privește suma estimată pentru proiectare și execuție, ea este compusă din: 2.145.265 lei – cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului; 3.547.940 lei – cheltuieli pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului; 3.243.105 lei – cheltuieli pentru proiectare și asistența tehnică a proiectului; 52.263.635 lei – cheltuieli pentru investiția de bază; 2.090.545,41 lei – alte cheltuieli din care 1.829.227,23 lei pentru organizare de șantier și 261.318,18 lei pentru cheltuieli conexe.

Durata contractului este – potrivit celor specificate în anunțul de participare – de 102 luni și este compusă din: proiectare – 6 luni (180 zile); execuția lucrărilor – 36 luni (1.080 zile); perioada de garanție de buna execuție a lucrărilor – 60 luni. Pe de altă parte, în modelul de contract care a fost pus pe SEAP și face parte din documentația de atribuire a contractului privitor la proiectare, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului aferente obiectivului de investiții: „Consolidare și reabilitare ansamblu de clădiri ale Mănăstirii «Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava»” este menționat că durata de execuție a contractului este de 42 de luni din care 6 pentru proiectare și restul pentru execuție lucrări

Potrivit anunțului de participare la licitația deschisă, autoritatea contractanta optează pentru achiziționarea ulterioară de noi servicii și/sau lucrări de la ofertantul a cărui oferta va fi declaratăștigătoare (s.r.), în cuantum de 3.113.927,93 lei fără TVA. Despre valoarea aferentă lucrărilor suplimentare, autoritatea contractantă face precizarea își rezervă dreptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare în situatia în care, în executie apar lucrări noi care constau în repetarea unor lucrări similare prevăzute în contractul initial. Valoarea suplimentară va fi folosită de autoritatea contractantă doar pentru achiziționarea eventualelor lucrări suplimentare de arhitectură și structură (s.r.), ce se vor dovedi necesare pentru finalizarea obiectivului de investiții și care nu au făcut obiectul documentatiei de atribuire (Caiet de Sarcini, DALI, Expertize Tehnice, Studii de Specialitate) respectiv a ofertei, fiind identificate în faza de execuție a lucrărilor după realizarea activităților de desfaceri, decopertări, demontări, etc. Decontarea lucrărilor suplimentare ce vor face obiectul procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare se va realiza în baza cantităților real executate stabilite prin dispoziții de șantier și confirmate de dirigintele de șantier. Valoarea acestor lucrări se va stabili pe baza: elementelor similare și relevante din contract, dacă există; estimărilor rezonabile de costuri la care se adaugă un profit rezonabil și prețurilor de piață. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Gheorghe Flutur, la lansarea candidatului PNL la Preutești: „100% la alegeri viitorul primar va fi Daniel Mihăilă”

Duminică, 19 mai, a avut loc lansarea candidaturii la funcția de primar al comunei Preutești …