Saturday , May 18 2024

Noua secție de oncologie a Spitalului Clinic Județean va fi gata până în noiembrie

Lucrările la noua secție de oncologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava decurg conform planurilor, președintele Consiliului județean Suceava Gheorghe Flutur vizitând șantierul și declarându-se mulțumit și încrezător că toată lucrarea va fi gata la termenul stabilit pentru luna noiembrie.

Spitalul” de Oncologie – așa cum este denumită clădirea lipită de actualul pavilion al secției de oncologie – este o investiție de peste 10 milioane de euro (cu TVA) a Consiliului Județean. Din punctul de vedere al lui Gheorghe Flutur, ritmul lucrărilor care au loc în curtea așa numitului „Spital Vechi”, este unul „mulțumitor” gradul de execuție fiind în prezent de 55%.

E o clădire cu patru etaje. Trei dintre ele deja sunt aproape finalizate, compartimentate, geamurile exterioare sunt puse. Se lucrează la hidroizolația acestei clădiri. Termenul de finalizare a lucrărilor este luna noiembrie a acestui an. Vom avea o investiție în premieră la Suceava de peste 80 de paturi pentru bolnavii oncologici, dar și pentru aparținători care vor putea fi cazați aici. Practic avem în vedere un complex întreg (s.red.) … Sper ca la finele acestui an să avem un spital modern aici la Suceava atât de necesar pentru cei care au boli oncologice. Firma de construcții am văzut că respectă calendarul, nu are probleme cu materialele are tot ceea ce îi trebuie (s.red.) să respecte graficul până la final”, a spus Gheorghe Flutur. Managerul SCJU Suceava, Alexandru Calancea a ținut să precizeze că odată dat în folosință Spitalul de Oncolgie numărul de paturi pentru bolnavii oncologici se va dubla față de cât este în actuala clădire de la „Spitalul Vechi” în care funcționează secția de oncologie. „Noi vom dubla aproape numărul de paturi pe care-l avem acum în pavilionul vechi. Vom ajunge la aproximativ 80 de paturi în această nouă clădire”, a declarat Alexandru Calancea.

Despre clădirea veche – pavilionul de la „Spitalul Vechi” unde funcționează actualmente secția de oncologie – va avea în continuare ca destinație un program de tratare al afecțiunilor oncologice, fiind însă vorba de pentru tratamentul cu radizotopi – despre care Gheorghe Flutur a declarat că respectiva clădire este prinsă într-un program de acest fel – și de screening adică pentru cei care vor să-și facă verificări din punct de vedere oncologic. „Avem aici și radioterapia care funcționează deja și bolnavii oncologici nu mai trebuie să meargă la Târgu Mureș, la Cluj sau în alte zone.”, a spus Flutur.

Despre destinația pavilionului unde, actualmente, este secția de oncologie, managerul SCJU Suceava a venit cu câteva informații interesante în completarea anunțului făcut de Gheorghe Flutur. Referindu-se la viitorul Centru de tratament cu radioizotopi, medicul Alexandru Calancea a precizat că va fi tratat inclusiv cancerul de prostată. „Clădirea veche este pregătită și deja facem documentația necesară să o transformăm într-un Centru de tratament cu radioizotopi și sperăm să fim printre primii din țară în 2025 care vor avea acest tratament modern și pentru cancerul de prostată”, a spus managerul SCJU, adăugând că nu există în România, în momentul de față, această posibilitate de tratament pentru cancerul de prostată. Iar aceasta va fi doar într-o parte a actualei secții de oncologie pentru că în cealaltă parte a pavilionului va fi dezvoltată zona de screening, tot pentru afecțiunile oncologice. „Vom avea aici șantiere pe mai multe fronturi”, a spus Alexandru Calancea. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Decizia Parchetului de clasare a dosarului privind crimele din anii ’80 de la Orfelinatul Groazei din Siret, atacată la Curtea Constituțională

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunţat vineri că …