Wednesday , October 4 2023

CJ Suceava va organiza licitațiile pentru lucrările la centura Humorului și „autostrada Suceava – Botoșani”

Consiliul Județean Suceava se va ocupa de întocmirea documentației pentru scoaterea la licitație a proiectelor și lucrărilor de execuție pentru autostrada Suceava – Botoșani și pentru șoseaua de centură a orașului Gura Humorului.

Așa cum a specificat cotidianul Obiectiv de Suceava în cel puțin două ocazii cu referire la proiectul drumului expres Suceava – Botoșani, până la urmă și licitația pentru lucrările la drumul expres va fi organizată tot de CJ Suceava. Iar un anunț în acest sens a fost făcut la ultima ședință a Consiliului Județean Suceava de miercuri, 31 mai chiar de șeful instituției, Gheorghe Flutur.

Desigur, finanțarea va fi asigurată însă din fonduri europene și poate că merită de precizat că anunțul făcut de președintele Consiliului Județean Suceava vine după ce în ședința de miercuri a deliberativului au fost aprobate două proiecte de hotărâre privitoare la reactualizarea protocoalelor administrației județene cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Noutatea pe care a adus-o în discuție Gheorghe Flutur despre drumul expres de la Suceava la Botoșani este însă aceea că, de fapt, „este un drum în regim de autostradă, Suceava – Botoșani, pentru care liderul de proiect suntem este CJ Suceava”. Desigur, nu este exclusă această variantă, dar totuși trebuie avut în vedere și faptul că o lucrare a unei rute la rang de autostradă ar trebui să rezultă în urma unei analize multicriteriale, așa cum a fost cazul la tronsoanele de la Pașcani la Suceava și de la Suceava la Siret ale drumului expres și care, după analizele multicriteriale au fost ridicate la rang de autostradă. Deocamdată, această analiză multicriterială nu a fost nici măcar începută, darămite finalizată pentru că abia s-au depus ofertele la licitația de proiectare.

Potrivit lui Gheorghe Flutur, valoarea estimată a acestui drum expres este de 172,5 milioane de euro, la o lungime de circa 20 de kilometri, cu două noduri rutiere, patru poduri, șase subtraversări și cu legătura spre zona aeroportului Suceava. „La sfârșitul acestui an expiră sursa de finanțare prin POIM și CNAIR este de acord să trecem pe cealaltă sursă de finanțare, prin Programul de Transport 2021 – 2027 și care se referă și la studiu, proiectare și execuție. Și să preluăm atribuțiunile noi, asocierea de Consilii Județene și primării, cu lider de proiect CJ Suceava și să organizăm toată documentația pentru a scoate la licitație … Mare lucru dacă putem face și eu sunt optimist că se va face această legătură între Suceava și Botoșani, pentru că totdeauna se va raporta, orice investitor, orice turist, la cât se face între cele două orașe. Și dacă acest traseu se va parcurge în 20 de minute e foarte bine. Înseamnă că cele două orașe că vor deveni o asociere cum este Galați – Brăila și Timișoara – Arad. Și poți să devii un pol de dezvoltare economic în perioada următoare prin apropierea cu această autostradă”, a precizat președintele CJ Suceava.

În ceea ce privește șoseaua de centură a orașului Gura Humorului, el a spus – cum de altfel cotidianul Obiectiv de Suceava a precizat zilele trecute – că documentația finalizată și așteaptă acordul de mediu, fiind o lucrare importantă, parte din autostrada Nordului. (D.P.)

 

 

 

 

 

Vezi si

Motorina s-a scumpit din nou, prețul se apropie tot mai mult de 8 lei pe litru

Petrom, liderul pieței carburanților, a scumpit marți, 3 octombrie, motorina standard cu 5 bani pe …

One comment

  1. Bravo d-le Flutur , sper cä aceastä autostradä Suceava–G Humorului -Clg- Vatra Dornei – cLuj – sä fie finalzatä .