Saturday , April 27 2024

Ansamblu rezidențial de clădiri cu regim mare de înălţime, pe locul fostului Hotel ”Gloria”, în spatele Prefecturii

Primăria municipiului Suceava anunţă publicul interesat despre intenţia de elaborare a Planului Urbanistic Zonal  cu Regulament de urbanism aferent pentru un ansamblu rezidenţial de clădiri cu regim mare de înălţime cu funcţiuni mixte: locuinţe colective, spaţii comerciale, spaţii pentru alimentaţie publică, spaţii pentru prestări servicii, spaţii pentru birouri, locuri de parcare supraterane şi subterane, sistematizare verticală, împrejmuire, racorduri/branşamente, pe teren proprietate privată în suprafață totală de 6.350 mp, identic cu parcelele cadastrale nr. 54770(5921mp) și nr. 56614(429mp), situat pe str. Vasile Bumbac. Inițiatorul acestui proiect este SC Niva Development S.R.L., controlată de omul de afaceri Vasile Armenean.

Clădirea propusă va avea un regim de înălţime maxim de 2S+P+5E+6R, respectând distanţa recomandată între clădirile de locuinţe colective învecinate şi faţă de clădirea Prefecturii. De asemenea, clădirea va conţine şi un element arhitectural diferit, şi anume reconstruirea faţadei unei construcţii ce a existat pe acel teren. Această faţadă se va încadra în stilul arhitectural specific secolelor XIX-XX şi nu va depăşi înalţimea parterului.

Pe suprafața de teren pe care Niva Development intenționează acum să ridice blocul cu 6 etaje se aflau ansamblul Gloria (hotel, restaurant și mai multe garaje și magazii care au aparținut fostului Partid Comunist și apoi Regiei Protocolului de stat), o clădire retrocedată după revoluție Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și un bloc vechi, cu un etaj, de pe strada Vasile Bumbac.

Toate proprietățile fostului PCR, inclusiv clădirile de pe strada Vasile Bumbac, cu terenul aferent, au fost scoase după anul 2000 la vânzare de către RAAPPS – Regia Autonomă a Protocolului de Stat. Casa de Oaspeți de la ieșirea din Suceava către Ipotești a fost vândută cu tot cu livadă și pădure, iar în iulie 2016, Niva Development (o asociere formată inițial între omul de afaceri Vasile Armenean, fostul patron al fabricii de înghețată Betty Ice, și Nicolae Troașe, patronul de la Calcarul Pojorâta, președintele Camerei de Comerț și Industrie Suceava), a cumpărat Hotelul și restaurantul Gloria, de pe strada Vasile Bumbac nr. 4-8 din municipiul Suceava, fiind vorba despre o suprafață construită de 1.193 metri pătrați și de o suprafață de teren de 5.021 metri pătrați. Prețul anunțat pentru cumpărare a fost de 2.051.900 euro, fără TVA.

Fostul Hotel ”Gloria”

În februarie 2017, Primăria Suceava a emis un certificat de urbanism după ce NIVA a cerut autorizație de demolare a complexului Gloria, pentru a putea construi trei clădiri cu subsol, demisol, șase etaje și mansardă pe respectivul teren. Certificatul respectiv a fost folosit de firma NIVA pentru a realiza PUD (planul urbanistic de detaliu) pentru viitoarele construcții, pentru care urma să se solicite autorizație de construire Consiliului Local.

În mai 2021, Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism a municipiului Suceava a dat avizul de oportunitate pentru intenția de elaborare a unui plan de urbanism zonal în scopul edificării, peste drum de Palatul Administrativ – pe un teren unde a fost, odinioară, hotelul și restaurantul Gloria – a unui ansamblu rezidențial care urma să aibă trei blocuri cu câte zece etaje fiecare. Numărul apartamentelor  anunțate Niva Development, controlată de omul de afaceri Vasile Armenean, după vânzarea Betty Ice, era de 233, pentru fiecare fiind prevăzut un loc de parcare. De asemenea, în noul ansamblu Gloria erau anunțate spații comerciale, spații pentru alimentație publică, spații pentru prestări servicii, spații pentru birouri. „A fost o ședință grea, a durat vreo cinci ore. A fost aprobat studiul de oportunitate cu indicatorii maximali care arată că vor fi două blocuri cu maximum 10 etaje. Până la aprobarea PUZ-ului mai sunt însă câteva etape”,  declara după încheierea ședinței primarul Ion Lungu. Primarul a mai spus atunci că au fost două persoane care au formulat obiecții – persoane care, potrivit celor spuse de primar, nu ar fi prima dată când fac obiecții la unele proiecte de urbanism – și că respectivele obiecții nu au fost luate în considerare în această etapă legată de studiul de oportunitate. „Nu înseamnă că vor fi maximum 10 etaje. Totuși, din câte s-a spus în comisia tehnică respectivă – pe care vreau să vă reamintesc că o prezidez, deși nu am drept de vot – ar fi cel mai sănătos proiect de urbanism din Suceava. Nu este însă o noutate că domnul Armenean intenționa să facă acolo un ansamblu rezidențial. Este un proiect la care dumnealui lucrează, inclusiv cu arhitecți din străinătate, de vreo cinci ani. Nu este ca alții care iau 4-500 metri pătrați de teren unde pot și fac un bloc după care umblă după alte aprobări să mai ridice un etaj ca să mai scoată la vânzare vreo două apartamente”, a spus în mai 2021 primarul Ion Lungu.

Proiectul avizat atunci prevedea trei blocuri – A, B și C – cu o lățime de 22,55 metri și o lungime de 24,7 metri, iar blocul A este situat la o distanță de 20 metri față de blocul B, aceeași distanță fiind și între blocul B și blocul C. În cazul primelor două blocuri turn, regimul de înălțime era de S1+S2+P+Mezanin+10E Duplex, pentru al treilea fiind S1+S2+P+Mezanin+9E Duplex, situate la distanțe de 20 de metri unul de celălalt. Înălțimea maximă față de cota terenului sistematizat urma să fie de 46,5m – în cazul blocului B, blocurile A și C având puțin peste 45 metri înălțime maximă. Subsolul edificabil este atât la cele trei blocuri turn, cât și pe perimetrul dintre acestea, dar și pe anumite porțiuni din fața respectivelor blocuri și din laterala blocului A spre str. Al. Ienceanu și a blocului C spre Aleea Nucului.

După cum se poate observa însă în Studiul de Oportunitate depus în iulie 2023 pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal pentru ansamblul rezidențial de pe strada Vasile Bumbac, Niva Development SRL intenționează să ridice clădiri cu un regim de înălţime maxim de 2S+P+5E+6R, și nu de 9-10 etaje, cum se discutase anterior.

Publicul interesat este invitat să transmită observații și propuneri privind intenția de elaborare PUZ, în termen de 5 zile începând cu data de 03.08.2023 la registratura Primăriei municipiului Suceava din b-dul 1 Mai, nr. 5A, de luni până vineri sau pe adresa de e-mail [email protected].
Responsabil cu informarea și consultarea publicului: Compartimentul strategii urbane și gestionare documentații de urbanism – Primăria municipiului Suceava, cam. 38, tel. 0230.212696, int. 142, e-mail: [email protected]. Observațiile și propunerile transmise sunt necesare în vederea stabilirii cerințelor de elaborare/eliberării avizului de oportunitate și vor fi analizate în Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism, se mai arată în informarea postată pe site-ul Primăriei Suceava. (O.S.)

Vezi si

Locuitorii de pe mai multe străzi din zona centrală a Sucevei nu vor avea luni apă la robinete

ACET SA, operatorul sucevean al rețelelor de apă și canalizare, a anunțat că, în vederea …