Friday , April 26 2024

Ziua Z pentru euro si pentru UE

Oficialii europeni se întâlnesc azi la Bruxelles pentru un dineu ce va preceda reuniunea Consiliului European de mâine.
Oficialii Uniunii Europene dau azi startul unui summit vital la Bruxelles, unde vor încerca să ajungă la un acord privind rezolvarea crizei datoriilor din Zona euro, potrivit BBC News.
Discuţiile, ce vor dura două zile, au fost descrise de unii analişti drept cruciale pentru cele 17 state din Zona euro, notează Mediafax.
Germania şi Franţa încearcă să obţină noi tratate UE, cu reguli fiscale mai stricte, care presupun sancţiuni automate pentru statele care se îndatorează excesiv. Pe de altă parte, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, oferă un plan mai rapid, ce prevede numai amendarea tratatelor existente.
România susţine o variantă de modificare limitată a actualelor tratate şi este de acord cu o “partajare a suveranităţii”, prin cedarea către UE a dreptului de supervizare a bugetului naţional.
Statele membre UE care nu au aderat la moneda unică, inclusiv Marea Britanie, sunt îngrijorate că vor deveni izolate, dacă naţiunile din Zona euro – în frunte cu Berlinul şi Parisul – decid să impună singure un nou tratat.
Premierul britanic David Cameron a avertizat că ar putea bloca un acord pentru modificarea tratatului UE în cazul în care Londra nu este mulţumită de situaţie. Guvernul conservator se opune regulii care presupune că bugetele naţionale vor fi supervizate la nivel european.
Înainte de summit, toate semnele sugerează că va fi o reuniune extrem de dificilă, afirmă corespondentul BBC la Bruxelles.
Miercuri, preşedintele american Barack Obama a discutat telefonic despre criza din Zona euro cu Angela Merkel, cancelarul german. Casa Albă a anunţat că cei doi lideri au convenit că orice soluţie trebuie să fie de durată şi credibilă.
Joi dimineaţă, secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, urmează să îl întâlnească pe noul premier italian, Mario Monti, la Roma. Aceasta este ultima dintr-o serie de discuţii pe care Geithner le are cu liderii din Zona euro, în condiţiile în care Statele Unite sunt din ce în ce mai îngrijorate de acentuarea crizei.
Propunerea cheie de pe agenda reuniunii din capitala belgiană este impunerea disciplinei bugetare prin penalizări automate în cazul ţărilor din Zona euro care au cheltuieli prea mari.
Merkel şi Sarkozy încearcă să impună această prevedere prin modificarea tratatelor UE existente. “Suntem convinşi că trebuie să acţionăm fără întârziere”, au scris cei doi lideri într-o scrisoare comună către Van Rompuy, adăugând că noul tratat trebuie să fie gata până în martie. Germania şi Franţa cer şi o “reînoire a contractelor dintre statele membre ale Zonei euro”.
Planul franco-german are la bază o serie de principii cheie, precum: CE să aibă dreptul să impună sancţiuni pentru ţările cu deficit bugetar excesiv; toate cele 17 ţări din Zona euro să îşi amendeze legislaţia naţională pentru a prevedea bugete echilibrate; ţările din Zona euro să aibă taxe comune pentru corporaţii şi tranzacţii financiare; iar pachetele viitoare de salvare nu vor mai cere investitorilor privaţi să absoarbă o parte din costuri, aşa cum s-a întâmplat în cazul Greciei.
Însă comisarul european pentru muncă şi afaceri sociale, ungurul Laszlo Andor, a avertizat că numai ideea sancţiunilor nu va convinge statele membre să respecte regulile. “Sancţiunile automate sunt o glumă. Uniunea fiscală are nevoie de un proces decizional colectiv, democratic, care poate răspunde provocărilor şi cererii agregate”, a scris Andor pe Twitter.
El a subliniat că statele UE mai mici sunt nemulţumite de dominaţia Franţei şi Germaniei în procesul de luare a deciziilor.
În paralel, Van Rompuy oferă un pachet rapid şi compact, care nu necesită un proces îndelungat de ratificare de către parlamentele naţionale sau prin referendumuri.
Într-un raport interimar, Van Rompuy, care va prezida summitul, afirmă că reformele necesare pot fi adoptate prin simpla amendare a unui protocol – o procedură care necesită consens naţional, dar nu şi schimbări substanţiale la tratatele UE. Ceea ce va accelera implementarea reformelor şi va elimina orice posibile complicaţii politice, din punctul său de vedere.
Cu toate acestea, un înalt oficial german a respins propunerile, calificându-le un “truc” pentru a introduce un acord fiscal pentru Zona euro în tratatele existente. Citat sub acoperirea anonimatului de BBC, el a admis şi că este mai pesimist decât în urmă cu o săptămână în legătură cu ajungerea la un acord la Bruxelles.
Parisul şi Berlinul par să încerce să impună măsuri mai radicale, iar dacă cele 27 de state membre UE nu reuşesc să ajungă la un acord, atunci sunt pregătite să depună eforturi pentru un nou tratat care să includă blocul euro şi orice ţară care vrea să se alăture, potrivit corespondenţilor BBC.
Însă o astfel de măsură ar putea face Marea Britanie să se simtă mai izolată. Premierul David Cameron a declarat miercuri că va cere la summit garanţii pentru sectorul financiar puternic al Londrei. “Cu cât cer mai mult ţările din Zona euro, cu atât mai mult vom cere şi noi în schimb”, a avertizat el.
Cameron susţine că taxa pe tranzacţii financiare, de exemplu, va funcţiona numai dacă va fi adoptată global.
Înainte de summit, poziţiile par să devină din ce în ce mai ferme, afirmă BBC News. Iar criza este atât de profundă, încât principalul obiectiv nu este solidaritatea UE, ci refacerea încrederii pieţelor, prin orice metodă posibilă.

Vezi si

ANPC: Consumatorii să refuze să cumpere produse din pește despre care au îndoieli privind gradul de prospețime

Consumatorii trebuie să acorde o atenție deosebită aspectului exterior al produselor din pește și chiar …