Saturday , October 1 2022

Ucraina, spre o noua revolutie: Miscari de rezistenta in toata tara. Sacrifica Ianukovici guvernul?

Kiev

Atmosfera este in fierbere, luni dimineata, la Kiev. Mii de protestatari ucraineni, care au petrecut noaptea pe strazi, ameninta din nou ca vor patrunde in cladirea administratiei prezidentiale.
Acestia cer demisia presedintelui Viktor Ianukovici, care a refuzat parafarea unor acorduri cu Uniunea Europeana, ce ar fi pus Ucraina pe calea integrarii europene.
Protestatarii au ridicat baricade dis-de-dimineata in capitala, dupa doua zile de ciocniri violente cu polita. Noi ciocniri sunt asteptate si luni, cu toate ca Guvernul a anuntat ca va discuta cu protestatarii.
Baricadele au fost confectionate din tot ce manifestantii au gasit pe strazi: brazi de Craciun, banci, bucati de gard metalic si bariere de trafic.
Centrul protestului este, ca si la Revolutia Portocalie, Piata Independentei, numita local “Maidan”. Din acest motiv, presa locala numeste protestul “EuroMaidan”.
Ramaneti pe Ziare.com pentru a urmari minut cu minut desfasurarea protestelor din Kiev:
rmata ucraineana nu se implica in evenimentele asociate cu protestele din Kiev si regiunile ucrainne, a anuntat ministerul Aparararii. “Personalul tuturor unitatilor militare ale fortelor armate se afla la posturile sale permanente si este angajat in antrenamente de lupta potrivit planurilor aprobate”, a explicat ministerul.
Activistii nu lasa politia sa intre in primaria din Kiev pentru a ancheta un furt. Politia a anuntat anterior ca va intra cu forta in cladirile publice daca protestatarii nu le evacueaza de bunavoie.
Politia kieveana ancheteaza 11 cazuri penale privind incercarea de a intra cu forta in cladirile administrative din capitala si alte incidente violente din data de 1 decembrie. Noua persoane au fost retinute in legatura cu aceste cazuri.
Fiul presedintelui Ianukovici, Victor Ianukovici Jr, parlamentar din partea partidului al carui lider de onoare este tatal sau, partidul Regiunilor, si-a exprimat “stupoarea” fata de violentele izbucnite la protestele din Kiev si a dat vina pe manifestanti. In varsta de 32 de ani, Juniorul s-a declarat “dezamagit” de ceea ce sustine ca a vazut cu propriii ochi, anume “activistii care nu s-au comportat pe de-a-ntregul pasnic in relatie cu politistii”.
Intre timp, echipa sa de presa, Olga Ivakno si Oleksandr Scerbakov, si-a anuntat demisia pe Facebook. Motivul demisiei este dispersarea brutala a manifestantilor din Kiev de catre autoritati.
Presedintele ucrainean va sustine decizia Parlamentului cu privire la rezolvarea crizei, a aratat un purtator de cuvant al presedintiei;
Parlamentul ucrainean va lua in considerare situatia din Ucraina marti, a confirmat presedintele Parlamentului, Volodimir Ribak. Acesta a aratat ca intentioneaza sa invite, luni, liderii opozitiei, pentru a continua dialogul cu privire la rezolvarea crizei.
In fine, problema demisiei Guvernului va fi luata in considerare tot marti, asa cum a cerut opozitia. Ribak va pune problema votului de neincredere Radei, si daca parlamentul decide demisia guvernului fara ca aceasta sa fie si recomandarea comisiei de conciliere, “vom lua in considerare aceasta fara decizia comitetului, din cauza situatiei politice”.
Ribak a mai spus ca nu sfatuieste pe nimeni din Partidul Regiunilor, aflat la guvernare, sa sustina votul de neincredere in guvern.
ziare.com

Vezi si

Alexandru Arșinel va fi înmormântat duminică, la Cimitirul Bellu din București

Sicriul cu trupul actorului Alexandru Arşinel a fost depus, vineri, în foaierul Teatrului de Revistă …