Thursday , June 30 2022

UCRAINA: Armistitiu incert, mii de oameni in strada, bataie in Parlament

kierv

Mii de oameni se află în Piaţa Independenţei din Kiev, iar tensiunea este maximă după confruntările violente de marţi. Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat, vineri, un nou bilanţ al violenţelor care au izbucnit marţi la Kiev, acesta fiind de 77 de morţi şi 577 de răniţi, relatează BBC News Online. Vineri dimineaţă, preşedinţia ucraineană a anunţat că a ajuns la un acord cu miniştrii UE în negocierile pe tema crizei din Ucraina, iar un document va fi semnat în cursul zilei de vineri.
“Piaţa a început să se agite, oamenii aşteaptă să vadă în ce va consta armistiţiul, un acord anunţat ca urmare a negocierilor. Sunt mulţi oameni în Piaţă, toată noaptea au fost de altfel oameni aici şi au scandat lozinci antiguvernamentale. Pe scenă se vorbeşte acum chiar despre acel acord. Între timp, protesattarii sunt pe poziţii, la baricadele organizate în mai multe puncte ale pieţei. Protestatarii şi-ar dori să meargă spre clădirea Parlamentului, unde chiar ieri s-a votat acea rezoluţie care cere oprirea violenţelor”, relatează de la faţa locului reporterul special al Realitatea TV, Dragoş Sasu, aflat la Kiev.
Deputaţi ai opoziţiei şi puterii s-au luat la bătaie vineri în Parlamentul de la Kiev, relatează BBC, în pagina electronică.
Ciocinirile au început după ce preşedintele Radei Supreme (Parlamentul unicameral), Vladimir Rîbak, a propus o pauză până la ora 16.00 în activitatea Legislativului, pentru discuţii privind stabilirea agendei, care include, printre altele, dezbateri referitoare la reforma constituţională, amnistierea manifestanţilor.
Bătaia deputaţilor riscă să amâne discuţiile privind adoptarea reformei constituţionale, care, printre altele, are în vedere, reducerea atribuţiilor preşedintelui Viktor Ianukovici.
Deputaţii din opoziţie se opun întreruperii lucrărilor Parlamentului până vineri după-amiază.
Poliţia ucraineană, citată de Reuters, susţine că protestatarii au deschis focul, vineri, în apropiere de Piaţa Independenţei din Kiev, relatează Sky News şi BBC News Online.
“Participanţii la proteste au deschis focul asupra ofiţerilor de poliţie (…). Urmează să vedem dacă a fost cineva rănit. Intenţia lor este de a-şi crea drum spre Verhovna Rada (Parlament)”, a declarat şeful biroului de presă al Ministerului ucrainean de Interne, Serghei Burlakov, citat de agenţia Interfax.
Protestatarii nu au reacţionat încă la aceste acuzaţii.
Poliţia ucraineană a răspuns la focurile de armă trase de protestatari între Piaţa Independenţei şi Parlament, adaugă comunicatul poliţiei, citat de Reuters.
“În pofida informaţiilor privind focurile de armă, reporterul (cotidianului) Kyiv Post de pe Instituţka (o stradă din Kiev) susţine că nu sunt împuşcături. Niciun poliţist. Doar camioane ale poliţiei care blochează drumul”, relatează BBC, preluând un mesaj de pe Twitter.
Pe de altă parte, site-ul de ştiri Ukrainska Pravda anunţă că o înregistare a unei conversaţii prin radio a unor posilibi lunetişti a fost postată pe Internet. Aceştia par a se afla în hotelul Ukraina, care domină Piaţa Independenţei.
“Atenţie la strada Hruşevskii, fiţi pregătiţi de treabă. Dacă există vreo mişcare cu arme, raportaţi şi la treabă. Berkut (poliţia antirevoltă) se pregătesc să avanseze, vom fi acoperiţi de ei”, se aude una dintre voci spunând în rusă. “Acoperişurile clădirilor înalte sunt prioritatea”, spune altă voce.
Informaţia publicată este însoţită de o înregistrare de 15 minute postată pe YouTube.
 

Vezi si

48 de percheziții în țară într-un dosar de delapidare a 22 de milioane de lei dintr-un fond privat de pensii

Poliția a pus în aplicare, joi, 48 de mandate de percheziție domiciliară, 80 de mandate …