Thursday , March 23 2023

Spitalele, obligate să dea informații familiei pacientului în cel mult 2 ore de la internare

Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de hotărâre de guvern prin care se introduc noi sancţiuni pentru spitale şi managerii lor. Astfel, vor exista amenzi substanţiale pentru spitale dacă nu anunță familiile pacienților în cel mult 2 ore de la internare sau nu respectă dreptul rudelor la vizite şi la date despre starea de sănătate a celor bolnavi.

MS a pus în dezbatere publică proiectul care completează o HG din anul 2011, unde amenzile sunt depăşite, iar unele abateri nu sunt sancţionate.

În urma unui ordin al ministrului Sănătăţii adoptat anul trecut şi care stabileşte programul de vizite în unităţile sanitare publice, MS vine şi cu propuneri de sancţiuni pentru cei care nu respectă acest ordin.

Iată în ce cazuri se poate aplica amendă de la 2.000 la 3.500 lei pentru persoanele fizice (managerul), respectiv de la 5.000 la 7.000 lei pentru persoanele juridice (spitalul):

Spitalul NU are un sistem pus la punct prin care se comunică aparţinătorilor în cel mult două ore de la internarea pacientului (telefonic/prin sms) următoarele informaţii: secţia/ compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant şi numărul de telefon apelabil pentru informaţii despre starea de sănătate a pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului;
Secţia din spital nu îşi respectă obligaţia de a informa telefonic zilnic aparţinătorii, prin medicul curant/medicul de gardă/ personalul desemnat, despre starea şi evoluţia pacientului, în situaţia în care programul de vizită este suspendat ori starea de sănătate a pacientului nu permite vizitarea.
Spitalul nu afişează, la loc vizibil, la intrare, programul zilnic de lucru al medicilor curanţi, pentru ca aparţinătorii să poată discuta cu doctorul rudei bolnave
Spitalul nu respectă legislaţia privind programul de vizite
Spitalul nu respectă legislaţia privind afişarea programului de vizite la toate intrările, în mod vizibil şi accesibil vizitatorilor, precum şi pe site-ul unităţii sanitare
Spitalul nu asigură pentru vizitatori, în mod gratuit, echipament de protecţie adaptat în funcţie de gradul de risc al secţiei.
Spitalul nu respectă legislaţia privind accesul permanent al unui însoţitor pentru pacienţii internaţi care au un grad redus de mobilitate din cauza patologiei prezentate, cu respectarea măsurilor interne de prevenire a transmiterii infecţiilor şi cu acordul şefului de secţie.
Spitalul nu respectă legislaţia privind suspendarea programului de vizită în situaţiile de risc epidemiologic.

Proiectul de act normativ mai stabileşte sancţiuni şi pentru medicii care nu respectă schemele de vaccinare, dar şi pentru managerii care nu se asigură că pacienţii au acces la servicii medicale şi în lipsa unui test privind infecţia cu SARS-CoV-2.

Vezi si

Maia Sandu a promulgat legea: Limba română este limba de stat a Republicii Moldova 

Am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii …

One comment

  1. Amenzile astea de 2000 la 3500 sau 5000 la 7000 de lei cand sunt aplicate… in buzunarul cui ajung?
    Cu ce ajuta amenable astea familiar care nu primeste information in doua ore de la internare?
    Intreb pentru un prieten