Sunday , May 19 2024

Seful INFP: Un cutremur mare e posibil in 2012. Vrancea e incarcata tectonic

Mircea Radulian
Statistica arată că în România se înregistrează zilnic cel puțin două-trei cutremure și că, în viitor, țara noastră va fi lovită de un seism de mare magnitudine. Sunt voci care spun că anul 2012 este catastrofal pentru noi, urmând să avem un cutremur de peste 7 pe scara Richter. Mircea Radulian, directorul stiintific al INFP, a declarat că pentru un asemenea seism “noi ar trebui să fim pregătiți tot timpul” și asta pentru că zona Vrancea este destul de activă.
Un seism cu magnitudine de peste 7 pe scara Richter ar transforma mare parte a Bucureștiului într-o ruină. Potrivit datelor oficiale, 264 de imobile din Capitală, ar putea să cadă la următorul cutremur, fiind încadrate în categoria de risc seismic I.
Mircea Radulian, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului, a declarat ca este posibil oricând să ne confruntăm cu un cutremur mare, dar că anul 2012 nu reprezintă nimic special din acest punct de vedere. Cutremurele mari sunt fenomene rare şi probabilitatea apariţiei unui astfel de eveniment în 2012 este totuşi destul de mică.
“E posibil să vină un cutremur mare în 2012. Nu neg, dar anul 2012 nu are nimic deosebit. S-ar putea la fel de bine să nu vină, însă noi ar trebui să fim pregătiți tot timpul. Oricând putem avea un cutremur, și peste două minute. Cert este că zona Vrancea este o zonă seismică activă şi încărcată tectonic, iar acest lucru nu putem să îl neglijăm”, a spus Radulian.
Directorul institutului spune că un sistem ca cel din Vrancea, pe măsura ce se încarcă, atinge un prag critic, înainte ca elementele de rezistenţă să cedeze.
“Forțele acumulate devin foarte mari, doar ele se distribuie într-un volum relativ mare, care poate să reziste mai mult timp fără să cedeze. Când se ajunge în starea critică, zonele de rezistenţă sunt gata să se prăbuşească şi să ducă la declanşarea ruperii majore. Este însă imposibil să spui când se atinge acest prag critic. Zona Vrancea este permanent activa, ceea ce este un indiciu ca ea este in continuare incarcata tectonic”, a completat profesorul.
Zeci de cutremure de mică intensitate au fost înregistrate în ultimele luni în Vrancea și, din păcate, efectelor lor se vor vedea în timp. “Cutremurele mici şi moderate care se înregistrează frecvent în Vrancea afectează zone de dimensiuni mici şi de rezistenţă mică. Zone de rezistenţă mare sunt ca nişte piloni care cedează mult mai greu (o dată sau de două ori pe secol). Totuşi cu timpul, rezistenţa sistemului se concentrează pe aceşti piloni, care inevitabil vor ceda la un moment dat. Nu putem ştii cât pot rezista aceşti piloni”, a spus Radulian.
Afirmația că anul 2012 este marcat de un cutremur cu o magnitudine de peste 7 pe scara Richter a fost făcută de George Purcaru, şeful Comisiei Europene de Seismologie. Aceasta preciza cu ceva timp în urmă la România TV că ţara noastră va fi lovită de un cutremur în viitorul apropiat.
“Cutremurul va avea loc. Aceasta e convingerea mea, după datele pe care le am, nu este o părere a mea. Cutremurul din ţara noastră nu va fi dintre cele mari, va avea o magnitudine 6,3 – 7,1 pe scara Richter. Cel mai pesimist scenariu e că acesta va avea loc în orice moment, în anul 2012-2013”, a spus Purcaru.
rtv.net

Vezi si

Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare încercăm să reglăm în şedinţă de guvern situaţia muzeografilor

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la Piatra-Neamţ, că Guvernul va încerca în şedinţa de …