Saturday , June 22 2024

Drapelul de Luptă al ISU ”Bucovina”, decorat cu Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Cavaler, în cadrul unei impresionante festivități la Cetatea de Scaun

Sâmbătă, 18 mai 2024, ISU Suceava s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare din două motive. Primul a constat în festivitatea de decorare a Drapelului de Luptă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, iar al doilea a fost prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la prima atestare a unei unități de pompieri militari suceveni.
În semn de apreciere pentru curajul, devotamentul şi spiritul de sacrificiu dovedite în îndeplinirea misiunilor de apărare a vieţii, bunurilor şi mediului împotriva dezastrelor şi incendiilor, precum şi în implementarea măsurilor de protecţie civilă, la data de 13 septembrie 2023, cu ocazia Zilei Pompierilor din România, Președintele României, Klaus Iohannis, a conferit Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, Drapelului de Luptă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, iar sâmbătă dimineață, pe platoul de la Cetatea de Scaun a Sucevei a avut loc festivitatea de decorare a Drapelului de Luptă al ISU „Bucovina” al județului Suceava.
La eveniment au participat secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, general Dan-Paul Iamandi, prim-adjunctul acestuia, colonel dr. ing. Constantin Florea, inspectorul șef al ISU Bucovina, colonel Costică Ghiață, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, precum și alte oficialități.
”Acordarea drapelului de luptă unei unități este o recunoaștere pentru meritele acestei unități și a modului în care a servit populația și comunitatea și țara. Astăzi ați primit decorația care recunoaște la cel mai înalt nivel al statului român meritele dumneavoastră din ultima perioadă. Dacă ne uităm numai la ultimii 4 ani, pandemia, după care situația pe care a impus-o agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și criza refugiaților, în care pot să spun că județul dumneavoastră a fost cel mai încercat în acest sens și v-ați dovedit a fi un inspectorat  bine pregătit, care și-a făcut treaba și a servit nu numai România, dar și vecinii României. Decorarea drapelului este o recunoaștere pentru fiecare persoană care este angajată în cadrul inspectoratului dumneavoastră, dar este o recunoaștere și pentru toți partenerii și toți cei cu care ați lucrat, fie că ei sunt autorități publice locale, fie că ei sunt organizațiile guvernamentale, voluntari, care alături de dumneavoastră au făcut tot ce este posibil pentru a sprijini semenii lor, pentru a-i ajuta și pentru a demonstra că protecția civilă din România este una dintre cele mai bine pregătite și nu numai în interiorul țării, dar și în exteriorul țării și că face față când este provocată. Ce vreau să vă rog este ca această decorație să fie un îndemn pentru viitor, să continuați , așa cum ați lucrat până acum, să continuați să faceți ce ați făcut până acum și să păstrați ștacheta cât mai sus și  calitatea să fie lucrul la care să vă uitați întotdeauna când mergeți în serviciul populației. Vă felicit și vă urez mult succes”, a spus dr. Raed Arafat.
Inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, general Dan-Paul Iamandi, a arătat că decorarea Drapelului de luptă al ISU Bucovina ”este o recunoaștere adusă nu doar celor care poartă uniforma și sunt implicați direct în misiunile noastre, ci și comunității întregi care ne-a susținut și ne-a încurajat în fiecare etapă a drumului nostru. Suntem recunoscători pentru sprijinul necondiționat pe care l-am primit și promitem să rămânem devotați principiilor noastre. În actualul context geopolitic determinat de războiul  de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, județul Suceava joacă un rol important în eforturile României de a acorda sprijin refugiaților ajunși pe teritoriul țării noastre în încercarea de a părăsi zonele de conflict armat”.
Generalul  Dan-Paul Iamandi a reamintit faptul că, în urmă cu 2 ani,  la Suceava a fost operaționalizat primul centru logistic european pentru primirea, depozitare a și transferul asistenței umanitare oferite de statele membre către Ucraina. ”Angajamentul nostru sub egida  mecanismului european de protecție civilă este expresia clară a solidarității, iar eforturile noastre de sprijin trebuie să continue. În lumea noastră, a salvatorilor de profesie, fiecare zi aduce noi provocări și riscuri, iar misiunile sunt de cele mai multe ori dificile și periculoase. Totuși, indiferent de circumstanțe, ne-am angajat să fim acolo pentru cei aflați în situații dificile și să acționăm având mereu în suflet devotamentul față de oameni. Avem datoria să consolidăm valorile și reperele transmise de predecesorii noștri și să manifestăm în continuare aceeași perseverență și preocupare pentru valorizarea acțiunilor operative derulate la nivel național și în sfera internațională”, a spus inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
”Este o onoare deosebită pentru mine să fiu contemporan cu această generație destoinică de pompieri militari și să mă aflu aici într-un cadru plin de rezonanță și încărcătură istorică, la intrarea în Cetatea de Scaun a Sucevei, bucurându-mă împreună cu dumneavoastră pe roadele muncii noastre. Pe lângă diversele misiuni specifice, și nu puține, pe care le are în mod curent Inspectoratul nostru, trebuie să amintim faptul că pompierii militari suceveni au fost în primele rânduri în perioada pandemiei generată de virusul COVID, atunci când boala a afectat foarte tare județul nostru. De asemenea, o altă mare provocare a reprezentat-o misiunea de la granița cu Ucraina, în urma conflictului armat ruso-ucrainean. O provocare și o misiune pe care pompierii militari au îndeplinit-o cu succes alături de partenerii cu atribuții specifice, punând Siretul și Suceava pe harta lumii cu activitățile importante în folosul  umanității. În numele personalului unității, adresez mulțumiri instituției Președintelui României pentru distincția primită și asigurăm, la rândul nostru, că prin munca și efortul depus sub deviza”Curaj și devotament” vom îndeplini și pe viitor obiectivele și sarcinile ordonate”, a declarat inspectorul șef al ISU Bucovina, colonel Costică Ghiață, la festivitatea care a avut loc Cetatea de Scaun a Sucevei.
De asemenea, sâmbătă, ISU Suceava a sărbătorit împlinirea a 100 de ani de la prima atestare a unei unități de pompieri militari suceveni. Evenimentul, marcat de emoțiile generate de revederea cu foștii colegi, acum rezerviști sau în retragere, s-a desfășurat la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.
În anul 2024, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la prima atestare a pompierilor militari suceveni, vom rememora devotamentul și curajul salvatorilor locali, care în acest răstimp s-au jertfit inclusiv pentru apărarea idealurilor de libertate, independență și unitate națională ale poporului român, după cum au transmis reprezentanții ISU Suceava:
„Chiar dacă prezența pompierilor pe aceste meleaguri este atestată încă din cele mai vechi timpuri, oficial și cu raportare doar la pompierii militari suceveni, regăsim Secţia de pompieri Fălticeni, al cărei „certificat de naştere” a fost semnat la data de 10 iunie 1924, unitate înființată cu cinci ani înainte ca Inspectoratul Pompierilor Militari să fie transformat în comandament de armă, la 2 august 1929”. (O.S.)

Vezi si

Șase persoane implicate într-un accident pe strada Gheorghe Doja din Suceava (FOTO)

Sâmbătă seara, în jurul orei 18.00, un accident rutier în care au fost implicate două …