Tuesday , September 27 2022

Romania, alaturi de nucleul dur Germania – Franta in proiectul Procurorului European

Romania este una dintre cele 13 state membre UE care au semnat un act esential pentru realizarea unui Parchet European. Astfel, Romania se alatura unui grup de vechi state membre UE, precum Franta, Germania, Spania si Belgia. De remarcat absenta din grupul statelor initiatoare a Poloniei si Ungariei, tari care se indeparteaza tot mai mult de Bruxelles.
toader-bruxelles

Actul a fost semnat marti la Bruxelles de ministrul Justiției, Tudorel Toader, cu ocazia Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Iata lista completa a tarilor care au semnat scrisoarea prin care s-a declanșat procedura de instituire a cooperării consolidate privind instituirea Parchetului European: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, Romania, Slovenia, Slovacia si Spania.
“Avem convingerea că participarea României la această formă de cooperare consolidată va contribui la crearea unei instituții eficiente, capabile să acționeze în mod uniform la nivel european. Mai mult decât rațiunile practice care stau la baza instituirii sale, susținerea noastră față de acest proiect are în vedere și dimensiunea sa simbolică, faptul că această instituție ar reprezenta un punct de cotitură în consolidarea spațiului de libertate, securitate si justiție în UE”, a declarat Tudorel Toader, potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei.
Parchetul European va investiga fraudarea banilor europeni, precum si alte infractiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE. Parchetul va fi condus de un procuror independent, care va colabora cu procurori delegati de parchetele nationale.
Mai multe state membre se opun proiectului, spunand ca este o cedare de suveranitate de la nivel national catre Bruxelles. Cu toate acestea, nucleul dur al UE sustine crearea Parchetului European, vazand noua institutie ca pe un pas suplimentar spre o integrare mai adanca.
HotNews

Vezi si

Parlamentul a votat majorarea salariilor aleșilor locali și ale angajaților din administrația locală

Camera Deputaților a votat, marți, în calitate de for decizional, majorarea salariilor din administrația locală. …